2023 - Kräft-lagerin vuosi - osa 7

Kräft-lagerin vuosi -23.

Niin hyvää, että sanotuksi saa.

Taas on lagereita maisteltu. Pahoittelut jälleen tavallistakin huonommista kuvista, lagerin vuoden lisäksi on kännykätön kesä -23 ja pädin kamera on mitä on...

Tuju Assmonkey

Lappeenrannasta tulee neljännesvuosisataa vanha punk-pumppu Anal Thunder eli suomeksi pieru.  Bändin toimintaan liittyy ilmeisesti alkoholi jopa keskivertoa punkki-menoa enemmän. Siinä määrin, että se on heti toisessa lauseessa wikipediassa. Samasta pitäjästä tulee myös Tuju, joka on yksi suomen kärkipanimoita. Nämä tietysti löivät hynttyyt yhteen ja bändikaljahan sieltä pullahti.

Anal Thunder on itselleni varsin vieras poppoo vaikka sinällään musiikillisesti osuukin aika justiinsa makuhaarukkaan. Muistan kuunnelleeni Bulevardilla näkemäni "I <3 Anal" tarran innoittamana joskus vuosia sitten yhden mustavalkoisen musiikkivideon (ehkä Through Al Bundy's Eyes, ehkä ei) ja tuumanneeni siihen, että "aika hyvä bändi" ja sitten olematta kuuntelematta sitä ikinä uudestaan. Pitäs varmaan kuunnella enempi.

Tuhti tuoksu, ei ole mikään Saksan pils tämä. Yrttisyyttä, sellaisessa rosmariinimaisessa muodossa. Sen kaverina melkein (väli?)lihainen tuhtius, ei missään nimessä kuitenkaan virheeseen asti lihainen. Ei siis erityisen raikas, mutta hyvä tuoksu. Sellaista menoa vähän kuin mitä kuvittelen siinä joulukuusen jalassa olevassa vedessä olevan: Vähän seisonutta, mutta havuista. Puhdas.  

Maku on tuoksua puhtaampi. Hyvä mallas-humala tasapaino kokonaisuudessa. Jää katkeroiltaan ehkä johonkin pilsin tienoille, mutta tuhtius on kuitenkin sitä luokkaa, että pils-fiilis häviää sen myötä. Eipä tätä pilsiksi väitetäkään. Leipäinen fiilis kokonaisuudessa, mutta hyvä yrttinen pisto loppuun tasapainoksi. Helppo vetää. Tykkään kyllä.

Ihan kiva lageroinen. Sellainen talvikalja kyllä, jos vaalea lager voi sellainen olla. Kaipaisin kesäksi vähän raikkaampaa.

Mylläri Sjevk

Forssalainen Mylläri on tullut ihan puskemalla lähikauppaani, mutta jäänyt testailut ihan muutamaan olueen. Kovasti panimoa on kehuttu. Nappasin hyllystä mukaan Svejkin ihan nimen perusteella. Tölkissä olikin sitten tarinaa siitä, miten Svejk on Tawastia Groupin ravintoloiden jo pitkään teettämä oma tsekkiolut. Sitä on valmistanut 20 vuoden aikana ilmeisesti useampikin tuottaja, ennen nykyistä Forssan Mylläriä asialla on kai ollut edesmennyt Bryggeri Helsinki (ellei välissä ehtinyt olla joku muu). Melkein kaikki Bryggerin oluet luulin juoneeni, mutta tämä tietääkseni ensimmäinen kosketus Svejkiin itselleni.

Jaroslav Hašekin Kunnon Sotamies Svejk on toki hahmona tuttu olueen menevä tšekkisolttu. Kirjoja en ole lukenut, mutta Svejkin seikkailuista tehdyt kuunnelmat olivat edesmenneen isäpuoleni suosikkeja ja kuulin toisen käden kautta Svejk-sitaatteja usein lapsena. Svejkiähän käytetään (ilmeisesti copyright-vapaana?) useinkin tšekkioluisiin liittyen. Alppiharjussa oli aikoinaan muutaman vuoden Sandels & Svejk -niminen olutravintolakin.

Hyvin vaalea, jopa liian vaalea tsekkipilsiksi ja lisäksi varsin samea. Kellerbieriäkös tämä nyt sitten...

Tuoksussa muovailuvahaa, eli taikinaisuutta. Hapettuneisuutta se kai on. Ei sitä valtoimenaan ole, mutta tunkkaiseksi tekee. Pientä asiaankuuluvaa diasetyyliä myös. Raikasta epäselvää yrttiä, joka sotkeutuu taikinaisuuteen. Muuten ok, mutta muovailuvaha ärsyttää aina.

Ohut, aika vetinen on. Kunnon tsekkipilsin ihanan pehmeä vedettävyys uupuu ja maltaisuus jää ohueksi pintasilaukseksi. Humalointikin jää vähän taustahaaveeksi, jonkin verran toki katkeroksi. Katkero onkin oluen paras puoli, se astuu esiin hellästi mutta varmasti.

Mylläriä on paljon kehuttu, mutta testailemani tuotteet ovat jääneet säännöllisesti pahasti keskikastiin. Ei huonoja, vaan ei nyt mitään erityistäkään. Niin tämäkin. Ei tämä ole erityisen pahasti virhemakuinen tai mitään sellaista, mutta maun ja suutuntuman tasapaino on vain vähän sinnepäin ja paras raikkaus puuttuu. En halua yhtään lisää. Tosin jos tämä Tawastia Groupin nimissä menee samasta tuotteesta niin mikäpä minä olen huutelemaan kun en ole aiempia maistanutkaan.

CoolHead Czech, please! 

Tuoretta kamaa. Olut on panimolta ostettu, juomishetkellä n. kuukausi tölkityksestä.

Tuoksussa pahvia ja muovailuvahaa tässäkin. Hunajaista maltaisuutta, lievää terhakkaa humalaakin. Raikkautta kaipaisi. Maku on onneksi paljon parempi. Pehmeän vedettävä tsekkilagerin runko, mutta aika hiilihappoinen meno siinä. Tasapainoksi erinomainen mausteinen katkerointi. Mukavaa paahtoleipää maltaasta. 

Tunkkainen tämä kuitenkin on ja hiilihapot aavistuksen liian kovalla. Mielellään tätä joisi oikein kaadettuna parikin tuoppia jos hapettuneisuutta saisi vähän pois tuoksusta ja humalaa tilalle. Kokonaisuus on nyt sen verran tunkkainen ja kääntyy ennen pitkää sen verran vetiseksi, että tuopin lopulla ärsyttää. Raskasta, niin kovin raskasta. 

Olarin Panimo Pronto? Prego! 

Italian pilsiä Olarilta. Tämäkin hyvin tuoretta tavaraa. Raikas on, hieman maissinen tunne tuoksussa. Lempeää kukkaista humalointia, mutta odotin tukevampaa kuivahumalointia. Mallasta ei juuri pääse esiin tuon epämääräisen maissituulahduksen lisäksi.

Ohut ja juotava, taiteilee aivan vetisyyden rajalla, ehkä hitusen tippuukin sinne muttei häiritsevästi. Puhdas, raikas olemus. Selkeä puraisu loppuun, mutta sekä maltaan, että humaloinnin luonnetta puuttuu siihen nähden mitä ymmärrän italialaiseksi pilsiksi. Tämä on mietoudeltaan enemmänkin lähempänä viime kertaista China Whitea, joskin selvästi purevampi katkeroiltaan.

Italialaiseksi pilsiksi tämän tulisi mielestäni olla vielä selvemmin kuivahumaloitua ja vähän muhkeampi maltaankin puolelta. Joka tapauksessa raikas ja piristävä olut, jota mielellään juo lisää. Siitä selvä plussa. Hyvä olut. 

Koko vuoden kräft-lager-skaala

1. Suarez Family Qualify Pils
2. Himo Tumma Tunti
3. Kahakka Dry Hopped Lager
4. Hagström Groß Pilsner
5. Schilling Modernism
6. Olarin China White
7. Verdant Helles
8. Whiplash Blue Ghosts
9. Olarin Pronto? Prego!
10. Suarez Family River Black Lager
11. Stadin Black Lager
12. Great Notion Ledge Bier
13. Maku Horisontti Pils
14. Tuju Assmonkey
15. Prykmestar Keller Teer
16. FUKKNICE Eka Kalja
17. Hiisi Päivä Bock
18. Laitila Mosaic Lager
19. Etko/Salama Lubricator Doppelbock
20. Fuerst Wiacek Berliner Landbier
21. Maku Kuura IPL
22. CoolHead Czech Please!
23. CoolHead Vamos!
24. Naïlo Czechmate
25. Mylläri Svejk
26. Orava Brewing Pils? Yes Plz!
27. RPS Fahrenheit 65° Cold IPA


(huom. setissä ei ole ollut vieläkään yhtään kunnolla huonoa olutta, vähän epätasapainoisia tai tunkkaisia vain, joten listan alapäästäkin kannattaa maistella rohkeasti)

Kommentit