Kotiolutta: Beerzebub Hitchens

 

Hitchens

Beerzebub-kotipanimo, Suomi
n. 4,9%
Bitter (kotiolut)

Beerzebub -kotipanimon tuotoksia on aikaisemminkin täällä maisteltu ja monesti hyviksi todettu. Nyt Ilkka laittoi tulemaan bitteriä, josta tuntui olevan erityisen ylpeä. Oluen nimi on Hitchens (ehkä Christopher-vainaan mukaan?) ja tuollainen noin viisivolttinen bitter kyseessä.

Maris Otter-mallasta, vähän karamellimaltaita tueksi. Humalina Nugget (katkero) ja East Kent Goldings (aromi), hiivapuolella Wyestin West Yorkshire Ale. Niin perinteistä kuin voi oikeastaan ollakaan. En ota muuhun prosessiin kantaa, mutta tarkemmin reseptiä voi kiinnostuneet ihmetellä täältä brewfatherin sivuilta.

Lasissa tummaa kuparia. Todella kirkas, etenkin kun kotioluesta puhutaan. Kaunis tiivis mutta hillitty vaahto. Ulkonäkö on toisinsanoen just sitä mitä pitää. 

Tuoksu lataa lisää odotuksia. Toffeeta, karamellia, kevyttä raikasta Goldingsin puskaa. Tuoretta uunistavedettyä ohraleipää. Ensimmäinen mielleyhtymä mikä iskee päähän on "Timothy Taylor". En tiedä liekö Boltmaker vai Landlord, mutta ei liene väliä, kun ihan kärkitason bittereitä ovat molemmat. Tämähän vaikuttaa vähän helvetin hyvältä.

Maisto. Nyt hattu päästä. Voin sanoa ihan suoraan, että ei pelkästään hyvä kotiolut vaan myös erinomainen bitter ihan kaupallisellakin tasolla. Vainoharhan harrastajana alan epäillä, että Beerzebub on lähettänyt mulle oikeasti jotain aitoa brittiä uudelleen pullotettuna.

Erittäin juotava suutuntuma, ei liian ohut, ei liian paksu. Kuiva lopetus saa haluamaan toista hörppyä. Maussa on miellyttävää karamellia rennosti leivän kanssa svengaten. Loppuun on tuntuvahko katkerointi, josta irtoaa pensasaitamaisia vihreitä makujakin hennosti pullahdellen. 

En oikein keksi miten kotibitter voi tästä pistää paremmaksi. Ehkä jos tarjottaisiin caskista. Bitter on näennäisestä yksinkertaisuudestaan huolimatta hitokseen vaikea tyyli, jota esim. kotimaisista kaupallisista panimoista ei yksikään ole saanut oikein tarpeeksi hyvälle tasolle jos ovat edes yrittäneet (tai noh, Sonnisaaren Hereford on tuoreena aika hyvä). Siihen nähden tämä on upea suoritus. Voisi viedä GBBF:n ja väittää britiksi. Tuskin olisi vastaanhuutelijoita.

Kommentit