Alkon uutuuksia - Heinäkuu 2023


Piiiiitkästä aikaa pääsin Alkon mediapruuviin mukaan. Kahdeksan olutta sieltä löytyi ja vanhaan tuttuun kaavaan käydäänpä ne läpi. Maistettu sokkona, tietämättä oluista mitään. Kommentit lisätty sitten tiedon valon saavuttua sokean maistajan silmiin.


Huom: Kuvassa oluet ylärivissä 5-8, alarivissä 1-4. Lisähuomiona se, että olen kesän tavallista huonomman kameran varassa, joten kuvat tavallistakin huonompia. Kuvaaja edelleen sama täysin avuton perse-eläjä, siinä ei muutosta.

1.
Kirkaahko, ihan pientä utua on, kultainen väri. Tutun oloinen tuoksu, raikkaahko, mutta aivan hipaisun verran pahvia on mukana. Hapettuneisuutta siis. Kevyttä sitrusmaisuutta, korianterin tapaista, mausteisuutta muutenkin. Aika mieto tuoksu muuten. Pehmeä, pyöreähkö, ehkä hitunen diasetyyliä. Tuntuva katkerointi, joka vetää ajatukset johonkin sessio-IPAan, mutta tuoksu ei oikein täsmää amerikan meininkeihin. Ehkä ei kovin tuore sitten tai jokin pils-viritelmä. Toisella maistolla pils-fiilis vahvistuu, eikö sittenkin ihan puhtoinen lager.
Olut: Moon Lark Bench
Kommentit: Puolalainen tsekkipils. Aamulla ensimmäisenä pilsikin tuntuu kovin katkeralta, joten aivo veti sitä kovemmaksi kuin äkkiseltään luulisi. Ihan ok pils. 

2. 
Täysin samea, vaalean keltainen. Tuoksussa ananasta, aivan helevetisti ananasta. Lasin reunoille jää mäihää pyörittäessä, taitaa olla jotain lähes smoothie-menoa. Piña colada tulee tuoksusta mieleen, jotain kookostakin lienee siellä. Onko tää nyt joku Käärijä-pelleily? Suussa ihan puhdasta ananasmenua, ehkä pientä kookosta sen takaa, ja terävähkö happammuus tasapainoksi. Ja siinäpä se. Jos pitää piña coladasta niin varmaan pitää tästäkin. Tosin kannattaisi varmaan tehdä ennemmin piña colada... Jos taas ei pidä oikein ananaksesta tai kookoksesta kummastakaan, niin kuin minä, niin aivan järkyttävä litku. 
Olut: Omnipollo Fruit World Famous Pineapple Coconut Sour
Kommentit: Tekijä ei liene yllätys kenellekään. Peruspelleilyt sieltä vaihteeksi. Hintaakin kun on miltei seitsemän euroa pieneltä tölkiltä niin ihan oikeasti varmaan kannattaisi Alko-reissulla ostaa mielummin pullo vaaleaa rommia ja tehdä piña coladansa ihan itse. Lisää vähän sitruunamehua niin tulee hapantakin. Vuosi vuodelta käsitän näitä vähemmän. Joo, on ne oluita, mutta ei maistu mallas, ei maistu humala, hiivasta saadaan irti vain sitruunamehuinen kirpeys, niin miksi tällaista väkisin mallaspohjaan pitää olueksi tehdä ja myydä? Niin kuin miksi nähdä se älytön oluen tekemisen vaiva? Tekisi suoraan viinapohjaisen juoman ostopirtuun, pääsisi helpommalla ja maku olisi ihan sama. 

3.
Samea, keltainen. Aivan aavistuksen tummempi kuin edellinen. Vähän tunkkainen havupihkainen tuoksu. Epämiellyttävää lievästi kumista käryä myös. Jotain IPAa lie. Lötkön vetinen suussa, kovin on ohut. Piristyy vähän toisella maistamisella ja sitrusta avautuu enemmän esille, kärykin kaikkoaa. Ei silti mikään ihan hittituote. Kovin löysän kuiva on.
Olut: Salama x Mount Holly Meanwhile in Vermont Cold IPA
Kommentit: Jaa, se oli IPL, no ilmankos oli ohkainen ja kuiva. Ihmettelin nimeä hetken kun mitä tekemistä Vermontilla on tämän kanssa, mutta näköjään collabo Vermontilaisen Mount Hollyn kanssa. Hemmetin samea muuten tämä on "cold IPAksi". Salamalla on IPAt hanskassa, mutta tämä ei ole kyllä parhaasta päästä.

4.
Keltainen, melko samea, näkyy läpi kuitenkin. Havuinen metsän aromi alkuun, jotain trooppista hedelmää taustalla hitunen. Pahvia myös ikävä kyllä ja raikkaus puuttuu. Ettei olisi Suomen suosituinta IPAn alalajia, joka tunnetaan englanniksi trendikkäällä "old IPA"-nimellä.... Suussa tämä on kuitenkin parempi, täyteläinen, makean hedelmäinen, ja vähän pirteämpi. Pommacia? Melko pliisu silti. Katkeroa on ihan mukavasti.
Olut: Duration x Verdant Pression IPA 
Kommentit: No tämä onkin erikoisempi tapaus. Siiderivalmistajan kanssa tehty collabo. Hedelmäisyyttä on koska tässä on käytetty siideriomenoita! Tosin modernia humalaakin on näköjään melkoinen kuuden humalan cocktail. Yllättävän vähän siiderimäisyys tuli sokkona esiin ja tosiaan raikkautta uupui.

5.
Keltaoranssi, samea. Tropiikin hedelmää, mangoa, ananasta, sitruunakakkua. Oudosti myös aavistus ruutia. Aika miellyttävä tuoksu, mukavan monipuolista hedelmäisyyttä. Suussa pehmeähkö, mutta hedelmäisyys selvästi suorempaa makeaa hedelmää tuoksuun nähden. Hyvä peräkärry eli katkeroakin on tuntuvasti. Ihan jees. Setin paras.
Olut: Tuju Zappa ja Hai DDH IPA
Kommentit: Itselleni tuntemattomalla Zappa-humalalla humaloitu IPA, tosin näkyy olevan Citraa ja Mosaicia tukena. Hyvä humalointi on, maistamisen arvoista tavaraa. Tujulle ominaisesta hyvällä tavalla ihan helvetin dorkasta nimestä pienet golf-taputukset. 

6.
Kultainen, samea, tosin taittaa hieman melkein vaalean ruskean puolelle. Raikkaahko, yrttinen tuoksu. Odotin ulkoasun perusteella hedelmäistä neipa-menoa, en sitä saanut. Havuakin sieltä nousee. Suun puolella oikein mukava. Pehmeä, makeahko ja täällä sitä hedelmääkin tulee. Mangoa, persikkaa, appelsiinia. Katkeroa hillitysti, mutta löytyy kuitenkin. Joku NEDIPA varmaan.
Olut: Wicklow Wolf x Brique House Another Brique in the Wall
Kommentit: Onpa paljon collabo-tavaraa tällä kertaa. NEDIPAhan se. Päätekijä on Irlantilainen humalaa itse kasvattava pulju ja tässä pitäisi olla erityisen paljon Talusta ja Idaho 7:aa. Tuoksussa ne ei oikein päässeet esille, mikä lie. Liekö vähän hapettunut paras aromi pois. Hyvä kuitenkin.

7. 
Kultainen, samea. Mieto tuoksu. Sitruunaa, pientä mausteisuutta. Erinomainen suussa, pehmeä. Maussa syvää muhkeaa hedelmäisyyttä, jossa salmiakkinen taustakierre. Loistava humalointi, vaikka ei tässäkään oikein esiin pääse. Kevyt katkerointi.
Olut: Moersleutel Could You Pass Me The Wirestripper
Kommentit: Tupla-NEIPAa tämäkin. Kumman heikot aromit näissä kahdessa viimeisessä tyylit huomioiden. Suun puolella tämäkin kuitenkin aika hyvän vinkeä. Vaikka nämä eivät aina ihan tuoreimmasta päästä ole niin syytän ehkä nyt jo vähän Alkon esillepanoakin, olisiko näistä vähän parhaat hiilarit karanneet... 

8.
Tumman ruskea. Pastrya on, se on tuoksusta heti selvä. Suklaata, suklaakakkua, vaniljaa, kahvia, pähkinöitä, hunajamanteleita. Täyteläinen suussa. Maku on ensi sekunnin tosi kiva ja sitten pyörähtää kyllä hyvin kummallisesti ensin liian ätläkkään makeaksi ja sitten sen kaveriksi tulee rujo ja epämiellyttävä katkero. Sinällään katkeroa ei ole erityisen paljon, se vain tulee esiin tosi ikävästi. Tasapaino seilaa ihan miten sattuu. En nyt ehkä ihan kokonaista tölkkiä joisi.
Olut: Lervig Original Sin Imperial Double Chocolate Stout
Kommentit: Saateteksti sanoo "Joidenkin mukaan, ihmisyydelle on tyypillistä tarve tehdä pahoja asioita. Tämä olut on Lervigin yritys tehdä jotain hyvää." Yritykseksi jäi.

Kommentit