Nøgne Ø / Bridge Road India Saison


India Saison
Panimo: Nøgne Ø / Bridge Road Brewers

Maa: Norja/Australia
Tyyli: Saison
Alkoholia: 7,5%

Pisteet: 5/5
Lyhyesti: Loistava kesäisen pirteä saison.
Suosittelen: Terassille. Mökille. Ulkona aurinkoisella säällä.

Kirja-arvostelu jäikin hautomoon pidemmäksi aikaa kuin suunnitellin. Viikon sateet myös hellittivät siitepölytilannetta ja siten nenääni sen verran, että ajattelin pystyväni maistamaan taas jotain järkevästikin. Joten, kun naapurioluttupaani Milenkaan oli tullut tämä norjalais-australialainen pienpanimoyhteistyö, suuntasin sinne ihmettelemään, että mitenkäs minä nyt tänne päädyin, eihän tähän pitänyt olla varaakaan.

Saison on belgialaisten (tietenkin) perinteistä kevyttä vaaleaa alea. Raikasta, hedelmäistä, pirteää. Saisoneita ei ihan kauheasti Suomessa ole näkynyt, Alkossa esiintyneet voinee laskea yhden käden sormilla, baareissa sitten kesäisin siellä täällä. Perinteiset saisonit toki ovat ruokakauppavahvuisia, mutta kun tyyli ei ole kovin yleinen, niin eipä niitä niissäkään ole hyllyissä juuri lojunut. Nøgne ja Bridge Road ovat lähteneet nimestä ja vähän maustakin päätellen tekemään jotain Saison - IPA-komboa. Ei ollenkaan huono idea.

India Saison näyttää laskettuna hyvältä witbieriltä. Vaaleankeltainen samea olut, jossa on upea vaahtohuppu. Tuoksu on kirpeä, hieman makea, omenainen. Vähän lambicin tai oikein kuivan siiderin henkeä siinä on. Suussa olut on kevyt ja terävä. Alkoholin tai maltaan tuomaa paksuutta ei juuri ole, mutta ei tämä mikään vetinenkään ole. Bongasin alkoholipitoisuuden netistä vasta jälkikäteen ja olin yllättynyt, että kyseessä oli yli seitsemän prosenttinen tuote. Maku on hyvin sitrushedelmäinen, kirpakka, mausteinen, terävä, pirteä ja sen verran syvä, ettei jää tylsäksi. Humaloinnin huomaa, mutta se ei ole oluen nimestä huolimatta mikään kovinkaan tyypillinen IPA-viritys. IPAsta muistuttaa lähinnä miellyttävän kestävä jälkimaun karvaus.

Loistava kesäolut! Lähes täydellinen kuuman kelin olut tai terassikaveri. Tätä voisi tarjota niille keskarin litkijöille, jotka valittavat miten laatuoluissa on kyllä makua, mutta ne eivät käy helteelle janojuomaksi. 5/5

Kommentit