Brewdog Clown King (+Helsinki Night Market)

Clown King
Panimo: Brewdog
Maa: Skotlanti

Tyyli: Barley Wine
Alkoholia: 12%

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: Turhan alkoholinen ja liuotinmainen, mutta muuten lupaava barley wine, joka kypsyttämisellä voi kääntyä jopa loistavaksi.

Käväisin äsken pyörähtämässä pari tuntia Helsinki Night Market - tapahtumassa Teurastamolla. Tilaisuushan on käynnissä vielä huomisiltaan asti. Suosittelen kyllä käymään, mikäli ihmismäärät pysyvät yhtä järjellisinä kuin alkuillasta. Paikalla on lukuisia kojuja myymässä sellaista suht tasokasta tai tasokkaalta vaikuttavaa katuruokaa ylihintaan* trendikkäille nuoriksi itseään luuleville keskiluokkaisille. Asetelmaan sopii näin myös Brewdog, jonka Helsingin baari on viimeisimpien huhujen mukaan aloittamassa lokakuussa. Brewdog Helsinki oli paikalla ensimmäisessä julkisessa esiintymisessään pienen biergartenin muodossa.


Biergarten oli tosiaan melko pieni ja kun muutenkin suht tiiviille Teurastamon alueelle oli facebookissa ilmoittautunut kävijäksi yli 5000 henkeä, työnnyin keväältä oppineena paikalle hyvissä ajoin. Viime kevään Streat Helsinki -tapahtumassa nimittäin katuruoka houkutteli paikalle niin paljon väkeä keskustaan, että päätimme poistua kauas pois ensimmäisen viiden minuutin jälkeen.

Olin tullut paikalle oikeastaan ensisijaisesti maistamaan Brewdogin Clown King -barley winen. Olen vasta lukenut olutkirjaa, jossa käsiteltiin mm. barley winea tyylinä ja siksi sellaista on tehnyt mieli ainakin kaksi - kolme viikkoa. Jonoa Brewdogille oli jo puoli viiden maissa hyvissä määrin, mutta homma toimi nopeasti, eikä pitkässäkään jonossa kovin kauan tarvinnut seisoskella. "Biergarten" oli tosin sen verran pieni, että vähän hirvittää ajatella millaista siellä oli myöhemmin illalla.


Clown King on punertava. Ei kovin kummoista vaahtoa, mutta sitä en juuri 12% oluesta odottanutkaan. Hyvin makean hedelmäinen ja alkoholinen tuoksu. Maltaita, sherryä, luumua, persikkaa. Suutuntuma öljyinen, suht pehmeä, hieman alkoholin pistoa.

Maku on hyvin hedelmäisen makea ja aika alkoholisen liuotinmainen. Hedelmiä, siirappia, hedelmäistä viskiä. Alkoholisuus on turhan päällekäyvä ja se kääntää maun jopa hieman tunkkaisen kemialliseksi. Aluksi tuntui tosi kivaltakin, mutta mitä enemmän Clown Kingiä joi, sitä huonompi se oli. Se oli silti hyvin lupaava. Jos sille antaisi sellaisen 3-5 vuotta kypsytystä, se voisi olla viiden tähden kamaa. Nyt 3/5.


Brewdogilla tuntui kuitenkin homma toimivan. Yhdeksän hanaa tasokkaita oluita ja paikalle sai tuoda jopa muualta alueelta ostettua ruokaa. Tai toivottavasti sai ihan luvan kanssa, enkä nyt paljasta viranomaisille jotain suurta säännösrikettä tässä. Sillä kaikkihan tietävät, että jos anniskelualueella nauttii sen vierestä ostettua ruokaa, niin alkoholismi, ylensyönti, botulismi, synti, rappio ja hallitsematon onanian houkutus iskee suomalaiseen välittömästi.

Sori Lehtinen. Join sun muijan päältä vadelmaolutta.
Ikävä kyllä Hiiden Mango&Habanero -olut odotti vielä vapautuvaa hanaa, mutta maistoin myös Foundersin Rubaeus -vadelmaoluen. Siinä oli mm. vadelmaa. Sitten siinä oli myös vadelmamehua, vadelmakarkkeja, vadelmasiideriä ja vadelmaa. Ja jälkimaussa lisäksi jonkin verran vattua. Lasten limsaolut, mutta ihan miellyttävän juotava silti. 3/5

*Tämä oli tosin kojukohtaista. Mm. Harjun Makkaratehtaan hinnat olivat hyvinkin sopuisia.

Kommentit