Alesmith Wee Heavy Scotch Style Ale

Hyvän valaistuksen etsiminen asunnostani jatkuu...

Wee Heavy
Panimo: Alesmith
Maa: USA

Tyyli: Scotch Ale / Wee Heavy
Alkoholia: 10%
Kantavierre: 23,5 Plato
Väri: 124 EBC
IBU: 24

Pisteet: 5/5
Lyhyesti: Upea silkkinen viskimäinen skottiolut
Suosittelen: Viskin ystäville, vähän kaikille.

Skottioluet ovat siitä kivoja poikkeuksia olutmaailmassa, että toisin kuin todella moni muu tyyli, ne eivät nojaa humalointiin juuri lainkaan. Skottien asia on vahva ja monipuolinen maltaisuus, josta seurauksena on usein tuhteja ja pehmeitä olusia, joita on vain kiva juoda. Skottiolut onkin yksi suosikkityyleistäni.

Tuhdein tyyleistä on "wee heavy" eli "pikkusen raskas" jos huonosti suomennan. Yleensä ehkä 7% alkoholiprosenttiin kipuavasta tyylistä jenkkiläinen Alesmith on tehnyt 10%:n miltei barley winea lähentelevän esityksen, koska ameriikoissahan kaikki on tunnetusti suurempaa. Tätä olivat sitten Arkadian Alkon erikoisvalikoimaan hankkineet. 24 euron pullo lähenteli hinnallaan kipurajoja, mutta onneksi sain ystävän jakamaan sekä tuskaa ja nautintoa.

Wee Heavy on tumman punaruskea. Vaahto on tiivis ja paksu ja jättää jälkeensä kauniin seitin lasiin.

Tuoksussa on pinnassa savua ja mallasta, jopa turvetta, pientä karamellimaisuutta, taustalla hyvin vieno kukkainen humalan henkäys. Tuoksu on savumaltaisuudessaan ja lievässä alkoholisuudessaan minusta todella viskimäinen. Muistuttaa jostain Highland-viskistä, jota en saa päähäni juuri nyt (Highland Park?).

Suutuntuma pitäisi tallentaa jollakin tapaa ja viedä sinne jenkkien Smithsonian-museoon. Käsittämättömän silkkinen, ultra-pehmeä ja täyteläinen kokemus.

Maku on maltaiden loihtimaa makeahkoa suklaista ja pehmeää viskiä. Maku elää joka siemaisulla ja tasoja piisaa. Lievä savuisuus häviää hieman ja esiin tulee enemmän vinkeitä maltaan makuja, vähän yrttisyyttä ja salmiakkia. Taustalla on lievä alkoholi. Humalointia ei ole kuin juuri sen verran, että maltaan makeus pysyy aisoissa.

Hieno olut, kaikin puolin. Ostaisin toistekin, jos perse kestäisi. 5/5

PS: Oluen arvioita arviointisaiteilla selatessani (ratebeer, beeradvocate ja olutopas) ei kukaan tunnu mainitsevan viskimäisyyttä. Ei sen mikään oletuskaan pitäisi tyylissä mielestäni olla. Olen aika ihmeissäni, ettei sitä muka kukaan muu ole löytänyt, sen verran suora mielleyhtymä minulle viskiin tuli. Noh, ehkä olen outo, hullu tai tyhmä.

Kommentit