Pieni suuri keskivahvuisten vaaleiden pienpanimolagereiden sokkotesti



Päivänä eräänä tässä kevään aikana olutsilmä harittaen vaelsin Ruoholahden Citymarketiin. Ihmettelin iloissani, että onpas tänne tullut vaikka mitä uutta. Kotimaisilta etenkin oli tullut vanhan kaupparajan ylittävää pilsiä ja muuta vaaleaa lageria useampia.

Tästäpä juonin sokkomaistingin. Mukaan pääsivät kaupasta saatavat uudet tai ainakin uudehkot kotimaiset tuotteet, jotka olivat vaaleaa lageria ja alkoholiprosentissa välillä 4,7-5,5%. Lisäksi tuotteen piti olla pienpanimolta. Jälkikäteen katsoen jotain aukkoja jäi. Esim. Ruosniemen Koodari livahti ohi silmäin ja Nokian kehuttu uutuus Keisari Pils oli liian laimeaa spekseihin. Piruuttani otin mukaan sekoittamaan pakkaa Pilsner Urquellin (joka on myös liian laimeaa spekseihin, mutta sattui olemaan valmiiksi kaapissa) ja Ayingerin Jahrhundertbierin.

Kuten aiemminkin on tapahtunut, kutsuin lauantain ratoksi koolle pienen sokkoraadin, joka koostui itsestäni ja kahdesta tutusta. Tutut ovat ehkä tällaisia moderneja "hyvän oluen juojia" tai "oluen ystäviä", eli bulkkilavat jäävät kauppaan, mutta tuskin kuvaisivat itseään aivan HC-olutharrastajaksi tai elämänsä tikkaamiselle hukanneiksi olutnördeiksi. Ja tietenkin kaikki keski-ikää lähestyviä miehiä, sori nyt.



Eli aivan liian pieni ja kokematon all male panel -raati. Tulokset voi tulkita sen mukaan ja ottaa just niin vakavasti.

Arvostelut olivat kouluarvosana-asteikolla 4-10, koska se on kaikille tuttu ja tulee selkäytimestä. Muuta määrettä ei ollut kuin, että pitääkö oluesta.

Muutama huomio sokkoudesta: Itse tietenkin tiesin mitä olutta olin maistingiin hankkinut ja folioon käärinyt. Oluet kaatanut jäsen Mister Y sen sijaan ei tiennyt niistä mitään, joten järjestys oli täysin satunnainen. Oluet maistettiin kahdessa kuuden oluen setissä ja paljastettiin vasta toisen setin jälkeen. Vahingossa menin näkemään viimeisen pullon muodon ja tunnistin sen Ayingeriksi, joten sen tulosta ei voi omassa rivissäni sokkona pitää.

Eikun tulokset pöytään.


OIutHerra XMister YSetämies ZKeskiarvo
Prykmestar Luomu Pils 5,2%7787.33
Maku NZ Lager6877.00
Tornion Arctic Lager5856.00
Pilsner Urquell6697.00
Laitilan Atlanta American Pils8988.33
Bryggeri Golden Pilsener6776.67
Stadin Panimo Mosaic Pils8888.00
Mallaskosken Liberation Lager6766.33
Sonnisaari Pils 5,2%7777.00
Jacobstadt Shipbuilder Lager5454.67
Takatalo & Tompuri Kaski Tuplahumala Pils6776.67
Ayinger Jahrhundertbier599 (ei sokko)7.67

Ensimmäisenä tuloksia kerätessä pani merkille, että kun vaalea lager on melko mieto sävyiltään, tuppasi numerot valumaan helposti keskiverto seiskaan ja sitten sen kumminkin puolin, jos joko tykkäsi vähän enempi tai ei niin säväyttänyt. Herra X vähän valittelikin, että haastavaa oli tehdä mitään eroa joidenkin oluiden välille.



Sokkotesti on armoton, lahjomaton ja tulokset aina aika tylyä seurattavaa. Ei niinkään oluiden takia vaan arvioijien mielenterveyden siinä vaiheessa kun oluet paljastetaan. Tässäkin oli melkoisia yllätyksiä. Sivulliset pysyköön salaisina, mutta jos haluaa blogistin sokkona antamia mielipiteitä haukkua, niin ne ovat tuossa Setämies Z -sarakkeessa.

Jos näistä tuloksista jotain haluaa päätellä niin oikeastaan sen, että yllättävän hyvää lageria tekevät tässä maassa! Numerot pyörivät seiskan ympärillä, mutta kannattaa muistaa, että kyseessä on perusolemukseltaan melko neutraaleja oluita. Kaksi reiluiten jenkkihumaloitua nousi esiin toki aika kovasti kokonaisuudessa jo siksi, että erottuivat muista niin railakkaasti, mutta melkein kaikki loput ovat välillä 6.67-7.33. Jos perusrimaksi otetaan klassikko Pilsner Urquell, niin se on juuri siinä keskellä seiskassa.

Toki siellä on muutama huonompi numero seassa. Kaupasta kun ei voi ostaa kymmentä kotimaista pienpanimo-olutta ja odottaa, että ne ovat kaikki kondiksessa. Ikävä kyllä. Tornion ja Jacobstadtin tuotokset olivat selvästi pilalla, virhemakuja piisasi. Näkyy se pisteissäkin.

Tosin kun Tornio sai myös kasin ja Ayingerin klassikko-helles vitosen, niin voi myös nähdä miksei se virheitä oluesta kaivava nirppanokka aina ole välttämättä samaa mieltä kuin ihan vain oluesta nautiskeleva tyyppi. Joku paha kontaminaatio toki on kauhean makuinen, mutta esim. lageriin täysin kuulumaton reilustikin hedelmäinen käymisvirhe ei välttämättä maistu pahalta. Se ei kuulu ko. olueen, on tullut sinne vahingon tai laiminlyönnin seurauksena ja viestii ongelmista, mutta pahalta se ei välttämättä maistu. Ja noh, helles pienestä lasista täysin sokkona voi tuntua kovin mitättömältä humaloidumpien seurassa, vaikka olisi kuinka hyvä.

Valikoituja kommentteja:
"Bryggeri Golden Pilsener? Luulin tätä Urquelliksi. En tosin pidä Urquellista." 
"Miten vaalea lager voi haista kahvinporoille?"
"Ai se, jolle annoin kutosen oli Urquell! Sitä olen ihan suosikkioluenani pitänyt..."

Kommentit