Kiinan Kiertue

Kiinalaisesta oluesta tunnetaan meilläpäin lähinnä Tsingtao, enkä ollut muihin tutustunutkaan, joten kun satuin heilahtamaan työmatkalla Pekingiin otin asioikseni maistaa pari muutakin. Ikävä kyllä aikaa oli melko hillitysti, kun töitäkin piti tehdä, enkä onnistunut löytämään esim. Tsingtaon tummaa tai stout-versiota tai mitään muutakaan varsinaisesti mielenkiintoista, joten kokeilut jäivät näihin muutamaan marketin hyllyltä napattuun bulkkilageriin. Mitään pienpanimokulttuuriahan moisessa keskusjohtoisessa fasistivaltiossa ei ole.Yanjing 10° Premium
Panimo: Yanjing

Oluttyyli: Vaalea Lager
Alkoholia: 3,6%
Kantavierre: 10º

Arvio: 0/5

Lyhyesti: Täysin mauton riisilager. Helppo juoda.
Suosittelen: Jos oikein kuuma päivä on ja tämä on ainoa juttu joka on kylmää.

Olut kaatuu lasiin solisevasti, selkeästi nestemäisenä. Positiivinen aloitus siis. Väri on tuollainen peruslagermainen vaalean kultainen. Hieman vaahtoa yrittää muodostua pinnalle, mutta pian tämä huomataan puoluetoimistossa erheeksi ja kaikenlainen vaahdonmuodostus välittömästi lakkautetaan, jotta saadaan
kaunis lasillinen keltaista vettä. Tuoksusta lemahtaa mukavasti riisioluen ja likaisen hanan yhteishenkäys, mikä on toki lupailee laadukasta ja mieleenpainuvaa kokemusta. Tai mahdollisesti ei. Tuoksu kuitenkin katoaa hyvin pian kaatamisen jälkeen ja jäljelle jää miellyttävän neutraali erittäin erittäin lievä maltaan tuoksu. Humalaakin siinä ehkä on, en ole aivan varma. Sanotaan nyt myönnytyksenä, että on tässä ehkä humalakasvi jossain vierreastian lähistöllä näyttäytynyt. Mausta sen verran, että lasillinen heilahtaa ihan huomaamatta tyhjäksi. Tämä ei ole kehu.

Kun ns. palate elikäs makunystyrät on puhdistettu raikkahalla Yanjingilla, voidaan niille kaataa... Yanjingia. Vähän epäilin, että ostin kaksi tismalleen samaa olutta, joiden ero on lähinnä hyvin pienessä alkoholimäärän erossa, mutta olinpa väärässä.


Yanjing 11° Draft 
Panimo: Yanjing

Oluttyyli: Vaalea Lager
Alkoholia: 4%
Kantavierre: 11º

Arvio: 0/5

Lyhyesti: Voin minäkin pissiä suuhusi krapula-aamuna, jos haluat siitä välttämättä jollekulle maksaa.
Suosittelen: Käytännön pilaksi.

Nestettä tämäkin tuntuisi olevan. Väriltään ehkä asteen tummempaa kuin yllä mainittu veljensä. Kuva on otettu välittömästi kaatamisen jälkeen ja hädin tuskin ehdin saada vaahtoa kuvaan kun se kaikkosi lasista niin nopeasti. Tuoksu on "maltainen" tai vähemmän kauniisti sanoen se haisee panimojätteelle tai vielä vähemmän kauniisti sanoen krapulapaskalle. Toisin kuin 10º Premium, tässä on makua. Ikävä kyllä maku on lähinnä imelähkö ja hieman alkoholinen, mikä on 4% oluelle jo jonkin asteinen saavutus.

Tämä olut muistuttaa kivasti siitä, että mauttoman vesilagerin tekeminenkin on ihan arvostettava kädentaito. Lagerista voi nimittäin tehdä myös epämiellyttävää ja pahaa. Kaadoin puoli tölkkiä viemäriin. Ei tähän kannata kuluttaa aikaansa.Snow Beer 
Panimo: China Resources Snow Breweries

Oluttyyli: Vaalea Lager
Alkoholia: 3,3%
Kantavierre:

Arvio: 0/5 (+1 nostalgiapiste tölkistä)

Lyhyesti: Makea, teollisen oloinen jenkkimallinen bulkkilager.
Suosittelen: Antamaan jollekin bulkkijuojalle tuliaisena. 50/50 tyyppi joko ilahtuu, että onpas vallan hyvää olutta, tai voitte yhdessä kiroilla miten ei kiinanmies ymmärrä oluenpäälle. Also dude, chinaman is not the preferred nomenclature..

Yanjingeihin verrattuna yllättävän kestävä vaahto, mutta alle minuutissa sekin lasista häviää. Annan yhden nostalgiapisteen siitä, että tölkissä oli vanhanaikainen irtireväistävä avaushäspäke. Tuoksu on hyvin hyvin mieto, mutta oikeastaan aika miellyttävän kukkainen sitten kun sen viimein huomaa. Ei varsinaisesti anna kuitenkaan syytä odottaa oluelta yhtään mitään. Siksipä ensi kulaus vähän yllättää. Tämähän on riisi-bulkkilageriksi ihan kiva. Sama lievä aromi ja jopa havaittava katkeruus erottaa Snow Beerin Yanjingeistä edukseen. Ei tämä silti missään nimessä hyvää ole. Melko amerikkalaismainen.

Lasin vajetessa päähän nousee vainoharhaa ja epäilystä. Se kiva aromi, joka tuntui Yanjingien jälkeen piristävältä alkaa maistua jokaisella lisäsiemauksella entistä enemmän virheeltä. Hyvin kyseenalaista kamaa. Kyllä se humala on, mutta jotenkin kummallinen, jopa esanssinen. Noh... ehkä se ei ole tarkemman tuumimisen ja mielenrauhan menettämisen arvoista. Ei tämä sillä paskasta paremmaksi muutu.

Vaikka tämä huono olut onkin, niin jos nyt lukijalle sattuu sellainen tilanne seikkailuillaan eteen, että pitää välittömästi juoda tölkillinen Snow Beeriä tai Yanjing Draftia tai muuten ammutaan päähän, niin voin sanoa, että Snow Beerin kanssa pääset helpommalla.
Tsingtao Aguerta 1903 12º
Panimo: Tsingtao

Oluttyyli: Vaalea Lager
Alkoholia: 4,7%
Kantavierre: 12º

Arvio: 1/5

Lyhyesti: Amerikkalaismainen makeahko bulkkilager.
Suosittelen: Välimallin miehille.

Tsingtao Aguerta 1903 12 Viimeisenä koettele... kokeiluna vahvuudeltaan
enemmän oikeaoppisempi bulkkilager, eritoten suomalaisen verottajan
silmästä katsottuna.

Valmistaja on Tsingtao, mikä tosin selvisi vasta internetistä, vaikka olihan tuossa tölkissäkin näköjään latinalaisilla kirjaimilla Tsingtaon webbiosoite. Muuten valitsinkin tölkin lähinnä muihin tölkkeihin verrattuna pröystäilevän ulkonäön ja kiinalaisten merkkien kryptisyyteen peittyvän olemuksen takia. Samanlaista bulkkiahan tämä kuitenkin on, vaikka jonkinlaiseksi Premium-tuotteeksi kai tämä on tarkoitettukin (Vai onko? Mistä minä tiedän kun en ulkomaankieliä osaa, mutta semmoinen fiilis tästä tuli.) Ulkoiselta olemukseltaan hyvin lähellä ensimmäistä Yanjingia, kultainen väri, nopea mitätön vaahto, mutta tuoksu on asteen verran parempi. Tarkoittaen lähinnä sitä, ettei riisinen bulkkikäry nouse aivan niin vahvasti pintaan. Maultaan tämä on jotain makeahkon jenkkilagerin ja märzenin välimaastosta. Selkeästi maltaisempi kuin muut tuotteet, mutta on paljon mahdollista, että annan tölkin hieman tasokkaamman ulkomuodon vain luoda sellaisen illuusion päähäni.

Kun nyt selvästi jokaisen testatun oluen päämäärä on ollut amerikkalaismainen vetinen ja makeahko tai mauton bulkki, niin Aguerta löytää näistä neljästä kokeillusta parhaan balanssin ja omaa jopa aivan himpun verran runkoa. Oluena Aguerta 1903 on ehkä paras maistamani kiinalainen (tämä ei ole kehu), mutta koska saman lajin tuotteita löytyy niin paljon parempia niin paljon lähempää, ei juuri maksa vaivaa. Juuri sen verran turhake, ettei kiinnosta makunsa puolesta ja toisaalta jos nyt pitäisi helppo kumara kiinalaisella oluella repiä, niin melkein mielummin joisin perus-Tsingtaota tai tuota ensimmäistä Yanjingia.
--------------------
Loppuarviona...
...helpoin: Yanjing 10 Premium
...oikeasti paras olut: Tsingtao Aguerta 1903 12
...keino pahentaa kiinalaista vesikidutusta: Yanjing 11 Draft

Kiinasta olutmaana kertonee aika paljon se, että näistä neljästä täysin turhasta bulkkioluesta kaksi löytyy Ratebeer.comin Kiinan oluiden top 20:sta (#16: Yanjing 10 Premium ja #20: Snow Beer). Olut on tällaista, viina aivan järkyttävää durra- tai riisipontikkaa... Olisi ehkä kaikkien kannalta parempi kun jättäisivät nämä alkoholihommat Kiinassa vähän pienemmälle.

Kommentit