Nynäshamn Sotholmen Extra Stout

Sotholmen Extra Stout
Panimo: Nynäshamn Ångbryggeri
Maa: Ruotsi

Tyyli: Foreign Stout
Alkoholia: 6,6%

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: Mukavasti paahtunut, mutta turhan ohut ja sokerinen stout.


Nynäshamnin pikkukaupungissa Södermanslandilla sijaitseva pienpanimo Nynäshamn Ångbryggeri on suht nuori panimoksi, perustettu 1997, mutta pohjoismaiseksi pienpanimoksi voi pitää jo melko vanhana tekijänä. Ångbryggeri käsittääkseni kääntyy höyrypanimoksi, historiallisista syistä kai. Amerikkalaisen 1800-luvun kummajaisen Steam Beerin kanssa sillä tuskin on mitään tekemistä, vaikka olisikin ollut vinkeä yhteys se.

Paikallisen saariston paikkojen mukaan nimettyjä panimon oluita on näkynyt Suomen markkinoilla melko hajanaisesti. Hyvin varustelluissa ruokakaupoissa on silloin tällöin näkynyt hirvittävään riistohintaan mainiota Bedarö Bitteriä ja Ålö Alea taisi olla jossain olutravintolassa taannoin. Arkadian erikoisvalikoimaan on viitisensataa pulloa tullut pari viikkoa sitten tätä Sotholmen Extra Stoutia. Pullo on pikkuruinen 25cl. Tyylinähän on siis Foreign Stout, jonka alkuäiti lienee Guinnessin Foreign Extra Stout*, perinteistä irkkustoutia vahvempi ja makeampi ulkomaille vietäväksi tarkoitettu versio, muttei kuitenkaan imperial stoutin lukemissa.

Musta olut, tiivis ja kestävä ruskea vaahto. Tuoksu on kuivakka. Paljon paahdetta, palaneita tulitikkuja. Suuntuntumaltaan pehmeä, kuitenkin stoutiksi melko ohut ja ontto. Maultaan tuoksuaan makeampi, jopa sokerinen. Palanutta sokeria, paahdetta, metallisuutta, aavistus hedelmää taustalla. Jälkimaku on pitkä ja muistuttaa maitokahvia.

Ihan kiva, tyyliinsä osuva, mutta ei erityisemmin sytytä. Muhkeus puuttuu. Ei välttämättä minun tyyliseni stout. 3/5

*Suomen markkinoillahan oli ainakin vielä kymmenisen vuotta sitten kummallisesti (lähinnä benelux-maihin tehtyä?) 8% Special Exportia, siinä missä 7,5% FES on yleisempi ilmestys Irlannin ulkopuolella, noin tsiljoonana eri versiona. Mikähän lie ollut syynä tuohon Alkon valintaan? Nykyään esim. ratebeer on onneksi huomattavasti kattavampi tietolähde kuin se oli seitsemän vuotta sitten kun Irlannissa asuessani yritin selvittää Foreign Extra Stoutien, Extra Stoutien ja Special Export Stoutien eroja. Siinä touhussa meinasi järki paeta ihmisestä.

PS: Maistoin viikonloppuna toistamiseen Brewdogin Jack Hammerin. Tällä kertaa pullosta. Hyvin hämäräksi jää ihmisten innostus sitä kohtaan, saatika sen 97 pistettä ratebeerissä. Monesti olen oluesta eri mieltä kuin pisteet tai "yleinen mielipide", mutta harvoin näin rajusti. Herraisä, että on nimittäin surkea olut. Tynnyriversio haisi ja maistui niin rankasti juuresvihanneksilta, että se vaikutti palsternakasta puristetulta. Pulloversiossa oli samansuuntainen ongelma, paitsi, että haju oli mutatoitunut navetaksi. Siis ei miksikään saisonmaiseksi kivaksi tallinhajuksi vaan silkaksi paskaksi. Hyh. 

En tiedä. Ehkä on vain ollut käsittämättömän huono tuuri ja tynnyritavara (tynnyrin loppua) oli jotenkin saastunut ja pullo-olut skunkkiintui tuopissa ilta-auringossa terassilla. Noin rankasti humaloitu tuotehan on kai paljon alttiimpi skunkkiutumiselle muutenkin. Juuresvihannesaromi puolestaan voi kai periaatteessa olla dimetyylisulfidia (vai voiko? "keitetty kaali" dms:lle tuntuisi kuvaus yleensä olevan eikä raaka palsternakka...). Skunkkiintumisen olisin vielä valmis hyväksymään, mutta tynnyriversion maistoin osana maistelua ja kukaan muu ei tuntunut huomaavan minusta rajusti esiintynyttä huonoa aromia/makua ja minustakin se oli enemmänkin huonoa humalointia kuin virhearomi. 

Kovasti tuntuvat ihmiset pitkin internetiä Jack Hammerista tykkäävän ja tyypilliseksi IPAksikin sitä joku kuvaili ja hyperhumaloidulta IPAlta se kieltämättä muuten vaikuttaakin, jos noita ihastuttavia sivumakuja ja aromeja ei olisi. Ilmeisesti BD:n ukot ovat onnistuneet irrottamaan 200 ibua tavoitellessaan humalista jotain sellaista, joka pistää minun aistini aivan sekaisin tai sitten on tosiaan ollut vain huono tuuri.

Hankalia tämmöiset. Ei oikein kiinnostaisi kolmatta kertaakaan testata, kun kyseessä ei ole mikään erityisen halpa tuote... ehkäpä jätän tämän haukutuksi olueksi. Pitäähän semmoisiakin olla, että voi vielä seitsenkymppisenä manailla kuinka eivät ihmiset ymmärtäneet millaista paskaa oli Jack Hammer.

Kommentit