Bryggeri Helsinki Manta Mild Ale

Manta Mild Ale
Panimo: Bryggeri Helsinki
Maa: Suomi

Tyyli: Mild Ale
Alkoholia: 3,5%

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Miedosti erinomainen, pähkinäpaahteinen mieto olut.
Suosittelen: Ruualle.

Mild Ale on harvinainen ilmestys muutenkin, vielä harvemmin sitä suomalaisen panimon valmistamana näkee. Itselleni tämä on ensimmäinen. Mild Ale on englantilainen termi, jonka historia on melko sekava. Lyhyesti sanoen "mild" on etuliitteenä tarkottanut historian saatossa vähän vaikka mitä. Nykyään sillä kuitenkin viitataan yleensä ns. dark mildiin, miedosti humaloituun tummaan olueen, joka yleensä on myös alkoholiprosenteiltaan melko hillitty. Erinomainen oluthistoriablogi "Shut Up About Barclay Perkins" on kirjoittanut mildin historiasta hyvän yhteenvedon täällä.

Bryggeri Helsingin yhtäkään olutta ei ole voinut tähän mennessä moittia. Pari joukossa on ollut "vain" ok, mutta suurimmalti osalti nykyään voi ravintolaan kävellä luottavaisin mielin. Maistoin tällä vierailulla myös panimon Weizen-vehnäoluen, joka oli oikein toimiva hefe-weizen. Mielenkiintoisempi oli kuitenkin tämä Manta Mild Ale. Nimi tulee luonnollisesti kulman takana olevasta Haaviston Mantasta, eli Havis Amandasta, jos ruvetaan hienostelemaan. Ainoan miinuksen ennen maistamista annan siitä, että Mantaa sai vain 0,4l koossa ja panimoravintola terasseineen on edelleen liian uudenkarhean "swank" hyvälle tunnelmalle. Tämä nyt on oma ennakkoluuloni vain, mutta peribrittiläisenä mild ale vaatisi ympärilleen pintin tuopin ja pimeän, nihkeän, pieneltä homeongelmalta haisevan pubin. En anna näiden selvästi raskaiden puutteiden kuitenkaan vaikuttaa arvioon.

Olut on kauniin punaruskea. Sormenlevyinen vaahto, joka häviää suurimmaksi osaksi parilla siemauksella. Tuoksu on "ruskea", pähkinäinen, paahteinen ja maanläheinen. Rungoltaan ymmärrettävästi ohut, mutta ei erityisen pahasti vetinen. Pähkinäisen paahteisen ja aavistuksen savuisen maltaan juhlaa muuten. Humalaa (Englantilaista?) on juuri sopivasti tasapainoksi katkeroittamaan. Erinomainen mild. En vieläkään syönyt Bryggerissä, mutta toimii ruokajuomana varmaan erittäin hyvin. Maukas mallasjuoma Manta Mild. 4/5

Jos olisin Bryggerin lähellä töissä, ottaisin mielelläni lounaan seuraksi tuopillisen mildia, täysin häikäilemättä suomalaisen lounaskulttuurin vastaisesti. Tämä siis vinkkinä Jyrkille ja Jutalle: seuraavan kerran Valtioneuvostolta EK:ta kohti kontatessanne voitte näppärästi jäädä kaljalle matkalla.

PS: Joku neropatti oli tämän Untappd-sovellukseen syöttänyt American Pale Alena. Ruskean oluen jossa on mieto humalointi? Yrittäkää nyt edes vähän.

Kommentit