Sori Brewing Investor Porter

Siinä vaiheessa kun täyteen ammutusta Bruuverista
löytyi pöytä, jonka ääressä seisoskella ja ottaa
kuva, olimme loppasuina jo aloittaneet tissuttelun.
Investor Porter
Panimo: Sori Brewing (/Bruuveri)
Maa: Suomi

Tyyli: Porter
Alkoholia: 6,3%??
Katkeruus: 33 IBU??

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Hyvä pehmeän maltainen ja kahvinen porter. Tai oikeastaan stout.

(Huom: alkoholit ja ibut sillä oletuksella että tuote on sama kuin Sorin sivuilla mainittu "oaked porter". Sori mainitsi Twitterissä, että "periaatteessa" on sama tuote, mutta sitä kehitellään vielä.)

Sori Brewing on uusi tulokas Suomen pienpanimokartalla ja on pitänyt itsestään kiitettävän paljon meteliä sosiaalimediassa, internetissä ja oluttapahtumissa. Tai ei ehkä pitäisi puhua Suomen pienpanimokartasta, kun tyyppien suunnitelma on perustaa panimo Suomenlahden eteläpuolelle. Touhu on vaikuttanut mielenkiintoiselta ja lupaavalta, mutta panimo tuomitaan oluidensa perusteella ja niitä ei ole päässyt maistelemaan. Olen siksi ollut melko kyynisen epäileväinen, kun puheet ovat olleet isoja, mutta näyttöä ei

OlutExpossa Sorin pojat kertoivat yrittävänsä saada oluita tehdyksi ja markkinoille ennen joulua vierailijapanija-meiningillä. Käsittääkseni Kuninkaankartanon panimolla valmistui erä Investor IPAa, joka meni tarjontaan Tampereella Nordiciin ja Tuulensuuhun. Sitä en Helsingistä käsin ole maistelemaan päässyt, mutta kaveri kertoili, että maittavaa oli. Bruuverissa, eli Saimaan Juomatehtaan koepanimossa, oli puolestaan tehty erä Investor Porteria, BOSA-olutseuran ollessa jonkinlaisena tausta/edusta/sivu-kätyrinä.

Porter pärähti Bruuverin hanaan eilen ja huhut menekistä alkoivat olla sellaisia, ettei tuote kestä hanassa tälle päivälle asti, joten vaivauduin illasta hinaamaan persukseni kaverin kanssa Bruuveriin huiman neljän metropysäkin päähän vaikka Kalliossakin kuppilat lauloivat seireenien lailla.

Bruuveri oli tyypilliseen tapaansa perjantai-iltana aivan täynnä. Tilattiin Sorin porterit ja baarimikko intoutui suorastaan ärtyneenä kyselemään, että mikä ihmeen juttu tämä on ja että miksi tätä on tehty niin pieni erä kun menekkiä on älyttömästi. Uteliaita on siis ollut runsaasti*. Seliteltiin parhaamme mukaan mistä on kyse, mutta kieltämättä vähän kummalliselta tuntui selittää oluen taustoja tyypille, joka myy sitä paikassa, jossa se on pantu.

Mutta asiaan. Investor Porter on musta, vaalealla vaahdolla. Tuoksu on makean maltainen ja selkeän kahvinen. Paksu, liukas suutuntuma, joka on aluksi vähän kova, mutta lämmetessä muotoutuu hyvinkin pehmeäksi. Maltaisen "lämmin" maku. Porterille tyypillistä paahteisuutta, kahvia ja puutakin mausta löytyy. Mielestäni melkein enemmän oyster stout henkinen kuin perinteinen porter. Oikein toimiva ja tasapainoinen olut kuitenkin, lajissaan erittäin hyvä. 4/5

PS: Samalla reissulla tuli maistettua Hornbeerin Viking Chili Stout. Jeesus sentään mikä liemi. Oli kuin nestemäistä chilisuklaata olisi juonut. Hyvässä ja pahassa. Oluena vähän "öö?", mutta jos chilisuklaasta tykkää niin suositan.

*Meinasin selittää uteliaisuuden syitä, mutta ajauduin lauseeseen, jossa käytin sanaa "SoMe-presenssi" ja halusin välittömästi sekä oksentaa, että leikata irti ne sormet jotka sanan kirjoittivat, Jätän sanan tänne alas, ettei lukijoilta mene maku.

Kommentit