AF Brew / XP Brew - Another Million Minutes on Peach


Another Million Minutes on Peach 
AF Brew / XP Brew
6,5%
Hapanolut (maustettu)

Takaisin tauolta ja venäläisen oluen pariin. Pietarilainen AF Brew, eli ymmärtääkseni "Anti Factory Brew" alunperin, lienee yksi tutuimpia uuden aallon venäläisiä panimoita suomalaisille. Panimo on välillä pienesti näyttäytynyt suomalaisilla olutfestareilla ja joidenkin kauppojenkin hyllyillä esiintynyt. Toki sietääkin, tämähän on näin Etelä-Suomessa lähes lähiolutta. AF Brew on maantieteellisesti lähempänä Helsinkiä vaikkapa Iso-Kallan Panimo Kuopiossa. Toki henkinen etäisyys on itärajan yli perinteisesti kovin pitkä.

AF Brewlta näytteitä toimitteli maahantuoja Imbibe Internationalin kätyrinä lahtinen Teemu Lahtinen, bönthöily-hommista tuttu. Kesti hetken päästä näiden ääreen. Paketissa oli mm. Hoppy Surf, josta vastaavan näytesetin vastaanottajana ollut Arde kommentoikin kaiken tarvittavan. Lisäksi sieltä löytyi Alkossakin esiintynyt Big Black Mash, joka on varsin hyvä, jos hieman turhankin imelä maustettu (pastry) imperial stout. Passion is my confession -berliner weisse on vielä maistamatta, palannen siihen vielä blogissa. Mukana oli myös mysteeriolut, jonka arvioin facebook-sivulle aiemmin.

Kiinnostavimmaksi paketista koin tämän lambic-henkisen puussa kypsyneen kollabo-"villioluen", jota on nimensä perusteella kypsytetty miljoona minuuttia persikan seassa. Miljoona minuuttia on n. kaksi vuotta jos mietit. Muuta oluesta ei sitten selvinnytkään, etiketti oli muuten kyrillisillä ja konekääntäjän perusteella nekin pelkästään uhoa itse panimosta. 6,5% volttilukema sentään ja pullotuspäivä (oletan) 03.03.2020. Kollabo-panimo XP Brewing on myös craft-aallon panimoita, mitäpä muitakaan. Näkyy olevan Gagarinin pikkukaupungista Smolenskin alueelta, muuten itselleni tuntematon suuruus.

Oranssi, ei lainkaan vaahtoa. Hiilihappojakaan ei juuri ole.

Voimakkaan hedelmäinen tuoksu. Persikkaa on juu, ei tarvitse epäröidä. Muhkeaa makeaa hedelmää, vähän kiprakampaa sitrusmaistakin seassa. Tallisuutta myös, mutta melko raikkaasti. Se yhdistyy hedelmään kuin maalaissiiderissä, josta vahvahko siiderimielleyhtymä.

Lempeän hedelmäinen persikkainen alku, joka kääntyy nopeasti kirpeäksi happamuudeksi ja valahtaa yhtä nopeasti pois. Näin pitkälliseksi kypsyttelyksi aika yksitasoinen ja suora, ei pääse lambic-tasoille. Puuta tulee läpi ja kirpeyden jälkeen laskeutuu nopeasti yhyehköön jälkimakuun, jossa karhea mattaisuus.

Hedelmän ja kirpeyden välillä hyvä tasapaino. Varsin maalaissiiderimäinen kokonaisuus.

Kommentit