Maku Pale Ale Tölkki vs. Pullo -vertailu

Maku lähetti paketillisen olutta markkinoidakseen uusia tölkkituotteitaan. Makun maitokauppavahvuiset (Pale Ale, Golden Ale, Vehnä ja Amber Ale) ovat siis löytäneet tiensä tölkkeihin. Paketissa tuli myös pulloversiot samoista. No tämähän on hyvä tilaisuus tehdä vertailu, tuumasin.

Monet ihmisethän vähän karsastavat tölkkiä, etenkin kalliimpien pienpanimo-oluiden kanssa. Tölkki yhdistetään bulkkilavoihin ja tokihan nyt komia pullo on paras oikea astia oluelle. Siis tietenkin. Eikö vain? No yleensä ei, mutta käydään argumentit astioiden suhteen lopuksi läpi, testataan ensin.

Päätin tehdä vertailun Pale Alella.

Olutta en isommin kommentoi. Hyvä, jenkkihumaloitu pale ale. Maitokauppa-APA. Sitrusta ja metsää piisaa, runko on kevyehkö.

Samaa kamaa molemmista tietty löytyy, mutta kyllä astialla hieman väliä on. Ensinnäkin merkittävin ero on lämpötila. Molemmat oluet olivat useamman vuorokauden jääkaapissa, eli lähtötilanne molemmissa lie sama jääkaappikylmyys. Ennen lasiin laskemista annoin niiden kuitenkin olla hetken pöydällä, jottei ihan jääkylmänä tulisi juotua. Ehkä 5-10 minuuttia kun räpsin niistä muutamat kuvat.

Tölkki on selkeästi lämpimämpi! Mikä on hetken lukion fysiikkaa muisteltu tietysti ilmiselvää: Alumiini johtaa lämmön huimasti nopeammin kuin lasi, joten olutkin ehti lämmetä hieman enempi.

Toinen merkittävä ero on, että tölkkikama tuntuu pehmeämmältä. Epäilisin sen johtuvan siitä, että olut kaatuu tölkin reiästä epätasaisemmin ryöppyämällä kuin pullosta laskien. Voi tosin olla, että lämpötila vaikutti tähänkin kokemukseen.


No onko tölkki huonompi kuin pullo? Ei tietenkään. Olut on samaa, mutta tölkkiä puoltaa monet tuhansia kertoja toistetut seikat: Se on kevyempi, se ei hajoa lasinsiruiksi, se viilenee nopeammin, se on ekologisempi ja kätevämpi kuljettaa, se pitää oluen täydellisesti valolta suojattuna.

Pulloa puoltaa kaksi täysin mitätöntä aspektia. Ensinnäkin se "nätimpi", joka on puhtaasti subjektiivinen esteettinen argumentti (etenkin kun monen kotimaisen panimon etiketit näyttävät esikoulun photarikurssilla väännetyiltä). Ainakin Makun tölkitkin ovat ihan kivan näköisiä. Toisekseen pullosta on kivempi juoda. No onhan se, mutta oluthan juodaan lasista, joten höpöhöpö.

Lisää tölkkejä, kiitos!

Kommentit