Alkon uutuuksia - Elokuu 2015

Alkolla oli taas uutuuspruuvi, jossa kävin kyyläämässä, nuuhkimassa ja ryystämässä. Tällä kertaa mukana oli kamera! Ooh! (Oli oli, mutta kuvat ovat teknisistä syistä jumissa kamerassa*) Kesän aikana pruuveissa oli tauko ja monet näistä "uutuuksista" ovat olleet Alkoissa näin jo hyvän tovin.

Aura
Hartwall puskee Auraa markkinoille. Kesän alussa panimolta tuli paketissa pullo kolmosversiota, joka oli sellaista parempaa perusbulkkia. Ei niin mielenkiintoista että olisin jaksanut siitä kirjoitella. Alkoon on tölkissä saatu nelosta. Kevyen yrttihumalainen meininki tuoksussa ja bulkkikamaksi suht rapsakka katkero. Parempi kuin olettaisi, ihan kiva perusbisse. Jotenkin 5,2% olueen on saatu silti esiin alkoholisuutta. Tämä on se syy miksi ihmiset pitävät kaikkea vahvempaa olutta viinaisena, kun näissä peruslagereissa alkoholi puskee esille pienimmästäkin.

Forst Premium Lager
Italialaista "premium"bisheä, 0,1% yli maagisen Alko-rajan. Raikkaahko, kevyt olut. Pilsnermallas esillä kivasti. "Perusolut". 2,59e pieni pullo, tuskin kannattaa tähän rahojaan laittaa, ellei jostain syystä kaipaa juuri italialaista ok-tason peruslageria ja Peroni ei kelpaa.

König Pilsener
Läntisen Saksan pilsneriä. Saksan humalaa ja suoraa puhdasta menoa. Reilu ja puhdas saksapilsner. Ei välttämättä mitään tyylinsä huippua, mutta käyhän se pilsistä.

Schneider Weisse Tap 2 Mein Kristall
Legendaarisen saksalaisen vehnäolutpanimon suodatettu vehnäolut. Onko tämä oikeasti uutuus? Kirkas, banaaninen, neilikkainen, hieman alkoholinen. Terävän poreileva. Hyvät saksalaistyylisen vehnäoluen maut voimakkaasti, mutta suodattamattomuus tekee oluesta myös kovin hyökkäävän.

Wisby Weisse
Heti Schneiderin jälkeen maistettuna tuntuu maultaan hyvin kevyeltä. Samat banaaniset, neilikkaiset vehnäolut aromit tässäkin on, miedompana ja koska tämä on hefeweisse, tulee mukana suodattamattomuuden pehmeys. Ihan jees, tosin jos kerran olutvalikoimassa rajallisesti tilaa, niin eiköhän näitä hefejä ala olla riittämiin? Mielummin muuten joisin tätä kuin tuota Schneiderin kristallia (ja toisaalta sitten mitä tahansa muuta Schneideria kuin tätä).

Saimaan Brewer's Special ESB
Saimaa on lähtenyt leikkimään (minulle) isojen asioiden kanssa ja tehnyt ESB:n. Siitä hankala laji, että Alkon hyllystä löytyy kilpailevana tuotteena tyylin esi-isä Fuller's ESB, joka on meikäläisen kirjoissa yksi maailman parhaita oluita. Ehdin maistaa tämän jo koko pullona aiemmin. Eipä Etelä-Savolaiset ihan päin mäntyä mene. Vähän ruman samea olut, mutta oikein miellyttävän toffeinen aromi. Hiilihappoinen, toffeinen, aavistuksen metallinen. Turhankin katkeroitu, mutta kaiken kaikkiaan toimiva bitterihän tämä.

Shepherd Neame Brilliant Ale
Perinteikkään brittipanimon kirkas vaalea ale. Yllättäen Cascade-humaloitu. Mieto tuoksu, vähän yrttisyyttä. Terävä, vaalea, kepeä. Vähän veltto, mutta maistolämpö oli vähän turhan lämmin. Kylmänä varmasti pirteä olut, mutta ei herätä mitään suuria tunteita.

Young's Special London Ale
Perinteikäs panimo tämäkin. Kirkas, kultainen brittiale. Mieto tuoksu, toffeeta, pippuria. Ehdin maistaa tämänkin jo viikkoa aiemmin ihan kokonaisena pullona ja voin suositella brittialen ystäville. Suht tuhti, mutta erittäin juotava vahvempi ja toffeinen britti. Erinomainen kokonaisuus.

Boon Oude Geuze
Kun yksi oluiden joukossa on gueuze lambic, niin se on aina hienoa. Funkkia, tallia, pippuria, omenaa, happamuutta tuoksussa. Pehmeästi ufokarkkisen kirpeäksi nouseva gueuze. Hedelmän ja kirpeän happamuuden tasoja löytyy monia. Hiilihapot runsaat, mutta pehmeän poreilevat. Onhan se loistava olut, vaikkei gueuzeistä olekaan parhaimmistoa. Kuitenkin ehkä yksi helpommin lähestyttäviä niistä. Reilun viiden euron hintakin on miltei järkevä, etenkin verrattuna erikoisvalikoiman älyttömään 8 euron Oud Beerseliin.

Loput ovatkin sitten näitä kotimaisia pienpanimo-oluita, joita saa jokaista kymmenestä vaihtelevasta myymälästä tilattuna.

Maku Saison
Hankala pitää tätä uutuutena, kun on ollut vähän joka paikassa Helsingissä hanassa tänä kesänä ja olen blogissakin maininnut useaan otteeseen. Makun taso pitää. Hyvä perussaison. Talliset ja mausteiset maut ovat hienosti esillä, hedelmäisyyttä ja raikkautta vähän tähän kaipaisin, mutta eipä tässä saisoninakaan suurta vikaa ole. Hyvä lisä Alkon mitättömään saisonvalikoimaan, vaikka onkin tilausvalikoimassa vain 10 myymälässä.

Mathildedal Teijo IPA
Sameahko, tumman oranssi. Metsäistä humalointia, mutta aromilasi paljastaa armotta lievän kumisen sivuhajun, jota ei välttämättä tavallisesta tuopista edes huomaisi. Pehmeä, no-nonsense IPA. Mallarunkoakin löytyy ja karamellisuutta. Hedelmäisyys on mietoa. Ok IPA, ei nouse maan parhaiden joukkoon, mutta paikallistuotteeksi mikäpä jottei. Lounais-Suomessa näkyisi Alkot lähinnä olevan, joista tätä saa. Ja jostain syystä Töölöntorilla.

Rekola Katajan Kuiske
Ruskea olut. Tuoksu on hieno. Karamellinen, rukiinen, mausteinen. Täyteläinen, mausteinen, monitahoisen maltainen ja hedelmäinen olut. Rekolaa tulee maisteltua turhan harvoin ja aina en ole ollut vakuuttunut, mutta tämä on kyllä hieno olut! Tykkäsin. Saatavilla Mathildedalin tavoin lähinnä Lounais-Suomessa. Ja Espoossa.

Ruosniemen Pikkupomo
Amberia. Ei niin yllättäen meripihkan väristä. Mahtava tuoksu. Setin paras, jos ei gueuzea lasketa. Maltainen ja mausteisen humalainen. Melko kuiva maultaan, se ei oikein palvele mallasta ja oluessa nousee enempi humalointi esiin. Leipäistä maltaisuuttakin silti löytyy. Hyvä "ameriikan red ale". Tätä saa PK-seudulta ja Porista näemmä.

Hiisi Humulus Lupus
Nyrkkeilevä TuplaIPA. Voimakkaan metsäinen ja pihkainen humalointi. Runsas maltaisuus. Kaikkea paljon. Erittäin hyvin tasapainoteltu DIPA, CCCCC:n ohella maan parhaimmistoa siinä lajissa. Hieno olut. Tarjolla Jyväskylässä ja piäkaapunnissa.


*Ilmainen vinkki Fujifilmin kameroiden omistajille: Älkää päivittäkö vielä Windows 10:n.

Kommentit