Brewdog Dogma

Dogma
Panimo: Brewdog

Tyyli: Scotch Ale

Alkoholia: 7,4%
Pisteet: 3/5

Lyhyesti: Ylihunajainen, suklainen ja hyvin portermainen skottiale.
Suosittelen: Jos tykkää hunajasta yli kaiken.

Jos edellisen arvostelun Brewdogissa oli nimisotkua, niin on tässäkin. Alkuperäinen Dogma oli alunperin nimeltään Speedball, ennen kuin joku brittiläinen Valviran vastine kitisi sen huumeisiin viittaavasta nimestä. Alkuperäisessä oli kolapähkinää ja guaranaa ja hunajaa ja ties mitä.

Jostain syystä Brewdog päätti tehdä Dogmasta toisen version, hyvinkin erilaisen. Se on tässä arvioitavana. Onhan se tavallaan sopivaa, että on olemassa kaksi erilaista Dogmaa.

Pullossa lukee, että Dogma on "Heather Honey Infused Scotch Ale". Skottialet ovat yleensä makeita ja tuhteja aleiksi, periaatteessa hunajan ja kanervan luulisi sopivan niihin loistavasti.

Dogma on yllättävän tumma, lähes musta. Tuoksussa on hunajaa ja tummaa suklaata. Suutuntuma on paksuhko, pyöreä. Maku on melko moniulotteinen, siinä on valtavasti tummaa suklaata ja hunajaa. Paahtuneisuutta myös ja lakritsia. Hieman happamuutta. Tämä on oikeastaan hyvinkin portermainen, paljon lähempänä sitä kuin skottialea.

Hunajaan kyllästyy aika nopeasti. Turhan paljon sitä on. Hunajan ja porterimaisuutensa takia Dogma muistuttaa aika paljon St. Peters Honey Porteria, jolla on vähän sama ongelma ylihunajaisuutensa kanssa. Ei varsinaisesti huono, mutta pettymys vähän. 3/5

---
Olin eilen aivan puhtaasti humaltumistarkoituksessa liikkeellä kun satuin Kurvin William K:hon. Siellä istui hyllyssä yllättäen sitä alkuperäistä Dogmaa. Pulloja oli jäljellä kaksi tai kolme, joten ostin heti yhden etten jää ilman, vaikka olinkin ehkä turhan päihtyneessä tilassa järkevään maisteluun. Parempi tämä kuitenkin oli kuin tuo uudempi Dogma.

Maisteluvihkosta löytyy asiasta tällaiset merkinnät:
Tuoksu: Pesuainetta, ruohoa (mieto)
Suuntuntuma: Paksu, muhkea, makeikas (joo, makeikas, olin nauttinut muutakin kuin kansanluottamusta)
Maku: Maltainen, tasapainoinen, hunajaa, pähkinäinen, kolan maistaa.

Kommentit