St. Eriks Oktober

Oktober
Panimo: St.Eriks Bryggeri
Maa: Ruotsi

Tyyli: Oktoberfest/Märzen
Alkoholia: 5,3%
Kantavierre: 12,7 Plato
Katkeruus: 47,1 IBU
Väri: 61,2 EBC

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Täyteläisen maltainen lager. Toimii.

Lähin Alkoni on parinkymmenen metrin päässä ja on sopivasti olutvalikoimaltaan ehkä Helsingin surkeimpia, joten tavoiksi on tullut käydä oluset samantien Arkadian lippulaivamyymälästä asti kun kuitenkin pitää kauemmaksi lähteä jos uutuuksia haluaa. Moni kehäkolmosen ulkopuolinen olutbloggari on ymmärrettävästi valitellut erikoisvalikoiman rajautumista Arkadiaan, mutta viime päivinä olen ymmärtänyt tämän tuskan itsekin. Nimittäin en tiedä mitä Arkadiassa on tapahtunut, mutta on tuntunut, ettei sinne ole uutuusoluita hyllytetty aikoihin. Tai sitten ne ovat myyneet uutuudet jotenkin supernopeasti ja olen jotenkin hyvin onnistuneesti missannut kaiken. Lähinnä keljuuttaa Beer Hunter'sin CCCCC IPA, jota ei näy olevan juuri missään Helsingin myymälässä ja vähän myös Koffin/Brooklynin Two Tree Porter -versiointi Koffin Porterista, jota sitäkin näkyy olevan lähinnä jossain "kaukana" (=ei sopivasti kulkureittieni varrella).

Lähes kaksi viikkoa sitten valikoimaan saapuvaksi merkittyjä Oktoberfest-oluitakaan ei vielä Arkadian hyllyissä näkynyt, mutta onnekseni henkilökunta oli juuri niitä hyllyyn lastaamassa, joten kinusin pullot suoraan laatikoista (kuulin ohimennen myös keskustelun niiden sijoittelusta, joka ei erityisemmin luonut uskoa siihen, että hommassa olisi jonkinlainen suunnitelma tai käytäntö).

Servaali on heilauttanut Alkolle St.Eriksin panimosta Oktoberfest-valikoimaan luonnollisesti Oktoberfest-oluen eli Märzenin ja tovin päästä ilmeisesti tulossa myös Pilsner. Panimo on muutaman vuoden vanha Galatea Spiritsin ostamalla St.Eriks brändillä toimiva. Brändi on alunperin sata vuotta sitten ko. nimellä toimineesta panimosta. Panimon omat sivut ja Ratebeer muuten väittävät oluen nimeksi "Oktoberfest", siinä missä pullo ja Alko sanovat vain "Oktober". Oli mikä oli, väliähän asialla on aika helvetin vähän.

Panimo pakkaa oluensa nätteihin korkeakaulaisiin kolmanneslitran pulloihin, joka olisi muuten erittäin ok, mutta hieman se tämän Oktoberfest-oluen kanssa nyt syö miestä. Ehkä se on vain kesäisen Saksan reissun kaipuuta, vaan jotenkin olisi tämmöisen täyteläisen helposti juotavan lagerin halunnut vähintään puolilitraisena.

Väriltään erittäin tumma meripihka, oikeastaan jo ruskea. Vaalea, suht lyhytikäinen huppu. Tuoksu on tyypillisen saksalainen, joskin ehkä humalavoittoisempi kuin odottaisin märzeniltä. Metalliyrttistä Saksan humalaa ja maltaista karamellia ja tujaus paahdetta.

Erittäin pehmeä ja täysi, mahtava, aika alemäinen suutuntuma. Maltainen, hieman karamellinen, "lämmin" ja täyteläinen syysolut. Humalointikin on ensipuraisun jälkeen kohdallaan, vaikka tuntui lähes 50 ibun katkerointinsa kanssa aluksi jopa turhan jyrkältä. Suositan syksyn ratoksi. 4/5

Jälkiedit: PS: Unohtui ihan mainita päivän iloinen olutuutinen: Olutopas postaili facebookiin sellaisen tiedon, että Stadin Panimo avaa baarin uusiin tiloihinsa Suvilahteen. Näin lähikulmilla asuvana iso käsi sille! Tarkkaillaan tilannetta.

Kommentit