De Koninck

De Koninck
Panimo: Brouwerij De Koninck
Maa: Belgia

Tyyli: Belgian Ale
Alkoholia: 5,2%
Katkeruus: 19 IBU

Pisteet: 3/5
Yleisesti: Tylsähkö ja vähän mitätön, mutta muuten moitteeton esimerkki belgialaisesta "vaaleasta" alesta.

De Koninck on klassinen belgialainen olut Antwerpenistä, jossa paikalliseen meininkiin kuuluu juoda De Koninckia sen omasta "Bolleke"-lasista. Tyyliltään sitä voisi sanoa jopa tietynlaiseksi belgialaiseksi perusolueksi, jos sellaista voi väittää olevan. Mitään maan parhaimmistoa se ei ole ja suodatettuna siitä uupuu paljon niitä tasoja, mitä pullokypsyvistä sukulaisistaan löytyy. Alkossa De Koninck on ollut kai vajaan vuoden ja erottuu siellä joukosta lähinnä alle kolmen euron hinnallaan.

Tällä kertaa Alkossa kävellessä pisti silmään uusi etiketti. Antwerpenin siluetin edessä on polkupyörä, "De Koninck" lukee edelleen isolla, mutta sen alla "APA". Hetkinen mitä? Onko perinteinen belgipanimo mennyt ja tehnyt American Pale Alen? Alkon hintalappu edelleen kertoi juoman olevan vain De Koninck ja korissa oli myös tutumman etiketin pulloja. APA-tekstin alla lukee pienemmällä "Antwaarpse Pale Ale", eli tämmöinen paikallinen "Iisalmi Pale Ale" henkinen vitsi. Tosin siinä missä Olvi teki ihan oikeasti modernin miedon IPAn, De Koninck yrittää ilmeisesti hypätä amerikkalaistyylisten muotioluiden markkinoille ihan vain härskisti kutsumalla vanhaa tuotettaan harhaanjohtavasti APAksi. Otin pullon silti matkaan, sillä oli pitkä aika kun olin De Koninckia viimeksi maistanut ja ei sitä tiedä Alkon lapuista, ehkä tässä olikin belgialainen APA.

Mutta ei. Ehtaa belgialea pullosta puski. Se on tietysti makuasia onko se parempi vai huonompi juttu jos sieltä tuuttaisi amerikkalaista pale alea antwerpeniläisen sijaan. Teknisesti ottaenhan panimo ei valehtele, sillä se on vain nimennyt oluensa tyylin Antwerpen Pale Aleksi (mitä se periaatteessa on) ja käyttää sitten samaa lyhennettä. Silti suoraan sanoen melko halpa ja laiska temppu. Juttu lähinnä huvittaa De Koninckin ennestään tunteneita ja ne, jotka ostavat pullon odottaen ihan toisenlaista olutta, tuumaavat luultavasti "Aika paska apa". Tyylien seuraamisesta voi olla montaa mieltä, mutta onhan tämä vähän kuin kauppaisi Mozartia progena.

Ja APAnahan tätä sitten heti myydään, kun pullossa niin kerran väitetään. Netistä löytyy kauppiailta luonnehdintoja, kuten "This APA has a surprisingly malty flavor". No shit.

Arvioidaan sitten huvikseen kuitenkin.

Kuparin värinen kirkas olut, kaunis vaahto. Tuoksu on belgiksi hyvinkin karamellimaltainen, toffeinen, melkein brittimäinen, mutta selkeä mausteisuus neilikan ja miedon kanelin muodossa tekee selväksi pian, että Belgiasta tuulee.

Puolipaksu, kovahko olut, hieman metallinen. Maku on suora, mallasvoittoinen, hedelmäinen, kevyesti belgisen mausteinen ja nousee siitä mannermaiseen mietoon, mutta riittävään katkeroon. Lämmetessä oluesta irtoaa kevyitä liuotinmaisia tunnelmia näiden kaveriksi, sillai hyvällä tavalla. Melko tylsä, mutta ihan ok belgi. Muutama sata parempaakin löytynee kyseisestä maasta, niin ei tätä ihan hirveän tappiin voi missään nimessä kehua. 3/5

Jos nyt jäi epäselväksi, niin kun trendikkäänä Middle Aged Men In Lycra -henkisenä kulkijana polkupyöräshortsit tuoreesta hiestä naristen, persus vielä satulanmuodosta palautuen bongaat Alkon hyllyltä yllättävän halvan polkupyöräteemaisen uuden APAn, niin olut voi olla kyllä hintansa väärti, mutta mitään mänty- ja sitrushumalan raikasta juhlaa sieltä ei kannata odottaa.

Kommentit

 1. Kiva, että Antsun oma olut on päässyt arvioon. Nyt viikonloppuna oli muuten Bolleke Feestit ja hanasta virtasi Bollekea (De Konickia) ympäri Antwerpenin keskustaa lasituoppeihin valutettuna, senkummempia festivaaliraja-aitoja tuntematta ja lasinsirpaleita näkemättä enempää kuin humalaisiakaan. Hinnalla ei ainakaan tätä Bolleketuoppia ollut pilattu.
  Pyörä oli jännä löytö itsellekin ja laitoin sen sen piikkiin, että Antsulaiset ovat ihan ääääärettömän ylpeitä omasta kaupungistaan kaikkine tapahtumineen ja kommervenkkeineen, joten ihmekö sitten kai, että tuo että pyörien kaupungissa pitää lätkästä pyörä oman oluen etikettiin ja olla osana trendikästä kulttuurin kehitystä.

  Se pitää sanoa, että kerran täydellisen pullon saanena vieläpä jossain Michelinin tähtisuosisitusravintolan kesäterdellä (mikä selvisi jälkeenpäiten), oluesta tuli sellaisia aromeja esille, mitä ei peruspullosta saa, vaikka aina sen jälkeen pullon avatessani jaksan uskoa että -nyt varmaan taas tärppäsi. Oliko tuoreus kysymyksessä.. En tiedä, en ole oluiden syvempi asiantuntija.
  De konick on ehta edullinen pubiolut ja sitäkin täydellisempi saunakalja. Täydellinen perusolut <3
  Täällä Belgiassa asuessa kaapissa pitää aina olla De Konickia!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.