Marsalkka Portteri

Marsalkka Portteri
Panimo: Saimaan Juomatehdas

Oluttyyli: (Baltic) Porter
Alkoholia: 8,6%
Kantavierre: 20º

Arvio: 3/5

Lyhyesti: Alkoholinen, melko keskinkertainen vahva porter.
Arkadian Alkossa silmään sattui "uutuutena" Marsalkka Portteri. Tuumailin jo hyllyn äärellä, että liekö tätä pidempäänkin ollut? Jotenkin päässyt tutkan ohi, voihan nenä sentään. Internetin salatut viisaat sitten kertoivat sen olevan samaa tavaraa kuin Bruuverin Sportteri. Sama se, tuleepahan maistettua ajatuksen kanssa. Vahva porter näkyisi olevan, mikä lupailee enempi baltic porteria tai imperial stoutia.

Välihuomiona: Mikä se on näiden alkoholijuomien ja isänmaallisuuden kanssa? Viinaa on Suomea, Leijonaa ja Tasavaltaa. Marsalkka menee olutmerkkinä oikeastaan ihan samaan kastiin selvän Mannerheim-yhteytensä takia. Karjala ja Olvi julkaisevat jatkuvasti jotain bulkkia Suomen lipuilla kuvitettuna. Tuleeko siitä nyt niin perkeleen paljon miehekkäämpi olo sitten kun juo kaljaansa käsilipassa ja tojo puolitangossa, hä? Menkää hoitoon.

Marsalkka Portteri istuu kaaduttuaan lasissa mustana ja hävittää ohuehkon vaahtonsa nopeasti. Olen jotenkin pettynyt jo tässä vaiheessa. Olut ei näytä erityisen kutsuvalta. Tuoksussa on pientä paahdetta, jonkun verran suklaata, mutta kaiken yllä leijuu alkoholinen liuottimen tuoksu. Jossain olen tämän ennenkin nuuhkaissut. Kontaktiliimahan se siellä. Tämä ei välttämättä ole huono asia, löydän saman liiman mm. La Trappen Quadrupelista, jota ei voi hyvällä omalla tunnolla pilkata. Ja sitäpaitsi kenelläpä ei olisi lempeitä muistoja lapsuudesta kun on kasannut hävittäjää toista tuntia ja tujakoissa bostik-huuruissa viimein pääsee sitä isälle esittelemään. Hyviä aikoja sellaiset liimannuuhkinta-ajat.

Suuhun portteria siirtäessään ensimmäisenä huomaa öljyisen suutuntuman. Makea, aivan aavistuksen toffeinen ja karamellinen, porteriksi hyvin miedosti palanut ensivaikutelma antaa pian tietä periaatteessa ihan hyvälle humaloinnille. Ikävä kyllä humaloinnin "tueksi" ilmestyy tuoksussa jo esiintynyt liuotinaromi, eivätkä ne palvele toisiaan oikein yhtään. Jälkimaku on näistä johtuen lähinnä epämiellyttävä. Ei tämä nyt oikein lähde.

Parjauksesta huolimatta en kuitenkaan ihan suoraan saunan taakse tätä veisi. Oluesta jää suun ympärille kiva makean maltainen rinkula, jota voi illan ratoksi nuoleksia ja näyttää idiootilta ja sitäpaitsi ennen jälkimakua olut on ihan passeli. Loppua kohti jälkimakuunkin jotenkin turtuu. Ei tämä siis ihan surkea esitys ole, mutta samaan hintaan on parempaakin tarjolla. Toisaalta niin on huonompaakin.

Kommentit