Kulmbacher Edelherb

Edelherb
Panimo: Kulmbacher Brauerei
Maa: Saksa

Tyyli: Pilsner
Alkoholia: 4,9%
Kantavierre: 11,2 °Plato
Väri: 7,2 EBC
Katkeroaineet: 27,8 EBU

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: Keskiverto saksalainen pils.

Kulmbacher on itä-baijerilainen panimo, pikkukaupungista nimeltä Kulmbach (yllättäen). Melko iso panimo, perinteiseksi saksalaiseksi panimoksi suhteellisen nuori eli vain reilu satavuotias. Diamond Beer tuo firman oluita Suomeen (kuten myös samaan holding-firmaan kuuluvan Paulanerin oluita). Alkolla on myös jotenkin lämmin suhde Kulmbacheriin, sillä sen oluita tuntuu pääsevän valikoimiin tasaiseen tahtiin, vaikkeivät mitään kummoisia olisikaan.

Kulmbacher Edelherb ("jalo yrtti") on saksanmallin pils, jonka nappasin naapurin Alkosta mukaan, koska hyllyssä luki "Uutuus". En välittänyt siitä, että sen perässä luki "myymälässämme", ennen kuin kotona kun rupesin miettimään, että jotenkin tämä on tuttu. Olut onkin ollut pitkäripaisen valikoimissa jo pari vuotta ja oli nyt tullut "uutuutena" Helsinginkadun Alkoon.

Olut kuulosti tutulta, koska joskus olen Edelherbin aiemminkin maistanut. Muistiinpanoistani tältä ajalta löytyy syväluotaava arvio: "Ok". Mutta mikäs siinä, maistetaan uudestaan ja ajatuksella. Olen lämmennyt viime kesän Münchenin reissun jälkeen saksalaisiin vaaleisiin lagereihin ja ehkä tämän näkee uusin silmin.

Hyvin vaalean keltainen olut, kaunis vaahto. Mieto tuoksu. Raikas, hieman heinäinen, aavistus mallasta. Suutuntuma on pehmeä ja kevyt, mutta ei mikään vetinen. Maku on kirkas, selkeä pils. Mieto maltainen makeus, rapsakka humalan pisto. Hieman metallisuutta, joka tässä toimii jopa edukseen ja jotenkin vissymäinen fiilis lopetuksessa.

Alkuperäinen arvioni ei välttämättä ollut mitenkään väärässä. "Ok" on aika kuvaava. Helppo, tasapainoinen, raikas, mutta melko mitäänsanomaton saksalainen pils. 3/5

Kommentit