Alkon Jouluoluet 2012, osa 3


Nissefar
Panimo: Haandbryggeriet
Maa: Norja

Tyyli: Porter
Alkoholia: 7%
Väri: 185 EBC
IBU: 38,4

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Mallasleipäinen porter.
Suosittelen: Sopinee joulupöytään, jos joululimppukin sopii.

Norjalainen Haandbryggeriet on laatupumppu ja vastaa tällä kertaa yksin ilman Nögneä norjalaisten maineesta Alkon jouluolutvalikoimassa. Nissefar on vanha tuttu, mutta tasokas tapaus.

Nisse on tumman ruskea, lähes musta. Komea vaahtohuppu. Tuoksu on ennen kaikkea maltainen. Makeaa mallasleipää. Siirappia ja palanutta sokeria. Paahdetta. Hieman kukkaista humalaa. Ehkä tippa hunajaa?

Suutuntuma on alkuun lähes huomaamattoman silkkinen ja kallistuu sitten nokiseen karvauteen. Karamellisen paahdemaltaan juhla jatkuu maussa, joka etenee makean joululeivän karamellisuuden kautta tummaan suklaaseen ja hieman kahviseen katkeruuteen. Mausteinen humalointi.

Nestemäistä joululimppua, jos ei aivan yhtä imelää. 4/5

----

Käväisin pikkujoulumeiningeissä Tallinnassa. Päädyin viettämään käytännössä koko illan Drink Bar & Grillissä, jossa oli melko mainio olutvalikoima suomalaisittain hyvään hintaan (kaikki vaaleasta lagerista Rochefort 10:n alle neljä euroa) ja brittiläisestä pubiruokavalikoimasta testaamani "Bangers & Mash" oli viimeisen päälle erinomainen.

Kuppilan takana oli baarin olutpuoti, pieni vanhan kaupungin huone vuorattuna oluilla. Unohdin tietenkin ottaa kuvan. Hinnat eivät olleet mitään huimaavan halpoja, jos nyt ei missään nimessä kalliitakaan, mutta valikoima oli hieno ja sai unelmoimaan siitä päivästä kun oluen myynti vapautuu ruokakauppoihin Suomessakin... Alla kuva budjetin ja kantolaitteen rajoittamasta saaliistani, varmaankin arvioin tänne noista useammankin. (Theakstonit ja Joulusokk on ostettu Solaris-ostoskeskuksesta.)Kommentit