Alkon uutuuksia - Toukokuu 2017


Pruuvia on taas kiristetty. Viime kuussa jäikin väliin muuttokiireiden ja blogitauon vuoksi. Loputtoman kylmä kevät tuntuisi olevan ohi ja onhan kesän saapumiselle vahvat perinteet jo esihistorialliselta ajalta, niinpä Alkossakin on otettu kepeämpää ja vaaleampaa olutta riviin.

Tucher Übersee Export
Saksa, Dortmunder, 5,5% 
Frankenilainen panimo, jolla on juuret 1600-luvulta ja logo 1980-luvulta. Tyylinä dortmunder tai "export" eli sellainen hellesin ja pilsin välitaso. Pilsner-maltainen tuoksu, hieman keksinen. Hyvin kevyttä sitrusta. Ok saksalaishumalainen katkero, pientä yrttisyyttä. Ei valittamista, mutta ei herätä suuria tunteitakaan. Jos haluaa sellaisen saksalaisen perusoluen, niin tässäpä sitä olis.

Benediktiner Hell
Saksa, Helles, 5,0%
Itselleni enempi vehnäoluistaan tuttu baijerilainen luostaripanimo. Makeahko, miltei hunajainen maltaan tuoksu, voileipäkeksin ja todella kevyen, hivenen mausteisen humalan säestämänä. Easy drinking - helles, eli tyylin olennaisin pointti on kuosissa. Isompaa tuoppia kaipaisi, tämä on semmoinen, että arvioidaan mielellään litran annoksina. Loppumaussa on hivenen alkoholinen sointi, jota ei kyllä kaipaisi, mutta vähänkin viileämpänä sitä tuskin huomaisikaan.


Bryggeri Helsinki Dunkel
Suomi, Dunkel, 5,3%
Sofiankadun dunkelia pullossa, sehän sopii. Upea tuoksu, paahtunutta mallasta ja leipää, pähkinää, suklaata. Humala ei ole läsnä oikeastaan kuin tasapainottamassa katkerolla, mutta eipä sitä tämmöisessä kaipaakaan. Tasapainoinen, ruskeaa mallasta (ilman karamellisuutta) juhlistava dunkel. Ison tuopin kaipaisi tätäkin ja ruokaa kaveriksi. Ja sitäpaitsi, rehellinen dunkel on nykyään piristävä poikkeus sitrushumaloiden ja vaaleiden maltaiden ylivoiman seassa.



Mallaskuu Peltopyy Pils
Suomi, Pilsner, 5,2%
Lapualta pilsneriä. Vaalea lager on vaikea laji ja aina vähän hirvittää kun nuoren pienpanimon sellaista pääsee kokeilemaan. Ikävä kyllä pelot olivat aiheellisia. Märkää koiraa, taustalla hyvin pientä kumisuuttakin tuoksussa. Niiden joukossa maltaisuutta, joka ei sitten ironisesti pääse maussa esiin juurikaan, katkerointi jyrää sitä aika vahvasti. Isoin ongelma on kuitenkin se, ettei virhemauilta ole vältytty. Pilsissä sellainen ei vetele. Tätä ei liiemmin auta kun on juuri maistanut kaksi täydellisen puhdasta saksalaista.

Beer Hunter's Mufloni Pilsner
Suomi, Pilsner, 5,5%
Pilsneriä myös Porista. Suomen Paras Olut -kisan voittaja, mutta on vähän heitellyt tasossa. Pilsiksikin ronskisti katkeroitu (54,3 IBU) vaalea lager. Tuoksussa raikas sitrus voimakkaasti, pilsnermallasta myös. Pilsiksi aika tuhti pyöreä runko, jota katkeromäärät toki kaipaavatkin. Todella humalavetoinen ja kun mukana on Cascadea, niin tätähän varmaan jossain piireissä India Pale Lageriksikin sanottaisiin. No oli mikä oli, hyvää se on.



Avery White Rascal
USA, Witbier, 5,6%
Coloradon Boulder on yksi USAn craftbuumin näkyvimpiä keskuksia. Sieltä Averylta perinteisen oloinen witbier. Korianteria ja appelsiinikuorta siis mausteena. Aika iisi "eurooppalainen" tuoksu, ei mitään amerikanhumalan ylivaltaa ole tähän laitettu. Vehnäleipäisyyttä taustalla. Maun puolesta helposti juotava hyvin hedelmäinen wit, jossa on hippu purukumia, joka tuo jotenkin hefemäisen kulman. Kesäbisse.

Brewfist Space Frontier IPA 
Italia, IPA (maustettu), 6,5%
Tanskalaisen To Ölin kanssa tehty viinirypäleillä maustettu IPA. Sitrusta ja hedelmää tuoksussa runsaasti, taustalla on ehkä sellainen "viinimäskimäinen" tuoksu. Tulee Kyproslaisella viinitehtaalla vierailu lapsuudesta mieleen, kun suuri laite murskasi rypäleitä ja raa'an rypälemehun haju oli holtiton. Jostain syystä saan myös mielikuvan grillibileistä, sillä ei ole mitään tekemistä maun kanssa tosin. Muhkean pehmeän hedelmäinen alku kääntyy ohuemmaksi porehumalaksi, jossa sitruunainen hedelmä tulee miltei limonadimaisena esiin. Aika kiva!

Maku Brewing APA
Suomi, APA, 5.6%
Tuusulasta törähtää american pale alea. Tuoksussa runsaasti metsäisyyttä ja pihkaisuutta. Niiden taustalta hedelmää, appelsiinia. Pehmeä runko taklaa pahinta humalan potkua, niinpä se nousee esiin pehmeämmin, mutta varmasti. Mallastakin on. Oikein hyvä, väittäisin IPAn jälkeen jopa Makun parhaaksi.


Lowlander Poorter
Alankomaat, Porter (maustettu), 6%
Lopuksi yllättäen hollantilainen porter. Lowlander-panimon juttu näkyy olevan mausteiden käyttö. "Brewed with botanicals" lukee isolla pullon kaulassa, se tekee mielleyhtymän johonkin ginibrändiin. Mausteena tässä lakritsijuurta ja vaniljaa. Tuoksussa paahdetta, vaniljaa, tervaa (lakritsia?) ja jonkinlaista... öljyä? Yllättävän ohut rungoltaan. Aluksi upea maku, vanilja tekee vaikutuksen ja toimii maltaan paahteen kaverina hienosti, mutta jo toisella minisiemaisulla se tuntuu dominoivan vähän liikaakin. Ei kuitenkaan ärsyttävyyteen asti. Lakritsi ja porterille muuten tyypillinen paahteisuus tukee taustalla. Suklaisuutta myös. Hyvä katkerointi, sitruksinen loppusäväys.


HUOM: Kuukauden listassa oli myös uutuutena Früh Kölsch, mutta se puuttui pruuvista.

Kommentit