Westbrook Lichtenhainer

Lichtenhainer
Panimo: Westbrook Brewing Co.
Maa: USA

Tyyli: Lichtenhainer
Alkoholia: 4,2%

Pisteet: 5/5
Lyhyesti: Hienosti kummallinen, kirpakan hapan ja hedelmäinen savuolut.

Käydäänpäs tämä Saksan/Puolan/Preussin muinaisvehnäkuvio taas kertaalleen läpi.

Berliner Weisse on lähes sukupuuttoon kuollut, sittemmin henkiinherätetty vanha selkeän maitohapan vehnäolut.
Gose on kahdesti sukupuuttoon kuollut, sittemmin henkiinherätetty vanha hapan vehnäolut, jossa on suolaa ja mausteita.
Grodziskie on sukupuuttoon kuollut, sittemmin henkiinherätetty vanha savustettu täysvehnäolut, joka luultavasti ei ollut hapan.

Ja sitten on Lichtenhainer, joka on myös ollut vahvasti sukupuuttoon kuollut ja vuodesta -98 pitkään yhden panimon varassa. Kyseessä on savustettu hapan vehnäolut, eli vähän niin kuin grodziskien ja berliner weissen yhdistelmä. Paitsi, että saksalaiset lähteet tuntuvat vaihtelevan siinä miten paljon vehnää oluessa on ollut, jos lainkaan. Tämä kaikki perustuu jälleen Ron Pattinsonin tutkimuksiin asiasta.

Noh, ennen ei niin tyylejä tunnettu, joten tämä kaikki on hyvin sekavaa. Se yksi saksalainen pikkupanimo tekee Wöllnitzer-nimistä vehnäolutta, joka on kuulemma lichtenhainerin tyyppistä. Ikävä kyllä viime kevään Saksan reissun aikataulu ei antanut periksi käydä ihmettelemässä olutta Wöllnitzissä itsessään.

Onneksi amerikkalaisiin voi aina luottaa sen verran, että joku siellä hyppää tekemään jotain tämmöistä. Mm. erinomaista gosea tekevä Etelä-Carolinalainen Westbrook on täräyttänyt samantien myös savuhapanvehnän eli lichtenhainerin. Ostin tätä pullon jo keväällä, mutta jäi arvioimatta jonkun hässäkän takia. Sen verran siitä kuitenkin vaikutuin, että tilasin toisen mokoman syksyn päätteeksi.

Vaaleahko, kultaiseen taittuva, samea olut. Vaahtokukka on pieni ja häviää melko nopeasti. Tuoksu on vinkeä kuin vanha kenkä. Siinä on bambergmaista pyökkisavua, selkeä hedelmäinen tunnelma taustalla, nenää kipristävää happamuutta.

Melko kepeä olut, mutta hapanolutluonteesta johtuen vetisyyttä ei pääse huomaamaan. Makea savuisuus ja vehnäolutmainen hedelmäisyys edellä. Se kääntyy nopeasti tiukaksi kirpeäksi sitruunamaiseksi happamuudeksi, joka määrää makua loppua kohti ja muuttuu hedelmäisyyden vaipuessa maitohapommaksi. Savun makeus nousee kumpuilemaan jälkimaussa happamuuden lomaan.

Hemmetin hyväähän tämä on. Rapsakkaan happamuuden ja savun yhdistelmä lupailee melko loistavaa paikkaa saunaoluena. Yhdistelmä on ensimaistamisella todella kummallinen, eikä varmasti ole kaikkien makuun, mutta kun siitä pääsee jyvälle niin itselleni toimii täysillä. Annan oikein 5/5 ja vihjaan samalla, että tämä muuten mahtuisi Suomessa ihan maitokauppaan asti... *krhm*

Onko tyylinsä mukainen? Hankala sanoa, kun on ainoa maistamani yksilö, mutta muiden kuvailujen perusteella kyllä.

(Olut oli muuten n.11kk vanhaa, jos se jotakuta kiinnostaa)

Kommentit