Sunnuntain superolut? Deya Steady Rolling Man

Steady Rolling Man 

DEYA Brewing Company, Englanti
5,2%
(Hazy) Pale Ale 

Miksi tämä olisi erikoisen hyvää?

Cheltenhamilainen Deya Brewing on yksi Englannin hypetetyimpiä panimoita tällä hetkellä. Sitä esiintyy kovasti olutharrastajaryhmissä hehkutettuna. Mm. UK Craft Beer Forumissa Deyaa oli muutama kuukausi sitten jatkuvalla syötöllä juomakuvissa esillä. UKCBF on toki yksi internetin vastenmielisimmin asenteellisimmista olutryhmistä, mutta kyllä ne hypensä tietää. Tämä panimon peruslinjan pale ale on Untappdissa yli neljän pisteen ja vähemmän hypeen taipuvaisessa ratebeerissäkin huimat 96/100 (tyylipisteet 99/100). Pitäisi olla siis hemmetin kova tapaus. Panimo on itselleni aiemmin kokematon, en ole tullut tilanneeksi näitä ulkomailta. Nyt löytyi Pienestä. 

Miksi tämä EI olisi erikoisen hyvää?

Perusskeptisen "hype nyt on hypeä" -oletuksen lisäksi kyseessä on viisiprosenttinen hazy pale ale. Ei niillä nyt ihan kuuhun mennä vaikka olisi mitenkä viimeisen päälle. Olut ei myöskään ole ihan niin supertuore kuin voisi olla, tölkitetty heinäkuun lopulla. Kaksi ja puoli kuukautta ei kuitenkaan ole mikään ihan ikäloppu, edes "hazylle". Lisäksi olihan tämä vähän hinnakas, en ole tarkasta hinnasta täysin varma kun puuttui hyllystä ja ostin muutakin samalla, mutta uskoakseni jonnekin päälle kahdeksan euron tämä tölkiltä menee. Sinällään hinta ei vaikuta makuun, mutta se vaikuttaa odotuksiin, koska sille pitää löytyä vastinetta.

Olut

Tykkään etiketin ja nimen delta blues -teemasta, nimi on viittaus Robert Johnsoniin, tuohon vanhaan sielukauppiaaseen

Hyvin vaalea ja täysin samea, kuten tyyliin kuuluu. Vaahtoaa runsaasti, oikein kaunis kokkareinen vaahto muodostuu. Mallasta tuskin odotettavissa maussa. Erittäin raikkaan hedelmäinen tuoksu. Greippiä ja makeampaa trooppista hedelmäisyyttä. Vähän karheampaa pihkaa ja yrttiä väijyy taustalla myös. Mukavan monimuotoinen humalaisuus on tuoksussa kyllä.

Melko ohut on suussa ja varsin terävän hiilihappoinen. Maku on tuoksuun nähden miedohko. Raikasta sitrushedelmäisyyttä kuitenkin yllin kyllin. Se onkin pääasia, hirveästi ei alkuun pääse muuta läpi viileänä. Kun olut hitusen lämpenee, mehumaisempaa mangoa ja muuta trooppisempaa tulee loppua kohti esiin. Katkerointi mieto, mutta kyllä se sieltä löytyy.

Onhan tämä lajissaan kyllä mainio tuotos, oikeastaan vain hiilihappojen terävyys häiritsee hitusen. Kuukautta tuoreempana olisi varmasti vielä kovempi tapaus. Ei valittamista siis sinällään. Melkein, melkein, voin hyväksyä hinnankin, mutta sen verran pihi jäärä olen, etten pysty itselleni kovin usein perustelemaan tällaista hintaa kotona nautittavasta keskivahvasta oluesta. Kun joudun vielä maksamaan tarjoilijan palkan ja tilavuokrankin päälle ihan itse.

Oliko superia?


Kommentit