Fuller's Brewer's Reserve Limited Edition No.3 Oak Aged Ale

Brewer's Reserve Limited Edition No.3 Oak Aged Ale
Panimo: Fuller's

Oluttyyli: English Strong Ale
Alkoholia: 9%

Arvio: 4/5
Lyhyesti: Hapan, hedelmäinen ja alkoholinen vahva ale.

Vuosi, pari sitten oli joku hulluus päällä, että joka toiselta panimolta tuntui tulevan vanhoissa viskitynnyreissä kypsytettyjä oluita. Harviestounin Ola Dubhit ja BrewDogin Paradox Islay jäivät niistä parhaiten mieleen. Fuller's hyppäsi trendiin sulavasti nimetyllä "Brewer's Reserve Limited Edition No. 1 Oak Aged Ale Single Malt"- oluellaan. Vuoden päästä seurasi No. 2, joka oli konjakkitynnyreissä kypsynyt. Molemmat olivat moitteettomia tynnyrihtäviä brittialeja, mutteivät jääneet muuten mitenkään erityisen vahvasti mieleen.

Puun ja kullan värinen pakkaus on muuttunut kolmanteen erään kauniiksi vihreäksi. Tynnyrit ovat olleet tällä kertaa Auchentoshanin tislaamosta, eli viskiin on palattu. Hyvä niin, konjakki kun on lopulta vain väärin tehtyä viskiä. Olut on istunut tynnyreissä kypsymässä 800 päivää, eli reilun kaksi vuotta.

Pullon avatessa tuulahtaa välittömästi nenään viski. Olut on tumman punaruskea, tuollainen aika perusbitterin näköinen. Vaahto kuolee pois nopeasti kaatamisen jälkeen ja melko ruma tuopillinen jää jäljelle.

Tuoksussa on hunajaa, rusinaa, viskiä, vähän puuta. Suutuntuma on hivenen öljyinen ja kypsytyksen tuoman pyöreyden huomaa heti. Maku on hedelmäinen, maltainen, hapan ja alkoholinen. Hunaja ja tynnyristä tuleva puu väijyy joukossa myös. Happamuus voittaa alaa tuopin vajetessa ja maku elää mukavasti koko ajan. Humalointia, jota ei nyt varsinaisesti ole säästeltykään, hädin tuskin huomaa tynnyrin ja maltaan leikin alta paitsi pienenä mattaisuutena suussa puolen tuopin jälkeen. Vahva englantilainen ale, muistuttaa mielestäni jotenkin hämärästi Traquair House Alea (jonka olen tyyliltäni ristinyt päässäni "kartano-olueksi" tietämättä onko mitään sellaista olemassakaan). Monimuotoinen, ei ollenkaan huono. Hieman turhan alkoholinen ehkä. Fuller's harvemmin pettää, ei nytkään.

Kommentit