Almanac Golden Gate Gose

Golden Gate Gose
Panimo: Almanac Beer Co.
Maa: USA

Tyyli: Gose
Alkoholia: 5%

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Suolaisuutensa ja happamuutensa melko miedoksi jättävä, mutta erinomaisen raikas ja tasapainoinen gose.

Panimona itselleni täysin uusi tuttavuus Pohjois-Kaliforniasta, Almanac Beer Co. joka on vaivaiset viisi vuotta vanha. Sielläpäin kovasti hypetetyn gosen panimo on pyöräyttänyt ja nimennyt sen seutukunnan melko leuhkan sillan mukaan. Moni muukin panimon olut on vahvasti San Fransisco -teemainen. Tokihan goset on alkaneet tämän vuoden mittaan olla aika hip tälläkin puolen Itämerta. Perinteinen Leipzigin gosehan on suolalla ja korianterilla maustettu, sellainen vähän witbierin sukuinen happamahko vehnäolut.

Almanac on näiden perinteisten lisäksi maustanut omaansa sitruunaverbenalla. Kyseessä on siis sellainen voimakkaasti sitruunan makuinen yrtti. Googletin, myönnän. Olut on myös hieman epätyypillisesti käytetty saison-hiivalla. Pullo mainostaa kovasti ainesosien paikallisuutta, mikä on tietysti vähän yks ja sama, kun pulloa on sellainen 8700 kilometriä heivattu Helsinkiin asti.

Vaalea, hieman samea olut, pieni nopeahko vaahto. Tuoksu on mausteiden dominoima: Korianteria vahvasti, kevyttä sitruksisuutta, siro hapan kosketus taustalla. Kepeän happama suussakin, erittäin hyvin tasapainossa mausteidensa ja muiden elementtien kanssa. Hedelmäisen raikas alkumaku, joka kääntyy happamaksi suolan kovettamaksi loppu- ja jälkimauksi. Jälkimaun seasta suuta maiskutellessa sitrus tärähtelee kierosti monin mielenkiintoisin kääntein happamasta makeaksi, hedelmäiseksi ja vähän kirpeäksikin välillä. Jännittävä jälkimaku, tykkäsin paljon! Tyylin suolaerikoisuutta ei ole onneksi lähdetty hirveästi korostamaan vaan olut on pidetty enemminkin balanssissa. Vähän enempi sellaista maitohapon happamuutta ei olisi kyllä haitannut.

Hemmetin raikas, erittäin hyvin mausteensa ja happamuutensa tasapainottava gose, joka ei onneksi lankea tyylin helmasyntiin eli sellaiseen liiallisen tiskivetiseen olemukseen. Olispa kesä. 4/5

Kommentit