Revelation Cat Milk Mild

Milk Mild
Panimo: Revelation Cat Craft Brewing / De Molen

Oluttyyli: Mild Ale
Alkoholia: 3,5%

Arvio: 4/5

Lyhyesti: Maukas paahteinen mild ale.


Olen pitkään etsiskellyt maukasta mild alea. Olutharrastus nimittäin kääntyy helposti imperial stoutien ja tupla-ipojen tissutteluksi niiden äärimmäisten makumaailmojen takia ja välillä huomaa kaipaavansa jotain miedompaa ja hienovaraisempaa. Herkempää jopa. Runollista, jos sallitte. Mild alet ovat siihen tilanteeseen täydellisiä, koska vaikkakin mietoja, eivät ole sentään mauttomia. Harvinaisia ilmestyksiä ne kuitenkin Suomessa ovat ja oman kokemukseni mukaan niihin ei ainakaan mitenkään vahingossa törmää niiden kotimaassa Englannissakaan. Mild alen maistelut ovat jääneet siksi kovin vähälle, joten italialais-hollantilainen mild oli iloinen yllätys baarin hyllyssä. Ilmeisesti tätä on ollut ruokakaupoissakin tyrkyllä jossain välissä, mutta on jäänyt huomaamati.

Milk Mild, jonka nimen voisi pullosta tulkita myös Whole Milk Mildiksi, on pikimusta olut valkoisella kestävällä vaahdolla. Tuoksu on yksinomaan paahteinen ja enteilee kuivaa "palanutta" olutta. Tarjoiltu pikkutuoppi ja stoutmainen ulkoasu herättävät mielikuvan yhdestä ranskalaisesta sedästä, jonka kerran havainnoin Marseillessa irkkupubissa. Kaljupäinen vähän Freudin näköinen ukkeli siemaili puolen pintin miniatyyri-Guinnessia hyvinkin tyytyväisen näköisenä. Miestä kävi kuitenkin oudosti sääliksi. Itselläni kun oli identtinen, mutta kokonainen pint kourassa. Siksipä Milk Mildin olemus tulee pienenä yllätyksenä, se kun ei ollutkaan Guinnessmäisen pehmeä niin kuin mielikuvassani majailleen pseudo-Freudin juoma, vaan ohut ja terävähkö. Paahteisuus on maussakin hallitseva. Melkein niin vahvana, että sitä miettii pitäisikö tätä mildiksi kutsua lainkaan. (Mildhan ei nimittäin tyylin nimessä välttämättä viittaa oluen alkoholipitoisuuteen, vaan yleensä siihen, että olut on maultaan mieto tai miedosti humaloitu. Mitään konsensusta termin käytöstä ei tunnu olevan.) Paahtuneisuuden alta löytyy kevyt humalointi ja jälkimaussa tuntuu maitohappoinen väijy (olueen on lisätty laktoosia, siitä "Milk"). Suutuntuma on ohut. Kyllä tätä toisenkin joskus toiste joisi, ja kolmannenkin.


Revelation Cat on italialainen tuottaja tai vieraileva panija tai mikä se suomenkielinen termi sille nyt sitten ikinä onkaan. Kuitenkin tarkoittaa sitä, että oluet tehdään muiden panimoissa, yleensä koska panijalla ei omaa panimoa ole. Tällä kertaa italialiset ovat tuottaneet mild alensa De Molenissa Hollannissa, eli juuri siinä samaisessa panimossa, josta tämän blogin ensimmäinen olutkin pullistui ulos. Näemmä tämmöinen hybridipanimotuote on eksynyt sekaan. De Molenilta on nyt tuotu olutravinteleihin lukuisia tuotteita, mikä harmittaa hirveän vähän. Alkoonkin noita vahvempia voisi eksyä, kiitos.

Ei kuvaa, sillä hämärässä pubissa huonolla kännykkäkameralla otettu kuva oli niin järkyttävän huono, etten kehtaa.

Kommentit