Rönnvikin Olutpaja Haastaja

Haastaja
Panimo: Rönnvikin Olutpaja
Maa: Suomi

Tyyli: Bitter
Alkoholia: 4,7%

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: Tyylikäs keskitien oppikirjaesimerkki bitteristä challenger-humalalla. Ei moitteita.

Laitikkalan makukylän Rönnvikin viinitilalla majaileva Olutpaja on kotimaan olutskenessä melko vähän näkyvä tuottaja, mutta tasoltaan tasaisempi ja parempi kuin moni isompia otsikkoja repivä verrokkinsa. Yhtään kyseenalaisen oloista tai edes heikkoa olutta en panimolta ole maistanut. Parhaimmillaan, esim. taannoisessa juhlaoluessa, oluiden tasapaino on ollut suorastaan maan kärkeä.

Mitään kikkailevia juttuja Olutpaja ei olekaan tehnyt vaan lähinnä tyyliuskollisia, toimivia, puhtaita oluita. Useamman kökön IPAn ja heittelevän tasoisen minkälie maistaneena arvostan tällaista melko korkealle. Kampin K-kaupasta löytynyt Haastaja ottaa nimensä englantilaisesta Challenger-humalasta ja on ilmeisesti single hop -versio englantilaisesta pale alesta tai tuttavallisemmin bitteristä.

Englantilaisilla on jokin vimma työntää sanaa challenger, haastaja, asioiden nimeksi. Se on tankki, se on sotalaiva ja se on myös humalalajike. 60-luvulla jalostettu lajike on brittioluissa melko tyypillinen. Liekö tehty haastamaan vakiintuneempia humalia. Challenger ei ole ehkä niin tyypillinen kuin vaikkapa Fuggle saati el classico East Kent Golding, mutta silti suht tunnistettava brittihumalaksi.

Karhea, maanläheinen, leipäisen maltaisuuden, toffeen ja mausteisen humalan välimaastossa seikkaileva tuoksu. Leipäisyys on jopa jotenkin... saksalaista, jos siinä on järkeä. Kaunis, toimiva tuoksu. Nyt ollaan hyvillä linjoilla.

Suutuntuma on puolipaksu, vahvuisekseen erittäin hyvä. Maku on leipämaltainen, hieman maustehumalainen ja tasapainoisesti katkeroitu. Oikein kiva bitteri. Pienellä lisäkaramellilla ja toffeella olisi kolissut minun makuaistiini himpun verran paremmin ja ehkä sitä Goldingiakin jotenkin kaipaa, mutta tyylissään ehdottomasti moitteeton olut. Tykkään, ostamisen väärti. 3/5

Kommentit