Kerrosvoileipä ja olut - osa 6: Cubano

Ruma, palanut ja huono,
kuin tekijänsä kesällä.
Herkullinen silti.

Cubano eli "Cuban Sandwich" on paljon hehkuteltu leipä. Esim. vähän fanittamani Alton Brown, jonka Good Eats -ohjelmaa suosittelen kaikille, pitää sitä lempileipänään. Joku oli tästä paritusta Olutoppaan foorumillakin toivonut.

Kuten nimestä voi päätellä, kuubalaisista on kyse. Ei tietenkään Kuuban kuubalaisista vaan jenkkilästähän tämäkin on, Floridasta tarkemmin sanoen. Vielä tarkemmin sanoen Tampasta, josta se on levinnyt muualle, eritoten Miamiin. Kuubalaiset maahanmuuttajat ovat leivän kehitelleet joskus 1930-luvulla.

En ollut koskaan syönyt Cubanoa. Oli jo aikakin. Reseptejä piti vähän googletella ja tutkia*. Voileipä tehdään "kuubalaiseen leipään", jota on kuvailtu "kuten patonki, mutta rasvaisempi". Eli jonkinlainen briossin tapainen? Väliin laitetaan ainakin sinappia, kinkkua, possunpaistia, juustoa ja maustekurkkua. Lämmitetään paninin tapaan prässissä.

Täsmennyksiä toki on. Possunpaistin pitäisi olla mojomarinoitua, juuston "swiss cheese" eli suomeksi emmentalia ja maustekurkun tillikurkkua.

Sitten on tietenkin kunnon kiistanalaiset tulkinnat kuten kaikissa hyvissä leivissä: Alkuperäiseen Tampalaiseen kuuluu myös salamia, toisaalla sitä taas ei käytetä. Sinapin lisäksi myös majoneesia ja voita jne. käytetään vaihdellen. Lisäksi vaikuttaa, että tekijästä riippuen sekaan on sotkettu esim. salaattia ja tomaattia**. Nämä ovat kuitenkin sen verran kerettiläistä, että en edes harkinnut.

Kuubalaista leipää ei ollut hollilla, joten päädyin ihan peruspatonkiin. Juusto ja maustekurkut myös helppoja hankintoja. Kinkuksi Hakaniemen hallista Kestoleikkeen hyväksi havaittua leppäsavua. Salamiksi mietoa, mutta hyvää salamia Roinisilta edellisen naapurista. Sinapiksi pitäisi olla oikeastaan keltaista jenkkisinappia, mutta kaapissa ollut dijon ajaa saman asian. Päätin ottaa mukaan myös majoneesia. Salamiskismaa kunnioitin sillä, että tein toisen ilman.

Possupaisti oli hankalampi. Ei irtoa kaupasta mojomarinoitua, niin pitää tehdä itse. Mitään useamman kilon paistia ei viitsinyt tehdä. Ostin siis puolen kilon köntsän kassleria ja marinoin yön yli ja paistoin. Ihan niin hyvin se ei onnistunut kuin olisi voinut, mutta varsin maukasta oli kuitenkin.Leipä kootaan kasaan ja paistetaan leipägrillissä. Sellaista ei tietysti kotoa löydy, niinpä kärtsäsin leivän pannulla käyttäen valurauta pataa painona. Ja kun sanon kärtsäsin niin kuvista voi päätellä mitä tarkoitan. Leipä mustui ja juusto ei sulanut niin hyvin kuin olisi toivonut. Suosittelen vähän viileämpää pannua... Onneksi maku ei ollut ihan yhtä palanut kuin väri.

Vaikka pinta vähän meni yli ja possu ei ollut niin hyvää kuin olisi voinut olla, ensimmäisen puraisun jälkeen tuli selväksi, että nyt muuten löytyi uusi suosikkileipä. Järjettömän kova tapaus! Kannanottoni salamiasiaan: Ehdottomasti salamia. Salamiversio oli paljon parempi.

Mitäs tämmöiselle olueksi. Ajattelin, että tuhti leipä vaatii hieman puraisua ja toisaalta appelsiinimehupohjainen mojo-marinadi hedelmää kaveriksi oluestakin. Pienestä löytyi Open Watersin NEIPA-henkisestä $100 Bills oluesta sessio-versio $10 Bills. Mehuinen, hedelmäinen ja hivenen puraisuakin.

Marinadi ei loppujen lopuksi puskenut maussa kovin voimakkaasti esille, mutta kyllä oluen hedelmämehuisuus sitä vähää tuki ja toisaalta mehuisuus toimii leivän kanssa muutenkin hyvin, kun kerran mehuisaksi marinoitu possukin. Hivenen hento $10 Bills leivälle oli, olisi vaatinut jotain tuhdimpaa ja sitä kuuluisaa peräkärryäkin olisi saanut enemmän olla. Olut kuitenkin jaksoi leivän parina sen verran hyvin, ettei se leivän jalkoihinkaan jäänyt. Ehkä se isompi seteli olisi ollut paikallaan.


Tuomio:
Cubano + Session (NE)IPA?No ehkä


PS: Edellä mainitulla Alton Brownilla oli muuten teoria, että huonoimmat cubanot saa Floridasta ja huonoimmat philly cheesesteakit Philadelphiasta, jne. Teorian pohja on, että kun paikallisesta erikoisuudesta tulee kuuluisa muualla, alkuperäinen paikka laiskistuu ja alkaa mennä alimman riman kohdalta kun voi myydä aina "original" kamaa pelkän sijainnin voimin. Voi olla vinha perä. Toivottavasti kalakukosta ei koskaan tule kuuluisaa missään.

*Reseptejä selviteltyäni tuli muuten erityisen selväksi, että on olemassa elokuva nimeltä "Chef", jossa tehdään Cubanoja. Tuntui, että puolet resepteistä internetissä yritti seurata elokuvan versiota. 

**Hei muuten burgerin ja leipien vääntäjät, onko ihan väkinen pakko laittaa sitä tuoretomaattia joka ainoaan leipään ja hampurilaiseen? Joskus se on kiva, mutta ei siitä usein ole mitään iloa. Puolissa tapauksista ainoa vaikutus on, että se tekee burgerista hankalamman syödä.

Kommentit