Alkon jouluoluet 21 + pari muuta


Alkolta kävi taas kutsu hiljaiselle kulkijalle ja viime tingassa ehdinkinn paikalle. Tarjolla oli 19 jouluvalikoiman olutta ja 3 vakiovalikoimaan tulevaa lisäystä. Sekaisin sokkona, ja muutenkin tuttu meininki, eli lähinnä muistiinpano-suomi-kääntäjän läpi käyneenä makumuistiinpanot suoraan, ei muuta filtteriä. 

Erottelen silti tähän vakio- ja jouluvalikoiman toisistaan vaikka ne sekaisin maistettiinkin. Numero kertoo maistelujärjestyksen.

Lisähuomiona, että oli hitusen kiireinen päivä, niin nämä on maistettu ns. haipakalla.
Vakiovalikoiman uutuudet

5.
Hyvin vaalea, kristallinkirkas. Hieman pahvinen, bulkkilagermainen tuoksu. Aika turha, löysähkö lager. Erittäin juotava kuitenkin, eikä häiritse mikään tuoksun pahvin lisäksi. Raikkautta ja makua kuitenkin uupuu.

Olut: Weltenburger Kloster Pils
Jälkiviisaat: Aina kun juon Weltenburgerin vaaleita, tulee mieleen, että pitäytyisivät tummissa.

15.
Ruma. Pyhä jumala, että onkin ruma olut. Hailakan harmaan rusehtavan beessi, samea. Näyttää paskalta kiljulta. Hapettunut jo ulkonäön puolesta. Tuoksu sen sijaan selvä IPA. Tiukka humalan aromi. Metsää, greippiä, appelsiiniakin. Pehmeän juokseva suussa, jopa hitusen löysä. Oikein hyvä katkerointi vastapainoksi. Oikein kiva IPA, mutta olisiko tuoreena parempi, kun ulkonäkö vihjaa hapettumiseen. Onneksi maku ei.
Olut: Beer Hunter's Mufloni CCCC NEIPA
Jälkiviisaat: Muuten siis aivan Muflonin takuuvarmaa laatua ja ilmeisesti tuorettakin, mutta jotain on käynyt kun ulkoasu oli noin törkeän kiljun harmaa. Ei-sokkopöydän laseissa ei kuvista päätellen ollut tätä ongelmaa. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen siis.
21.
Umpimusta, tiukka tökötti. Onpahan vähän upea tuoksu. Paahdetta, raikasta metsähumalaa, tynnyrin sävyjä ja jotenkin vaikeasti tavoitettavaa hedelmäistä luonnetta. Vaniljaa. Täyteläinen. Iso. Tuhti mallaspohja. Varmaan Bourbon tynnyri, niin vahvasti vihjailee. Tasapaino upea, hyvä peräkärrykin. Mitäs hittoa tämä tämmöinen on? Paahdetta ja melassia, mutta jännää raikkautta rinnalla tynnyristä. Hienoa konvehtisuklaamaista hedelmäisyyttä. Tää on kova tuotos!
Olut: Hiisi Ikiiurso BBA Imperial Stout
Jälkiviisaat: Jaa, Suomen Paras Olut -kilpailun jatkuva sarjavoittaja ja ikuinen pääsarjan kakkonen on bourbontynnyrissä oltuaan tosi hyvää? Jännä. Sivuhuomio kaikille olutlistoja tekevillee: Voisitteko nyt jo monetta vuotta putkeen töpeksittyänne tajuta, että Ikuturso ja Ikiiurso on eri tuotteita?Jouluoluet


1. 
Kirkas, kultainen. Muhkeahko maltaisuus, mausteista neilikkaa paljon ja yrttejä. Saksassa mennään, kai tää vehnää on ja ei tavallaan moitteita, mutta ei mikään ihmeellinenkään. Pehmeä, maltainen, puhdas. Leipääkin. Ihan jees.
Olut: Erdinger Schneeweisse
Jälkiviisaat: Herraisä Erdinger on turha vehnäoluen tekijä. Ei mitään vikaa, mutta luonnettakin saa kyllä etsiä kissojen ja koirien kanssa. Ensi siemauksella epäilin tätä lageriksi.

2.
Tumman keltainen, samea. Tuoksu on huono. Sellusulfiittia, paperitehdasta, hedelmää myös jonkun verran. Pehmeän hedelmäinen maultaan, jopa lisättyä hedelmää hennosti? Persikkaa.
Olut: Karmeliten Karmentinus Heller Weizen-Doppelbock
Jälkiviisaat: En tiiä mihin pitää mennä, että tämän weizen dobbelbockiksi tajuaisi. 

3.
Kirkas, kultainen. Yrttistä humalointia tuoksussa. Pientä pils-mallasta. Oikein kiva, hyvä ja balanssissa oleva saksalainen vaalea lager. Ehkä helles? Klassinen meno.
Olut: Hohenthanner Winterfestbier
Jälkiviisaat: No festbier kuin festbier. Helppoa juotavaa.

4. 
Kirkas, vaalea kultainen. Kukkainen humalointi, oikein raikas ja miellyttävä. Puhdas, hyvin rapsakan raikas vaalea lager Saksan tyyliin. Helppo ja mukava. Ei valittamista.
Olut: Wieninger Festbier

6. 
Ruskea, sameahko. Hyvin maltainen, mutta myös erittäin pahvinen tuoksu. Palanutta paperia. Vähän vetinen suussa. Leipämaltainen ja suht paahtunut dunkel lienee, mutta hapettunut on. Ei lisää kiitos. Varmaan kotimainen.
Olut: Ruosniemen Jouluapulainen Dark Lager
Jälkiviisaat: Perjantain ensimmäinen Ruosniemen pettymys.

7.
Tumman ruskea, kirkkaahko. Raikas, mieto tuoksu. Miellyttävää ruskeaa leipää irtoaa kyllä. Kepeähkö, leipäinen meininki. Hieno katkerobalanssi. Erinomainen jälkimaku. Varsin jees!
Olut: Ayinger Winter-Bock
Jälkiviisaat: Eli Ayinger Celebrator tunnetummalta nimeltään. Pidän tätä edelleen yhtenä parhaista dobbelbockeista maailmassa, mutta joka kerta kun saan sen sokkona, se on sellainen keskisarjan tekijä. En anna periksi. On se silti paras, sanoi faktat mitä tahansa!

8.
Tumman ruskea. Yrttistä humalaa ensi kärkeen, ikävä kyllä jatkoheiluttelulla myös pahvia ja jopa vihanneksista sieraimia käristävää käryä. Suussa löysä, kuiva, ei juuri muuta. Tasapaino vetää epämiellyttävästi katkerolle. Kaipaa raikkautta ja tasapainoa pahasti. Kokonaisuus on epämiellyttävä ja jos suoraan sanotaan, niin surkea. Ikävä kyllä varmaan kotimainen surkea.
Olut: Santa Olaf Christmas Ale
Jälkiviisaat: Olafin eli entisen Mustan Virran Panimon kannattaisi ehkä verkostoitumisen ja brändinrakennuksen sijaan keskittyä välillä laatuun. En muista milloin olisin kunnossa olleen Olafin juonut.

9.
Tumman kultainen. Kirkas. Yrttistä humalaa, hunajaista mallasta, jotain marmeladista, jopa trooppista hedelmäisyyttäkin seassa. Makeahko, hyvin hedelmäinen tatsi suussa. Helppo siitä huolimatta. Aika kiva, jos nyt ei ihan omaan makuun. Ehkä joku brittien jouluolutviritys?
Olut: Shepherd Neame Christmas Ale

10.
Samea. Mukava greippimetsää huokuva tuoksu, jossa myös keksistä mallasta. Jotenkin "old school"  west coast IPA meiningeissä. Suussa kuitenkin pehmeä ja katkerot on miedot. WC IPAa tämä silti maultaan muuten henkii greippeineen. Kevyempi ja vähemmän katkera tosin.
Olut: BRLO Berlin Winter IPA

11.
Kuparinen, kirkas. Pahvinen, palanut käry tuoksussa. Suussa ohut, mitätön, miltei mauton. Hyvin kuiva. Pientä maustekatkeroa siellä jossain on. Onpahan kötöstys.
Olut: Mikkeller Santa's Hoppy Helpers Holiday IPA
Jälkiviisaat: Kuinka suuret ja mahtavat romahtavatkaan. Onko tää joku vuoden 2015 keitto, joka unohtui Mikkelillä varastoon? Ihan läpimitätön töräys panimolta, joka nyt yleensä huonoimmillaankin on edes saanut makua aikaan. Jätä hyllyyn.

12.
Lähes musta. Jännä tuoksu. Siinä on siis mallasta, paahdetta, melassia ja lakritsia ja sellaista, mutta satakertaisena mielikuvana tulee mieleeen grillaus. Sellainen grillaus, kun kävelet kesällä jossain omakotitaloalueella ja haistat, että jossain kaukana joku grillaa. Tämä olut tuoksuu siltä. Suussa pehmeä, paahdemaltainen. Hyvä balanssi katkeroissakin. Oikein kiva. Joisin lisääkin.
Olut: Nøgne Ø God Jul Christmas Ale
Jälkiviisaat: Eikö tämä ollut ennen barley wine? Ehkä muistan väärin...

13.
Tumma kupari. Kirkas. Huh. Nyt on mausteita. Jotain... anista, fenkolia tai lakritsia tai sen suuntaista hyvin selvästi. Siitä huolimatta aika tasapainoinen, eikä ollenkaan epämiellyttävä, vaikka onkin aika yskänlääkemäinen meininki. Mausteiden alla ihan kiva perusale varmasti.
Olut: Gouden Carolus Christmas
Jälkiviisaat: Jessus. Anna belgille tehtäväksi tehdä yli 10-prosenttinen selkeän maustettu jouluolut, joka on silti helposti juotava, niin se perkelehän tekee. En olisi unissanikaan keksinyt näin vahvaksi.

14.
Tumma kupari. Mausteinen meininki tässäkin. Hennommin ja hienovaraisemmin tasapainottaen kuitenkin. Jotain raikasta mausteissa. Minttua ehkä? Makeahko maltaisuus alla, mutta mausteet dominoi.  Jos äskeinen oli yskänlääkettä, tämä on hammastahnaa. Joulujälkiruualle varsin oivallinenkin valinta.
Olut: Abbaye d'Aulne Christmas Beer
Jälkiviisaat: Gouden Carolus on varmasti maineikkaampi, mutta myös huonompi. Tässä ei liioitella millään tavalla. Hieno tasapaino.

16.

Keltainen. Samea. Neipalta näyttää. Tuoksua ei oikein irtoa. Kun vatkaa niin mietoa sitruunaa, kevyttä eukalyptusta. Suussa yllättää sitten kuitenkin. Oikein mehuinen ja hedelmäinen meininki. Paljon hedelmää. Aika tyynen pehmeä olut, jossa silti hyvä katkerokärry perässä. Olisi ihan jees NEIPA, mutta minne helvetttiin se tuoksu hävisi?
Olut: Prykmestar Vahva NEIPA


17.

Tumman ruskea. Kirkas. Paahdettua mallasta tuoksussa. Hyvin kuiva meininki. Maultaan sitten silti erittäin kiva! Maltaista makeutta ja karamellia hyvässä balansissa paahteisuuden ja maltaan kanssa. Kevyt maustekatkero kruunaa kokonaisuuden. Oikein jees.
Olut: Ridgeway Lump of Coal
Jälkiviisaat: Olin satavarma, että olin arvioinut Lump of Coalin aiemminkin tänne, mutta näemmä en. Tämähän on ollut valikoimissa muutamanakin vuonna. Oikein jees stout, niin miksipä ei. Parempiakin silti olisi.

18. 
Tosi musta tökötti. Oikein kunnon öljyä. Nyt on oltava joku tynnyri tai mausteita tai jotain. Sellainen puinen viinimäinen meininki. Tuoksu on oikeastaan aika vastaanpaneva. Silti maku on kuitenkin aika jees. Maltainen, melassinen, paksu imperial stout. Makeakin, vaniljaa seassa, suklaakarkkia. Ihan kiva lopulta, vaikka tuoksusta ei olisi uskonut.
Olut: To Øl Jule Malt
Jälkiviisaat: Käsittääkseni ei tynnyriä, mutta turhan kirpakan hedelmäinen fiilis toi mieleen viiniä.

19.
Hyvin tumman ruskea, lähes musta. Tuoksussa esanssia niin helvetisti. Vaniljaa, suklaata ja eritoten ämpärillinen kinuskia. Pähkinää myös. Sitäpä myös maussa, jos muuta ehti epäröidäkään. Pehmeä olut, jossa kinuskiaalto pyyhkii kaiken yli. Siitä huolimatta varsin juotava ja tällaisia on niin paljon paskempiakin. Tämä ei liioittele silloin kun rupeaa liioittelemaan, jos tiedätte mitä tarkoitan. Joulun jälkkärille tai jälkkäriksi.
Olut: Big Belly Liquid Desserts No.13 Red Velver Coconut Christmas Cake Quad
Jälkiviisaat: Yllättävän hyvä. Onko nämä liquid desserts sarjan -oluet ainoita pastry-oluita joita Alkolle tarjotaan, kun ei juuri muita ole näkynyt? Tämä oli nimittäin varmaan ensimmäinen ihan hyvä. Ei sillä että kaipaisin lisää.

20.
Musta. Tuoksu on ensin humala edellä. Sitten paljastuu karu totuus. Pahvia. Ihan helvetin käryinen sieraimia poltteleva vihannes sen päälle. Yhhhh. Suussa makeahko, maltainen ja paahteinen johon sekoittuu ilmeisesti tynnyristä puuta ja epämääräistä hedelmäistä makua. Jälkimakuun tulee todella epämiellyttävä karkea töräys. Ei. 
Olut: Ruosniemen Imperial Stout Rye Malt Whisky
Jälkiviisaat: Tämä oli aika vastenmielinen. Etenkin kun päälle maistoi Hiiden BBA-Ikiiurson, niin alhaisinkin hyvä vaikutelma suli käsiin, kun tajusi miten hyvinkin saman asian voi tehdä. Perjantain toinen Ruosniemen pettymys. Kolmas tuli illalla baarissa, kun "mokkapala brown ale" maistui enemmän omenalle kuin oluelle. Onko teillä siellä Porissa kaikki ihan kunnossa?

22.
Kuparinen, kirkas. Tuoksu sanoo "Kas, hyvää päivää Bamberg". Eli erittäin kauniin pyökkisavuinen. Puolipaksu, upeasti tasapainotettu savuolut. Juotavuus loistava, tasapaino myös. Kevyt leipäisyys tukee olutta kaiken maukkaan savun alla. Koska on joulu tulossa, niin lienee Schlenkerla.
Olut: Aecht Schlenkerla Eiche Doppelbock
Jälkiviisaat: Eli paras viimeiseksi.

Kommentit