Valmiermuiža Tumšais & Bacchus

Valmiermuiža Tumšais
Panimo: Valmiermuižas Alus
Maa: Latvia

Tyyli: Dunkel
Alkoholia: 5,8%

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: Makean sokerinen dunkel. Yllättävän vahva.
Suosittelen: Makeampien tsekkitummien ystäville.

Latvialaisista panimoista olen tutustunut aiemmin vain Carlsbergin omistamaan Aldarikseen, jonka Porteris on perin kelvollinen tuote. Tallinnasta tarttui reppuun Valmiermuižas - pienpanimon tuote, jota tosin äkkiseltään luulin moukkana virolaiseksi. Panimo tekee ilmeisesti vain tummaa ja vaaleaa lageria, kumpaakin myös suodattamattomana versiona. Rehellisesti sanoen olisi pitänyt ottaa myös vaalea versio mukaan testiin, mutta viereisen hyllyn Old Peculier päätti varata sen paikan laukustani.


Väriltään tumma meripihka. Vaalean beige, todella tiivis, lähes guinnessmäinen vaahto. Ei vaikuta huonolta lainkaan. Tuoksu on makea, maltainen. Karamellia, poltettua sokeria, hunajaa. Hieman raikasta tervaa.

Nippa nappa keskipaksu runko. Turhankin paljon karamellin ja sokerin dominoima hieman paahtunut ja pyöreän maltainen maku. Aluksi kiva hieman sitruunainen ja yrttinen humalointi, joka kääntyy jälkimaussa jotenkin ikävän tönköksi karvaisuudeksi. Kokonaisuutena kuitenkin oikein juotava.

Ihan jees dunkel, joka ehkä vähän kärsii sokerisuudestaan. Kyllä tästä makeamman tsekkitumman ystävät varmaan kiksit saisivat. 3/5

---
Bacchus
Panimo: Brouwerij Van Honsebrouck
Maa: Belgia

Tyyli: Sour Ale
Alkoholia: 4,5%

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: Terävä, kirpeä hapanolut, joka jää vähän tylsäksi.
Suosittelen: Kokemuksena, jos ei ennen ole sour alea maistanut.

Muun muuassa Kasteelia ja St.Louis Kriekiä tekevän Van Honsebrouckin tuotteisiin kuuluu myös perinteinen flaamilainen hapanolut eli ns. "Flanderin punainen olut" nimeltään Bacchus. Hapanoluet ovat gueueze-lambicin tapaisia järkytyksiä kun niihin ensimmäistä kertaa tutustuu. Ne kun eivät muistuta ns. perinteistä olutta kovinkaan paljoa, vaikka, kuten lambicit, ovat nimenomaan hyvinkin perinteinen ja vanha tyyli.

Pullossa ei varsinaisesti ole etikettiä, vaan koko härveli on kääritty paperiin. Bacchus kaatuu lasiin tummanruskeana, vaahtoa on hieman ja se ei ole kovin pitkäikäistä. Tuoksu on monipuolinen. Siinä on pinnassa mieto kirsikka ja lievä sitruunaisuus, jonka taustalta tulee tuoksun rungoksi terävä etikkainen ja happamuus. Taustalla väijyy kevyt lennokkiliiman aromi. Sillai hyvällä tavalla.

Suutuntuma on pistävä ja ohuehko, mutta ei mitenkään erityisen vetinen. Jotenkin odotin orvalmaista poreilua, mutta sellaista ei tullut. Maku on ensinnä lähinnä valtavan hapan, jonka takaa tulee kirpeää kirsikkaista ufo-karkkia. Ensituntuma on melko jyrkkä, mutta tasoittuu sitten lasin vajutessa. Pitkä, lievästi hedelmäinen jälkimaku, mutta lähinnä happamuutta siinäkin.

Vaihtelu virkistää sanoi belgi kun hapanoluen väänsi. Kokeilemani hapanoluet voi laskea kahden käden sormilla, mutta en silti uskalla tätä miksikään kovin hyväksi tuomita. Vähän yksioikoinen ja hapan kirpeys hukuttaa turhan ikävästi muun maun alleen. Ennemmin ottaisin vaikka Rodenbach Grand Crun. 3/5

Kommentit