Nyt on ehkäisevän päihdetyön viikkoDemarit EHYT ry. on erinäisten virastojen ohella saanut aika paljon kakkaa niskaansa alkoholijuomien ystäviltä viime viikkoina, hyvin pitkälti ihan syystä. Netissä kuitenkin tuppaa mielipiteet polarisoitumaan*. Samalla unohdetaan, että kummallakin puolella on ehkä ihan hyväkin pointti tai kaksi siellä kaiken vastustettavan jutun alla. Siksi päätin omalta mikroskooppiselta osaltani solidaarisena eleenä ottaa osaa EHYT ry:n Ehkäisevän Päihdetyön Viikkoon blogikirjoituksen muodossa.

Ei, en halua vittuilla. Haluan vain kertoa, että viime aikojen ilmapiiristä huolimatta alkoholijuomien harrastajanakin voi kannattaa jotain mitä EHYT tekee. Päihdehaittojen vähentäminen sekä kulttuurin ja asenteiden muutos on nimenomaan sitä mihin tulisi panostaa. Lyhytnäköisen rajoitusintoisen schaiban sijaan siis. En nyt puutu siihen, että millaisia muotoja tämä ehkäisevä päihdetyö alkoholin osalta lobatessa ottaa, se on toinen keskustelu. Lähinnä haluan sanoa, että päihdeongelmien vähentäminenhän ja mm. alkoholismia vastaan taistelu on tavoitteena siis ihan jalo.

Alkoholihan on hauska, virkistävä ja rentouttava aine. Se on myös pahasti rappioittava ja koukuttava huume. Itse olen nähnyt sen vaikutukset kovaan ja tylyyn loppuun asti niin läheisissä ihmisissä kuin ihmisellä voi olla. En siksi missään nimessä ota alkoholin väärinkäyttöä kevyesti vaikka pidänkin oluesta niin, että voin sanoa sitä harrastukseksi. Alkoholi on hirvittävän vaarallinen aine, jota tulee käyttää vastuullisesti. Silti minusta sitä saa ja pitää juoda avoimesti häpeilemättä ja humalassakin saa olla. Avainosa sanassa väärinkäyttö on väärin, ei käyttö.

EHYT, THL tai muut aiheeseen liittyvät lyhenteet tuskin ovat samaa mieltä, mutta minun mielestäni olutta ja muita juomia on hyvä juoda paljon erilaisia, usein ja monissa sopivissa tilanteissa. Se ei silti tarkoita sitä, että pitäisi juoda ylettömän paljon, koko ajan ja joka tilanteessa. Jos lähtee parille ja on hankala jättää siihen mihin suunnitteli, homma on menossa väärään suuntaan. Toisinaan on myös ihan kiva olla selvästi humalassa, mutta toisinaan ei ole yhtä kuin joka toinen päivä, eikä selvästi humalassa ole yhtä kuin järkyttävät lärvit. Ehkä sekään ei ole tervettä, mutta ei ole jatkuva kaikesta kieltäytyminenkään.


Alkoholilla on haittavaikutuksensa. Se on voimakasvaikutteinen huume, jolla on voimakas addiktiopotentiaali. Sitä tulee kohdella sen arvoisella kunnioituksella. Ei kannata teeskennellä, että siinä olisi huumeena jotain erityisen kevyttä tai vaaratonta vain sen takia, ettei se ole laitonta. Keinoista toki voi olla montaa mieltä ja niistä tulisikin keskustella. Päämäärä on kuitenkin kannatettava. Siitä tuskin on kukaan ollutkaan eri mieltä, mutta välillä se tuntuu hukkuvan detaljien alle.

*Mikä siinä muuten on, että aina jossain vaiheessa joku kuolaansa hengittävä runkkari lähettää uhkauksen kun on ehtinyt jo kaivaa nenän kautta etulohkonsa kelvottomaksi muuhun toimintaan? Se ei nyt ihan oikeasti auta ketään missään.

Kommentit

  1. Jokainen joutuu itse päättämään suhtautumisensa alkoholiin ja luomaan selviytymisstrategian tässä päihteiden maailmassa. Viranomaisten keinot vaikuttaa asiaan vähenevät koko ajan ja alkavat vaikuttaa jo aikamoiselta lumelääkkeeltä alkoholiongelmaan. Yhteisöllä ja sosiaalisella kontrollilla voi sen sijaan olla merkittäväkin rooli ehkäisevässä päihdetyössä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.