Mikkeller Texas Ranger

Texas Ranger
Panimo: Mikkeller
Maa: Tanska

Tyyli: Maustettu (Baltic Porter?)
Alkoholia: 6,6%

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Erinomainen savuchili-maustettu tuhti porter.
...

Viron tuliaisista yksi mielenkiintoisimmista oli tämä Mikkellerin Chipotle-olut. Niille sivistymättömille moukille, jotka eivät tiedä mikä chipotle on, selitettäköön: Chipotle on savustettu ja kuivatettu jalapeno ja siinä missä jalapeno on ikävän makuinen mieto chili, chipotle on käsittämätöntä herkkua. Jos olet tehnyt joskus chili con carnen, etkä ole käyttänyt chipotlea, et oikeastaan tiedä chilin tekemistä yhtään mitään. Koska savuisuus sopii usein oluisiin, luulisi chipotlen olevan täydellinen lisä. Ikävä kyllä aiempi kokemukseni Roguen Chipotle Alen kanssa ei erityisemmin herättänyt hyviä mielikuvia, koska siinä olut oli jätetty kovin sivurooliin. Nyt asialla kuitenkin Tanskan ihmepanimo Mikkeller, jolta vieläkin odotan pettymysten olutta, ilmeisen turhaan. 

Tuoksussa on savua, mallasta, hieman sokeria, tavallaan viskimäinen hieman puinen aromi. Ensimmäisen ryypyn jälkeen humalointi tulee paremmin tuoksussa esiin vastaleikatun ruohikon muodossa.

Suutuntuma on jotain keskipaksun ja paksun väliltä, hyvin täyteläinen ja suunmyötäinen. Tuhdin makeamman baltic porterin kaltainen voimakas maku jyrää aluksi chipotlen, jättäen vierelle vain jonkun verran savua. Maku on paahtunut, makean savuinen, kuin hyvä pihvi. Chipotlesta nousee esiin hyvin lievä polte ja hedelmäisyys. (huom. "lievä" on chilistä puhuttaessa tottumiskysymys, olen huomannut oman lieväni olevan monelle hyvinkin tulinen). Maku päättyy kauniiseen katkeroon ja chilin poltteeseen kurkun päässä.

Chipotle potkiikin jälkijunassa ja mitä enemmän olutta kurkustaan kaataa, sitä enemmän kurkunpäätä ja suuta alkaa poltella. Ei kuitenkaan mitenkään holtittomasti ja chili-humala-mallas-tasapaino on melko hyvä. Näin kai nämä chilioluet tulisi tehdä.

Chipotle on savuinen, hieman makeakin chili, jonka luonnollinen pari tietysti luulisi olevan tuhdihko makea täyteläinen paahtunut porter, mutta jotenkin chipotlen ominaisuudet hukkuvat porterin samankaltaisten ominaisuuksien alle poltetta lukuunottamatta. Jos olisi sokkomaistiainen, en välttämättä löytäisi juomasta chiliä ihan ensimmäisellä siemauksella, polte alkaa käydä selväksi vasta enemmän nautittuaan.

Hankala sanoa onko tämä hyvä vai huono juttu kun esim. Roguen Chipotle Ale meni sitten toisessa ääripäässä, eli chipotle tuoksui ja maistui läpi todella selvästi, jonka jälkeen oluesta tulikin aika tylsä. Mielummin minä tätä Mikkellerin loistavaa porteria juon. 4/5

Kommentit