Brewdog/Victory U-Boat

U-Boat
Panimo: Brewdog / Victory Brewing
Maa: Skotlanti / USA

Tyyli: Savuporter (?)
Alkoholia: 8,4%
Kantavierre: 1.080
Katkeruus: 50 IBU

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Lakritsinen monimuotoinen ja omaan makuuni sopiva olut, jossa on savuporteriksi kovin vähän savua.

Brewdogin nimen tuntevat kaikki jo Lapin korpimaiden erakoita myöten, joten eipä kuluteta kalliita bittejä siihen. Sen sijaan täällä päin ehkä vähemmän tunnettu on Victory Brewing, jonka kanssa tämä U-Boat on pantu.

Victory on USAn 90-luvun panimobuumin kasvatteja Pennsylvaniasta ja kasvanut sittemmin isommaksi. Tuottaa mm. loistavaa imperial stoutia Storm Kingiä ja todella upeat east coast IPAt HopDevil ja HopWallop. Viimeisestä Victoryn tuotteen maistamisestani on pari vuotta.

Yhdessä panimot ovat tehneet nyt tällaisen saksalaisen sukellusveneen, lagerhiivalla ja savumaltailla tehty "porter", joka kyllä speksien puolesta kuulostaa enemmän schlenkerlan tyyliseltä rauchbieriltä.

Musta olut, pieni vaalea vaahto, joka on melko lyhytikäinen. Schlenkerla-teoria hylätään heti ensimmäisellä empiirisellä nuuhkaisulla. Savuporteriksi tätä Brewdogin blogissa mainostivat, mutta savua ei kyllä tunnu olevan oikein missään. Salmiakkista tervaa ja paahdetta tuoksusta sen sijaan irtosi selkeästi. Vähän turhan kylmää olut tosin oli suoraan tiskiltä, niin en vielä tuominnut sen perusteella.

Kylmänä tuntuu ohuelta, mutta pehmeältä. Lämmettyään täydempi, jopa vähän tahmainen suutuntuma. Hieman savuakin alkaa löytyä, mutta todella mieto se on. Pitkään jatkuva tasainen katkero kannattelee makeaa karamellista mallaspohjaa, jossa mausteinen aromihumalointi leikkii erikoisen lakritsi-salmiakki-paahde-yhdistelmän kanssa, paahteen kiemurrellessa esiin ja piiloon kuin kärmes kivenkoloissa. Vai sukellusvene merellä? Savun odotan vieläkin astuvan esiin, mutta johonkin kauas se jää.

Jälkimaussa on yhtaikaa lakritsinen terva, maustehumalat ja toisaalta jotain erittäin britti-bitterimäistä, toisaalta jotain hyvin doppelbockmaista. Fuller'sin ESB ja Ayingerin Celebrator käy mielessä. En tiedä mistä ensimmäinen kumpusi, jälkimmäisestä syytän saksalaisia humaloita ja lagerhiivaa. Jännä olut. Savuporteriksi kyllä vähän erikoinen tapaus, kun savu on jossain, eikä porterimaisuuskaan ole mitenkään erityisen selkeä. Doppelbockiksi minä tämän laittaisin jos ei muuta väitettäisi. Päällimmäiseksi mieleen jäi lakritsi.

Tykkäsin kuitenkin. Oluen lämmetessä sieltä irtosi Brewdogille epätyypillisesti joka kerta jotain uutta.  4/5

---
Pikkuvinkki loppuun: Törmäsin tämmöiseen Castellon Weissbier -juustoon Kampin K-kaupassa. Näykin juustonpaloja Marsalkan Luomuvehnän kanssa ruokaa laittaessa ja piti siirtää kesken tuopin juusto jääkaappiin, ettei mene koko lohkare kerralla. Sen verran hyvin toimi yhteen, oluen parantaessa juustoa ja juuston korostaessa olutta.

Kommentit

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.