Neuzeller Original Badebier

Ei tämä blogi heti pystyyn kuollut, mutta kolmen viikon tauko nyt vain sattui kehkeytymään. Edellinen arvostelukierros olikin sellaista aivopierua täynnään, että ehkä parempi näin.

Neuzeller Original Badebier
Panimo: Klosterbrauerei Neuzelle

Oluttyyli: Schwarzbier
Alkoholia: 5,2%

Arvio: 4/5
Lyhyesti: Tyylilleen uskollinen paahteinen schwarzbier.
Suosittelen: Kylpyyn.

Oluita ei pitäisi mielestäni juoda aina nenä arvosteluvihossa kiinni. Olut on jokapäiväinen joka tilanteen juoma, joka sopii kaikkialle. Saksalainen on ymmärtänyt tämänkin paremmin kuin muut ja tehnyt Neuzellerin panimossa kylpyoluen (badebier). Tämä on huojentava tieto. Viimein voin vedota saksalaiseen insinööritaitoon myös silloin kun ystävät virnuilevat sille, ettei "suihkuolut" muka ole mikään oikea juttu*.

Ulkoasu on perus-schwarz, erittäin tumma punaruskea, mustaa lähentelevä olut, melko lyhytikäisellä vaalean ruskealla vaahdolla. Jo heti pullon avatessa tulvahtaa nenään myöskin schwarzbierille tyypillisesti palanutta puuta, melko karamellinen tumman maltaan makeus ja vähän jotain joka on tuttua, mutta mitä en osaa vielä siinä vaiheessa sijoittaa kohdalleen. Hankalia nämä hajut kuvailla.

Suuhun juomaa asetellessa tajuan, että niin tosiaan, karvas humalahan se siellä tumman maltaan ja paahteen kätköissä väijyi. Kuulemma ovat erikoisemmissa kokeellisissa panimoissa toisinaan tällä lailla intoutuneet hulluuteen ja humaloineet oluita, olisihan se pitänyt muistaa. Suutuntuma on lageriksi mukavan pyöreä. Maku on ensi alkuun karkkimaltainen, mutta antaa nopeasti periksi mattaisen humaloinnin ja palaneisuuden kuivalle yhteistyölle. Lakritsaa, paahtoleipää, puuta. Parin siemauksen jälkeen huulet ovat makean tahmaiset, mutta kitalakea kuivaa. Suun olemus kuvaa oikeastaan koko olutta aika hyvin. Katkeruus jää suuhun melko pitkäksi ajaksi olemaan.

Oikein hyvä schwarzbier tämä on. Joisin toistekin. Vaikka siellä kylvyssä sitten.

---

*Suihkuolut nautitaan suihkun aikana, mutta varoen toki sitä veden läträystä. Ei sitä joka suihkukerran kanssa tarvitse nauttia, mutta sellaiseen lauantain päiväsuihkuun soveltuu oikein hyvin. Paras suihkuolut on Orval. On olemassa myös tiskiolut. Paras tiskiolut on mikä vain mikä saa mielen pois siitä helvetillisestä kärsimyksestä, jota tiskaamiseksi kutsutaan.

Kommentit