Ei-olut-arvio: Kupla - Maustamaton Lonkero

Kossuvissy. Mikä instituutio! Siinä on cocktaileista perisuomalaisin. Juoma jonka perimmäisin pointti on maistua vedeltä, mutta josta silti tulee känniin. Joku voi tulla pätemään, että sehän on sama asia kuin maailmalla vodkasooda, mutta kuulkaas nyt, semmoiseen asennetaan sitrushedelmää. Kyllä perisuomalainen kossuvissyn tilaaja suhtautuu sitruksiin kuin Konsta Pylkkänen.

Hetkinen. Anteeksi. Mitäs minä tässä kossuvissystä höpisen?Eihän tänään ole sellaista tarjollakaan. Arviointipöydälle asettui nimittäin juoma, kai tämä suht uusi on, nimeltään Kupla. Sillälailla mullistava keksintö, että se on etiketin mukaan "Maustamaton lonkero". Että mikä? Tutkaillaanpa tarkemmin tällaista modernin insinööritaidon ihmettä.

"Valmistettu viljaviinasta" sanoo pullo. Se sanoo myös "Maustamaton - Lisäaineeton - Sokeriton - Väriaineeton - Gluteeniton". Vahvan monipuolisesti -ton siis. Alkoholiton sentään ei, vaan alkoholia on roimat 8%. Etiketti sanoo myös "Energiapitoisuutta vähennetty 37%", mikä ei käsittääkseni tarkoita yhtään mitään. Oletan, että alkoholia oli alunperin 11%, mutta siitä otettiin 37% pois.

Takaetiketissä lukee myös "Hyvää yksinkertaisesti".

Alkon sivut valaisevat lisää kirkkaan juoman mysteeriä. Raaka-aineet ovat "lähdevesi ja hiilihapotettu viljaviina". Haa! Siksi se ei ole kossuvissyä! Katsokaas kossuvissyn raaka-aineet olisivat "hiilihapotettu lähdevesi ja viljaviina". Kuvailu Alkon sivuilla on "Väritön, kuiva, neutraali".

"Väritön, kuiva, neutraali. Kupla - Hyvää yksinkertaisesti."

En tajua. Alkossa saisi varmasti myydä juomaa nimeltä Vissyviina ja kaikki tietäisivät mistä on kyse. Mutta ei, maustamaton lonkero. Ehkä se on huumoria.

Ulkonäöltään kirkas, väritön. Spritemainen, 7-upia muistuttava. Odottamani täydellisen neutraali tuoksu ei ikävä kyllä ihan täysin realisoidu. Tämä haisee huonolle viinalle. Sellaiselle etanoliselle liuottimelle. Paljon lievemmin toki kuin huono viina ja äkkiähän siihenkin tottuu. Luultavasti kossuvissy tuoksuisi paremmalta.

"Lämpimät, mutta usvaiset muistot niistä päivistä kun banjo soi ja tärpätti haisi... Kupla - Hyvää yksinkertaisesti."

Lainatakseni olutarvioissani aivan liikaa viljelemääni ilmaisua: Suutuntuma on prosenteista huolimatta kovin ohut ja vetinen. Tällä kertaa se tosin on pointtikin.  Maussa on roimasti vesimäisyyttä, häivähdys ilmaa. Hieman hiiltä, joka yhdistyy räjähtävän toimivasti dioksidiin. Kokonaisuutena maku on hyvin neutraali, tyhjä, mitätön, olematon, eteerinen ja .

Juotavuus on ensiluokkainen, lähes mullistava. On kuin hyvin primitiivisellä tasolla tämä olisi jotain sellaista, minkä juominen on meissä ihmisissä hyvin syvällä perustarpeena. Jotain jota jo Väinämöinen olisi ehkä aikoinaan laskenut meidän tarvitsevan. Mahdollisesti laulellen laskenut.

Noh, eipä nyt ihan laiteta vitsailuksi. Kyllä se joltain maistuu. Hyvin vieno nuoruuden kaihoisiin aikoihin vievä viljaviinainen liuotinmainen vinkeys taustalla on. Se on... "leijonainen" tai mahdollisesti "pontikkainen". Sekoitan ne, koska yhden tutun isä piilotti pontikkansa Leijona-pulloon. Kun varastettua sitä ja banaanilikööriä Leijona-pullosta juomalla kerran on oikein huolella oksentanut, ei enää muista loppuikänään mitä eroa on pontikalla ja Leijonalla. Joka tapauksessa, sellaisia herkkiä muistoja tästä puskee.

Ikävästi asioita sekoittamaan tulleeseen makuun kyllä tottuu hyvin nopeasti ja kun jäät vähän sulavat laimentaen juomaa, se pääsee oikeastaan juuri siihen olemukseen mitä kossuvissyltä odottaa. Ei näytä miltään, ei haise miltään, ei maistu miltään, ei tunnu miltään. Mutta siinä on 8% alkoholia.

"Tyhjyys, avaruus, unohdus, pieru saharassa... Kupla - Hyvää yksinkertaisesti."

Tällä on tarkoitus tulla humalaan. Yhtään mikään muu selitys tälle juomalle on paskapuhetta. Tällä on tarkoitus tulla humalaan, piste. Epäilemättä siihen tarkoitukseen ihan toimiva juoma. Itse asiassa tätä voisi varmasti kiskaista neljä-viisi pulloa puoleen tuntiin, jos haluaisi, eikä edes tökkisi vastaan ennen kuin tajuaisi olevansa ihan pleksit.

Onneksi tämä on kuitenkin tosi halpaa, vain 3,50e pullo ja kuitenkin 8%! Onhan se ihan sikahal... hetkinen, eihän ole! Ihan laadukkaita oluitakin saa halvemmalla viina/hinta-suhteella. Känniin tällä tulee varmasti, mutta tämä siis ei ole edes halpa känni? No mikäs tämän pointti on?

Pullon etuetiketissä vaanii lukema: "46kcal/100ml". Kuplan olemus juomana perustuu siis siihen, että se on helppo juoda, siitä tulee helposti känniin ja siinä on alkoholipitoisuuteensa nähden tosi vähän kaloreita. Onneksi on tämä tarve nyt ihan valmiin juomasekoituksen muodossa täytetty, ei tarvitse kenenkään kossu- ja vissypullon kanssa ruveta itse läträämään.

En nyt tiedä Alko... Onko tämä sitä alkoholikulttuurin edistämistä? On hankaluuksia tuoda lisää pientuottajien tuotteita hyllyihin kun tilaa on rajallisesti, mutta tämmöinen voidaan ottaa vakiovalikoimiin? Onko tälle ollut tuotehaku? Mitä siinä on lukenut?

"Alle 10% juttu, millä on helppo vetää järkyttävät naamat, eikä se täytä ja lihota sillai ikävästi kuin vodkamikserit ja muut teinitytöille suunnatut alkoholilimut. Ei tarvi maistua miltään, kuka nyt viinaa maun takia juo, höh höh höh. Anna sitä makkaraa, saatana."

Kommentit

 1. Kyseessä ei ole täydellinen uutuus, vaan paluumuuttaja (eli läpäissyt jo ainakin kaksi kertaa Alkon haun ja juomakulttyyrinedistämistavoitteet). Pari vuotta sitten arvioin vintage Kuplan:

  Kupla 8% 0,33l muovipullo Alko 30.07.2012
  Pramia Oy
  Ulkonäkö 1/5: Kirkas, väritön, vaahdoton. Pieni suhaus avattessa.
  Tuoksu 2/10: Kevyt tuoksu on vodkamaisen alkoholinen.
  Maku 2/10: Mieto maku on hivenen makea, vodkamaisen alkoholinen ja vodkan tapaan viljaiseen taittuva. Jälkimaku on pitkä, ikävä kyllä. Väljähtyneeseen vissyveteen tehty vodkadrinkki.
  Suutuntuma 2/5: Runko on lähes keskitäyteläinen, solidimpi kuin monet vaaleat lagerit. Hiilihapot ovat lähes täysin kadonneet.
  Kokonaisvaikutelma 2/20: Hyviä puolia ovat mieto maku, eli mauttomuus, sillä kyseessä on kuitenkin vain kirkkaan viinan maku, leikattuna hiilihapoilla ja vedellä. Valmistukseenhan mainittiin käytetyn lähdevettä ja hiilihapotettua viljaviinaa. Virhemakuja ei ole kehittynyt.
  BBE: 6/2009 (22)
  = 9/50

  VastaaPoista
 2. Järkyttävän makuista kuten kaikki muutkin saman sekoittamon tuotteet, hyi hitto !!

  VastaaPoista
 3. Kuplan tarkoitus on palvella meitä karppaajia. Halutaan mahdollisimman puhdas vaihtoehto oluelle, siiderille tai lonkerolle. Taidan jättää silti väliin.

  VastaaPoista
 4. Ei pahalla, mutta et taida tietää, mitä instituutio tarkoittaa. Hyvää juomaa tämä kupla. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.