Mikro-IPAt sokkotestissä ja haaste

Palvelutasonsa tyystiin romahduttanut Posti on nykyään sitä mieltä, että paras paikka hakea Kallioon tilattu paketti on näin Helsingin kantakaupunkilaisittain ihan helvetin kaukana Kalasatamassa. Onneksi oli pieni paketti. No, samalla vaivalla käväisin Redin K-Supermarketissa jossa on melko hyvät olutvalikoimat. Hetken mielijohteesta aloin poimimaan kyytiin "mikro-IPA"-oluita kun niitä oli monta tarjolla. "Näitähän piisaa, voisi pitää sokkotastingin." Täydensin kaupasta löytämiäni vielä RPS:n oluella myöhemmin.

Sanoista tekoihin.


Mikä ihmeen mikro-IPA?

Tyylille ei ole mitään varsinaista määritelmää, eikä se ole edes hirveän yleisessä käytössä. Voi jopa olla, että testissä mukana ollut Whiplash on ensimmäinen sitä käyttänyt. Käytännössä kuitenkin siis amerikkalaisen IPAn tavoin humaloitu olut, joka on alle 3% vahvuudeltaan.

Valikoimassa

Nokian Keisari Micro IPA
Keisari Micro IPA olisi kuulemma viime vuonna menestynyt Suomen Paras Olut -kilpailussakin sarjavoittajaksi asti, mutta panimo itse veti tuotteen kilpailusta, koska ei ollut varma oliko se ollut kilpailun sääntöjen verran vielä myynnissä. Ironista kyllä, sarjassa toiseksi tullut Groteski voitti finaalissa koko kisan. Päiväys: 01/02/21

Olvi Hi-Hop Mild IPA
Setin miedoin 2,5% "IPA" on ollut myynnissä jo hyvän tovin ja on ilmeisesti jossain määrin hittituote. Hesarin juttu mietojen oluiden (eli 'pilsnerien', jonnekin 1970-luvulle jämähtäneen toimittajan mukaan*) uudesta suosiosta alkoi maininnalla, että ihmisten käsissä näkyy "turkooseja tölkkejä". Se viitannee suoraan tähän Olvin tuotteeseen. Päiväys: 31/03/21

Whiplash Northern Lights
Pienen maahantuoma micro-IPA lie jonkinlaisessa kulttimaineessa "piireissä". Irlantilaisen panimon olutta ei meinannut uskoa alle kolmeprosenttiseksi kun ensimmäisen kerran maistoin. Päiväys: 19/12/20 (tjsp, oli vähän reunassa painatus)

Pühaste Mikro
Tartolaisen craft-panimon tuote on minulle ennestään vieras. Etiketti on komea hopeankimaltavine kissoineen. Tölkissä kerrotaan myös, että olut on DDH eli tuplakuivahumaloitu. Päiväys: 01/02/21

RPS Smooth Operator
Kuopiolaisen panimon micro-IPA on myös uusi tuttavuus. Tölkki täsmentää tämän olevan vielä "Micro NEIPA". Päiväys: 26/06/21

Päiväykset siis parasta ennen. Tölkityspäivät 6-12kk ennen sitä.

Järjestelyt

Koska osa oluista olisi selvästi sameita ja toiset kirkkaampia, ne tunnistaisi helposti ulkonäöstä. Siksi kääräisin maistelulasit folioon, kun sopivan kokoisia ei-läpinäkyviä ei sattunut olemaan. Avovaimo hoiti kaatelun ja numeroimisen, kiitos siitä.

Oluet olivat tietysti eri ikäisiä. Periaatteessa reilua olisi, jos oluet olisivat yhtä tuoreita. Periaatteessa. Käytännössä oluet ovat normaalitilanteessa kuitenkin juuri niin tuoreita kuin niitä kaupassa myydään, joten jos niitä liian vanhana kaupassa myydään, niin iästä saa mielestäni sakottaakin.


Huomiot

Olut A
Tuoksussa sitrusta, Citraa ehkä. Tuoksuu "hazylta", jos siinä on mitään järkeä. Ohut on, jää aika veltoksi. Pieni hop burnkin löytyy, mistä en pidä. Katkeroa kuitenkin lopussa ja kokonaisuutena ihan ok.

Olut B
Pyöreämpi ja pehmeämpi, vähemmän löysä kuin edellinen. Mandariinia tuoksussa. Muuten aika samoissa maastoissa. Selkeä sitruksisen hedelmäinen humalointi. Ihan kiva. Enemmän maistellessa nr. I:n kanssa ristiin, oluet tuntuvat hyvin samankaltaisilta, paitsi että ykkösessä on pieni katkeron puraisu.

Olut C
Ensi kosketuksella haisee vähän pahalle. Vihanneksista käryä, joka tosin häviää nopeasti. Suutuntuma on kirkkaasti paras kaikista, tätä on hankala uskoa oikeasti näin miedoksi. Ikävä kyllä muuten aika mitätön, humalointia kaipaisi lisää. Pieni puraisu löytyy. Ei liene ihan tuore.

Olut D
Mandariinia. Sitruksen lomittamaa makeampaa hedelmäisyyttä paljon tuoksussa. Hitusen makea on, erittäin mukava. Ohut, mutta ei veltto tai vetinen. Ei juuri katkeroa.

Olut E
Miedohko tuoksu, viljaa. Pehmeän viljainen, varsin kiva olut alle kolmeprosenttiseksi, mutta ei tämä kyllä millään tulkinnalla IPA ole. Humalat on tiessään. Ehkä kevyt puraisu jossain.

Kokonaisuutena pakko sanoa, että oluet olivat kaikki varsin hyviä! Yllättävänkin tiukkoja valintoja piti tehdä.

Tulokset


1. D - kokonaisuutena paras, hedelmäisin olematta turhan löysä, raikas.
2. A - Hedelmäinen ja sitruksinen, mutta vähän veltto. Katkeron mitalla edelle seuraavasta.
3. B - Varsin samoilla linjoilla kuin A, mutta katkero vei ohi.
4. E - Tää on ihan ok, tykkäsin mausta, mutta kun ei tämä ole mitenkään IPA. Humalat puuttuu.
5. C - Oi kun tämä suutuntuma noissa edellisissä oluissa, niin vot. Kärsii kuitenkin humalan puutteesta kuten E:kin, tuoksun karheuden takia viimeiseksi.

Paljastukset


1. D = Whiplash Northern Lights. 
2. A = Pühaste Mikro. 
3. B = RPS Smooth Operator.
4. E = Olvi Hi-Hop Mild IPA.
5. C = Keisari Micro IPA.

Jatkokommentit


Kokonaisuutena pakko sanoa, että oluet olivat kaikki varsin hyviä! Yllättävänkin tiukkoja valintoja piti tehdä. Lisäksi kun testin jälkeen join ylijäämät isosta tuopista, niin siinä pelissä olisin vielä kääntänyt viimeiset kaksi toisin päin. Keisarin muhkeus on oikeasti melko upea tuon vahvuiseksi olueksi. 

Jos tähän ottaa huomioon hinta-laatu-suhteen, niin oikeastaan voi suositella näitä kaikkia, sillä tuloksethan ovat lähes hintajärjestyksessä. Northern Lights on varsin hintavaa, kun taas Olvia ja Keisaria saa lähempänä markettihintoja. Kannattaa olla vain Olvin ja Keisarin kanssa tarkkana päiväyksestä. Epäilen niiden kärsineen ikänsä takia tässä eniten.

Haaste

Sokkomaistelu on hirvittävän opettavaista ja sitä pitäisi aina tehdä enemmän. 

Loppuviikosta tuli sokkomaisteltua muutenkin paljon sillä Suomen Paras Olut -tuomaroinnit olivat käynnissä. Kuten Helppoa Juotavaa jo totesi, heti kun semifinalistit julkaistiin, alkoi pieni naljailu valinnoista. Väärin tuomaroitu.

Siksi haastankin jokaisen lukijan, etenkin jos ärsyttää SPO-tuomariston valinnat, hankkimaan niitä oluita mitä semifinalisti-listassa on, esim.  yhden tyylisetin. Vaikka vaaleat lagerit tai vehnäoluet tai IPAt tai savuoluet tms. Kaikkia ei tietty välttämättä helposti löydä, mutta ne mitä nyt pystyy kasaan haalimaan.

Sitten vain sokkotasting käyntiin kavereiden kanssa. Yksi organisoi ja varmistaa sokkouden, muut maistelee. Tulokset nimittäin voivat yllättää, kun se lempipanimon logo ei olekaan siinä lasin vieressä muistuttamassa mitä mieltä asiasta pitäisi olla. Postatkaa tulokset someen.

SPO:n tulokset julkistetaan syyskuussa, siihen asti on hyvin aikaa katsoa mitä oma sokaistu kieli sanoo.

*Sivuhuomio: Ihmettelin miten minusta olutta saa sanoa kaljaksi ihan huoletta, mutta hyvä elämä, miten ärsyttää jos joku sanoo "ykkösolutta" pilsneriksi. Analysoin tätä ajattelua enemmän kuin on ehkä järkevää ja päättelin sen johtuvan siitä, että (koti)kaljakin on olutta mutta pilsner ei ole mietoa olutta. Pitäisi varmaan tehdä sellainen ero, että pils/pilsner/pilsener on sitä oikeaa tavaraa ja pilsu/pilsneri ykköstä.

Kommentit

  1. Jep, ehkä pilsneri ja pilsner olisi sopiva erottelu. Itsehän käytän porter-termiä tummasta oluesta ja portteri on limsaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.