Fuller's London Porter

London Porter
Panimo: Fuller's

Oluttyyli: Porter
Alkoholia: 5,4%
IBU: 28
Kantavierre: 14º

Arvio: 5/5

Lyhyesti: Täydellinen oppikirjaporter.
Suosittelen: Kaikille. Suklaan tai sinihomejuuston kanssa (jälkimmäinen voi olla oma perversioni, mutta kai sitä kokeilla voi).
Sopivasti heti blogin aloittamisen jälkeen uusien oluiden maistelussa on ollut pieni tyven, mutta mikäs minua estää arvostelemasta tänne vanhoja tuttuja klassikoitakaan. Nappasin lauantaiolueksi Alkosta vanhan tutun Fuller'sin London Porterin.

Olutharrastajien Pyhä Maa on usein Belgia, jonka tuhannet voimakkaat ja persoonalliset oluet toki antavat sille erittäin hyvät perusteet. Oma suurin rakkauteni oluissa kuitenkin kohdistuu Englantiin ja siellä nimenomaan Fuller'sin panimolla on lämmin paikka sydämessäni. Muistan joskus olutharrastuksen alkuaikoina tajunneeni Jyväskylässä Old Brick's Innin terassilla suullisen Fuller'sin ESBtä juuri nielleenä oluen olevan se juttu. ESB on edelleen yksi lempioluistani, johon voi turvautua satoi tai paistoi. Muihinkaan Fuller'sin tuotteisiin joutuu harvoin pettymään. Toinen suosikkini onkin tämä London Porter, jota löytyy käytännössä jokaisesta Alkosta (näin sitä kerran Varkaudessa, joten silloin sitä on kaikkialla).

Erittäin tumman ruskea, oikeastaan musta, London Porter tuoksuu paahtuneelta maltaalta, tummalta suklaalta ja aivan aavistuksen karamellilta. Vaahtopää on kaunis, mutta häviää melko nopeasti. Suutuntuma on paksu, mielestäni tuhdimpi kuin monessa muussa tämän vahvuisessa porterissa ja palvelee paremmin sitä seuraavaa lievästi makeaa ja toffeista, miellyttävän maltaista paahtunutta makua. Suklainen mallas ja erittäin pehmeästi esiinastuva, mutta selkeä humalointi toimivat täydellisesti yhteen ja jäävät asumaan jälkimakuun hyväksi toviksi. Tällaista porterin pitää olla.

Kommentit