8 Wired Rewired Brown Ale


Rewired Brown Ale
Panimo: 8 Wired Brewing

Maa: Uusi-Seelanti
Tyyli: Brown Ale

Alkoholia: 5,7%
IBU: 45
SRM (väri): 18

Lyhyesti: Erinomainen palanut ja katkera brown ale.

Piti tarkistaa asetinko suuhuni ensimmäisen kerran Uusi-Seelantilaista olutta. En. Speights Gold Medal Ale löytyi listasta, ilmeisen mitäänsanomaton pale ale kun nimi ei sanonut yhtään mitään ennen kuin miettimällä miettien muistin, että sain joskus tölkin Speightsia tuliaiseksi. Arvionikin oli huima yhden sanan mittainen: "Perus."

Siinä missä Speights on vanha "perinteinen" panimo, niin kuin vaikka Koff Suomessa, 8 wired on kuitenkin moderni artisaanipienpanimo, jolta on lupa odottaa enempi. Tai no, ei nyt varsinaisesti panimo. Panija. Panimolaitteet näkyvät olevan vuokrattu Reneissance Brewingilta, pienpanimo sekin.

Brown ale on yleensä ihmisille tuttu lähinnä Newcastle Brown Alen kautta, joka ei niin kovin kummoinen ole, mutta toimii kyllä hyvänä käännytysoluena. Muuten brown ale ei ole hirveästi etenkään pienpanimoiden valikoimissa suosittu tyyli. Nøgne Ø:n Brown Ale ja Mikkelerin Jackie Brown tulee lähinnä mieleen. Mitään syytä tähän en keksi, itse kun ainakin olen brown alen ystävä.

Rewired Brown Ale on yllättäen ruskea, vähän kolajuomaa tummempi. Vaahtopää oli kaunis, mutta ehti hävitä suurimmaksi osaksi kun yritin ottaa järkevää kuvaa, siinä onnistumatta. Tuoksu on kuiva, vähän paperinen. Seasta löytyy luumua, sokeria, paahtuneisuutta.

Suutuntuma on loistava, erittäin miellyttävän pehmeä ja silkkinen aluksi ja päättyy humalan mattaisuuteen. Se kuvaa myös makua hyvin pitkälti. Suklainen, maltainen, makeahko alku kääntyy pian palaneeseen katkeruuteen. Keski-jälkimaku on humalointinsa kanssa yllättävän ärhäkkä, jopa vähän häiritsevä. Monipuolinen olut, kasvaa juodessa.

Annan 4/5. Loisto-olut, mutta katkerointi olisi voinut olla vähän pehmeämmin esiintuleva. En epäröi jos vielä törmään saman puljun tuotteisiin. Brown alena tämä ei ole mikään kovin tyypillinen (siksi kai "rewired") vaan hyvinkin palanut ja katkera. Vähän kuin olisi sekoitettu ESBiä ja kuivaa porteria.

Kommentit