Top Fuel Hoplite Pale Ale

Hoplite Pale Ale
Panimo: Top Fuel Beer Company
Maa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale
Alkoholia: 4,7%
Katkeruus: 55 IBU
Väri: 22 EBC

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Vahvuisekseen tuhti ja pehmeä, ropsakasti jenkkihumaloitu olut.

Pienpanimobuumi on edennyt Lohjalle. Länsi-Uudeltamaalta ponnistaa Top Fuel Beer Company, joka sai ensimmäiset olusensa myyntiin maaliskuun lopulla. Kuten Kristjan Peäske totesi viron pienpanimobuumista "Everyone wants to have an IPA", on Top Fuelkin lähtenyt liikkeelle perusvahvasti baarimyyntiin IPAlla (Hippie Juice IPA) ja kauppoihin APAlla (Hoplite Pale Ale). Mielenkiintoisesti myös Porter (Lab Genious) löytyy alkuolutkolmikosta.

Kotiolutpohjalta lähteneen panimon keittovehkeet ovat 200 litran kokoiset, eli todella pienellä tuotannolla ollaan Lohjalla lähdössä liikkeelle, enkä odottanut edes näkeväni panimon oluita ihan heti itseni ulottuvilla kun HBF:kin jäi välistä. Kampin K-kauppa on kuitenkin ollut tapojensa mukaan silmä tarkkana ja panimon kauppavahvuista Hoplite Pale Alea löytyi alahyllyn kätköistä. Myöskin ko. kaupan tapojen mukaan, hinta oli melko tujakka. Kuitin hukkasin, mutta taisi olla neljän euron kalliimmalla puolella. (lyökää kommenteissa jos olen ihan väärässä)

Hoplite on ihan hauska sanaleikki. Vähän niin kuin kevyet humalat englanniksi, mutta myös muinaiskreikan hopliitti-sotilas. Pullon tekstissä viitataan, että tarkoitus on näyttää kuinka matalista prosenteista huolimatta voi oluessa olla iskua. Vähän niin kuin ne spartalaiset Thermopylaissa. Mitään kulunutta "This is sparta" -läppää ei onneksi pullossa ole.

Ensimmäinen reaktio lasiin kaadettua on "aika ruma". Kuva on armollisempi kuin silmä, jolle olut näyttäytyi lähinnä sameana ja tylsän ruskeana. Näin tummalla oluella koetellaan jo "pale ale" termin rajoja. Tuoksu onneksi pelastaa. Raikas, mäntyinen, aavistuksen greippinen humala puskee. Perusjenkkikamaa. Seassa makeaa karamellimallasta.

Pehmeän kermainen olut, vahvuisekseen etenkin. Karamellista, himpun pähkinäistä ja jopa puun sävyjä saavaa runkoa siis löytyy kannattelemaan selkeää, mutta pehmeästi pintaan nousevaa jenkkihumala-katkerointia. Tyyristä oli, mutta ei tarvinnut pettyä.

Aika vahva esitys on ensimmäinen koetettu Top Fuelilta, tykkäsin. Tällaisella rungolla tekisi mieli sanoa melkein jenkki- Red Aleksi ennemmin kuin APAksi. Mutta mitä näistä genreistä, hyvä olut, hyvä meininki. Nostaa odotukset panimon IPAa ja porteria kohtaan korkealle. Korkea kolmonen, mutta kotimaaplussalla 4/5.

Kommentit

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.