Thornbridge Sour Brown

Sour Brown
Panimo: Thornbridge Brewery
Maa: Englanti

Tyyli: Sour Ale
Alkoholia:

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Hyvä moniulotteinen maustettu ja tynnyröity sour ale, joka kärsii hieman turhasta kirsikkaisuudesta.

Olin lauantaina hakemassa Kuikasta Stadin Panimon Tripeliä suureen tripel-vertailuun (noh, vertaan neljä tripeliä), jolla oli tarkoitus palata päivitystauolta, mutta olut ei ollut ehtinyt vielä hanaan asti, joten tripeljuttu saa odottaa. Tripelittömyydestä hölmistyneenä osoitin ensimmäistä jännän näköistä pulloa hyllyssä ja sanoin, että tommonen sitten. Pullo oli pahvikuoressa, joka on jo yleensä itsessään vinkki hinnakkuudesta ja tuumin teinköhän hirvittävän virheen. Yhdeksäntoista viisikymmentä kiitos, sanoivat baarin takaa. Itse sanoin itselleni sisäisesti muutaman kirosanan, mutta tarjosin kuitenkin korttia nöyrästi, olut kun oli jo lasissa.

Mielenkiinnon nostanut pullo oli Thornbridgen Sour Brown. Hapanoluet ovat olleet lempijuttujani tänä vuonna ja Thornbridge on tasokas panimo, joten valinta oli ilmiselvä. Thornbridge on englantilainen pienpanimo Derbyshirestä, joka tekee muun muassa erinomaista Jaipur IPAa ja oikein hyvää St. Petersburg stoutia. Englantilaiseksi erittäin tuore tapaus, 2005 perustettu.

Nuoresta iästään huolimatta panimo on ehtinyt jo tavallaan synnyttää toisen. Suursuosiota nauttivan Brewdogin perustaja Martin Dickie nimittäin oli Thornbridgen panimomestari sen aloittaessa. Pahat kielet myös kertovat, että alkuperäinen Punk IPA (sittemminhän reseptiä on väännelty lisää) olisi pohjimmiltaan oikeastaan vain Jaipur pienellä säädöllä.

Thornbridge on julkaissut kolme erikoisempaa olutta "Thornbridge Hall" nimikkeen alla: Kastanjahunajoidun tumman alen, vadelmamaustetun Imperial Stoutin ja tämän happamoidun brown alen. Pullo speksaa asiaa tarkemmin: Perinteinen kevyesti humaloitu englantilainen brown ale, joka on kypsytetty punaviinitynnyreissä ja maustettu hapankirsikoilla, vadelmilla ja raparperilla (!). Lisäksi käymiseen on tökkäilty bonushiivoiksi Brettanomycesia, maitohappobakteereja ja sen sellaista, että on saatu happamuus aikaan.

Punaruskea olut, ohuella nopealla vaahdolla. Erittäin marjainen tuoksu, kirsikka etunenässä dominoi, rukiista maltaisuutta, hiivaa, pientä hikistä "brettaa" taustalla. Suussa kevyt ja pirteän poreileva. Hapanolueksi happamuudeltaan keskitasoa, mutta kirpeä ja suutakuivattava rapsakkuus ei siis jää mitenkään salaisuudeksi. Jälleen marjat selvästi pääosassa, joskin niiden alta löytyy kerroksia nahkaa ja mallasta. Loppu on kuiva ja aavistuksen tynnyrinen.

Hapanta ja kuivan tanniinista meininkiä on haettu nyt niin monesta lähteestä (kirsikat, raparperi, bretta, maitohapot, tynnyri), että oikean tasapainon saavuttaminen lie melkoista nuorallatanssia. Makeat elementit kyllä tasapainottavat happamuuden hyvin, mutta hapankirsikka on hieman ylilyövä muuten makunsa puolesta ja kokonaisuus uhkaa välillä suistua turhan paljon kirsikan puolelle. Silti, ei missään nimessä huono olut. Kokeilemisen väärti jos hapanoluet maistuvat ja tuntee olonsa varakkaaksi tiskin äärellä. 4/5


Kommentit