Oskar Blues Dale's Pale Ale

Dale's Pale Ale
Panimo: Oskar Blues Brewery
Maa: USA

Tyyli: American Pale Ale
Alkoholia: 6,5%
Katkeruus: 65 IBU

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: Tasapainoinen pale ale, upealla rungolla. Jenkiksi kaipaisi aromia, joka ei näin vanhana erotu.

Oskar Blues Brewery on amerikkalaisen craft-aallon yksi nimekkäimpiä panimoita. Sen lippulaivana voi pitää tätä Dale's Pale Alea. Panimopubina aloittanut pulju tuuttaa nykyään parikymmentä miljoonaa litraa vuodessa (ei siis menisi enää Suomessa pienpanimosta). Perustaja Dale Katechisin mukaan nimetyn Dale's Palen mainetta lisää rimmaavan nimen lisäksi se, että se on ensimmäisiä tölkissä myytyjä "craft"-oluita jenkeissä. Reittaussaiteilla se vetää hirmupisteitä.

Dale's Pale Alen maine on siis melkoinen ameriikassa ja kun tässä amerikkalaisen kulttuuri-imperialismin piirissä vaikutetaan, niin myös muualla. Niinpä kun länsinaapurissa piipahtaessa näin sen "Systeemin" hyllyllä, otin heti mukaan. Suomeen ei käsittääkseni ole tuotu. Se ei välttämättä ole huono asia, kun luet arvion. Hintaa oli 24,90 kruunuissa, eli n. 2,70€.

Olut on lähes kristallinkirkas, melkein hätkähdän kun nykyään pienpanimoiden tuotokset ovat niin usein enemmän tai vähemmän sameita. Kuparinvärinen, komea kukkurainen vaahto.

Tuoksussa on metsää, karamellia, ehkä lakritsiakin? Pientä metalliakin. Oluen kuuluisi kuulemma olla reilunkin sitruksinen, mutta eipä juuri sitrusta löydy. Pieni tuhahdus. Parasta ennen päiväys onkin 29/09/16, eli arviolta kyseessä on jo 7kk vanha APA, niinpä muhkeimmat aromit lienevät jo aromien taivaassa.

Suutuntuma on jotain upeaa. Pehmeä, pyöreä, täyteläinen. Maku on aika no-nonsense pale ale, miltei brittiläinen. Havuista humalaa, ihan mukavan rouhealla katkerolla ja mallas jää tuollaiseksi hieman viljaiseksi ja aavistuksen karamelliseksi tueksi.

Jos tarjottaisiin sokkona, pitäisin luultavasti hyvässä tasapainossa olevana amberina tai bitterinä, jossa on upean muhkea mutta silti erittäin juotava suutuntuma. En silti kovin ihmeellisenä. Tuoreempana voisi olla pisteen, jopa kaksi parempi. Silloin tölkin "Huge Voluminously Hopped Mutha of a Pale Ale"-slogan luultavasti osuisi kirkkaampien humaloiden kanssa lähemmäksi totuutta kuin nyt. Nyt kuitenkin 3/5, plussalla.

Oikeastaan aika hyvä esimerkki siitä, että on se näiden humalavoittoisten tuotteiden rahtaaminen toiselta puolelta palloa monopoleihin seisomaan on ehkä vähän älytöntä.

Kommentit