De Molen Geboren & Getogen

Geboren & Getogen
Panimo: De Molen

Oluttyyli: Savuolut
Alkoholia: 4%
Kantavierre: 11º
IBU: 32

Arvio: 4/5

Lyhyesti: Pirteä, vaalea ja savuolueksi kevyt.
Suosittelen: Saunalle (ehkä).


Kun näitä De Moleneja nyt on tuotu kerran pubit ja kaupat väärälleen, niin ei viaton olutharrastaja voi kuin alistua kohtaloonsa ja maistella niin, että nupissa helisee.

Geboren & Getogen on käännetty pullon kylkeen muotoon Born & Raised. Englantilaista koivusavu- ja karamellimallasta tässä väitetään olevan. Pieni spoilerihan se tuollainen on kun pullon kyljessä jo kerrotaan.

G&G on ulkomuodoltaan blondemainen, vaalea, samea ja nostattaa valtavan kestävän vaahtopään. Tuoksussa on selvä savu, mutta ei niin tyrkyllä kuin yleensä savuoluissa. Parhaiden savuoluiden sekä huonoin että paras puoli on yltiöpäinen savustus. Hyvältähän ne maistuvat, parhaimmillaan kokemus on kuin joisi nesteytettyä palvikinkkua, mutta n. puolivälissä lasia savuisuus alkaa puskea vastaan ja sitten oikeasti tuntuu siltä kuin joisi nesteytettyä palvikinkkua. G&G:ssä savuisuus tuoksuu paljon heikommin. Savun seasta löytyy jotain hedelmäistä ja makeaa. Jos söisin omenaa, sanoisin sen olevan omenaista. Sovitaan, että se on omenaa, eikä kerrota kenellekään jos ollaan väärässä.

Suutuntuma on aika ohut, joskin neliprosenttiselle kaikin puolin kelvollinen. Olut on ulkomuotonsa lisäksi muutenkin olemukseltaan lähellä hyvin humaloitua blondea tai jotain blonden ja pilsnerin ristisiitosta. Savun maku on miellyttävä ja tasapainossa oluen keveyden kanssa. Karhean rapsakka humalointi kruunaa kokonaisuuden. Sellaisen olutarviodesin sipistelleenä en ollut ihan varma, mutta lasin lähetessä loppua on pakko myöntää, että hyväähän tämä on.

Jos nyt lähtee savuolutta savun takia etsimään, niin saksalaisilla on siitä yhtä vahva ja vankka osaaminen kuin naapurikansojen valloittamisesta, joten suuntaisin ehkä enempi Schlenkerlan suuntaan silloin, mutta tämä on hyvä esimerkki siitä miten ei aina tarvitse ajaa täysillä päästäkseen perille. Mieleen puskee väkisinkin ajatus, että tämä olisi erittäin sopiva (savu)saunaolut. Pitänee testata lauantaina.

Kommentit