Bryggeri Wee Heavy

Wee Heavy
Panimo: Bryggeri Helsinki
Maa: Suomi

Tyyli: Wee Heavy
Alkoholia: 7%
Katkeruus: 29 IBU
Väri: 36 EBC

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Mallasleipäinen, toffeehedelmäinen skotti on erinomainen, mutta tippuu loistavasta hieman turhan iskevän katkeronsa takia.

Joskus taannoin kiroilin kun yksikään suomalainen panimo ei tee kunnon skottialea. Tietysti nykyään kun on terävän humalaiset IPAt muotia, ei markkinaan mallasvoittoisella tyylillä voi helposti lähteä kukkoilemaan. Erityisesti skottilaisten kuningastyyli, vahva wee heavy on ollut aina yksi suosikkityylejäni, jonka sisältä löytyy monia uskomattomia mallaspaukkuja kuten Founders Dirty Bastard, Alesmith Wee Heavy ja Traquair House Ale. Hiisi teki taannoin tilausoluena yhden, mutta muuten ei tule yhtään esimerkkiä mieleen.

Niinpä kun Jaska julkisti blogissaan tämän vuoden Helsinki Beer Festivalin olutlistoista Bryggeri Helsingin listan ja siellä oli uutuutena Wee Heavy, menin Twitterissä pähkinöiksi. Bryggeristä toimitettiinkin sitten pari pulloa maistiaiseksi. Eli ilmaisnäytteestä on kyse.

Tumma, punaruskea kaunis olut tiiviillä kestävähköllä valkoisella vaahdolla. Tuoksu on aluksi hyvin viljainen, leipäinen, paahdettu ohra. Toffeeta, hedelmää, puumaistakin aromia löytyy. Lämmetessään ne yhtyvät sellaiseksi maanläheiseksi makeaksi marjaisuudeksi mallasleivän sisään.

Pehmeähkö olemus. Vahvan mallasleipäinen ja hieman paahtunut päämaku, jota makea toffeisuus, kevyt marjainen hedelmä ja yrttinen humala nostavat monipuolisemmaksi. Loppuun tuleva katkero puraisee yllättävänkin terävästi ja jää hedelmäisyyden kanssa leijumaan jälkimakuun. Katkeruus jotenkin leikkaa maltaisuuden kehittymisen ja vie maun toiseen suuntaan.

Paahteista leipämäistä skottialelle hyvin sopivaa viljavuutta löytyy. Se paahdettu ohra tavallaan muistuttaa Traquair House Alesta, mikä nyt on ylimmän sortin kehu skottialelle, mutta kaipaan wee heavyltä enempi muhkeutta ja pehmeyttä, nyt katkerointi hieman katkaisee sitä. Silti pirun toimiva olut tämä on. Bryggerin ja Matthiaksen tyylille uskollisesti ei kikkailua, mutta varmaa jälkeä. 4/5

Kommentit