Alkon erikoiserät - Huhtikuu 2018Alko aloitti viime kuussa "erikoiserät". Ensimmäisen setin olutvalikoima ei huikaissut suuruudellaan ja tässä toisessakin on vain kuusi olutta. Teema on sentään nyt vähän koherentimpi kuin edellinen "harvinaiset oluttyypit". Tällä kertaa teemana "IPA:n eri tyylit".

Tavallisesta uutuussetistä poiketen, kävin tällä kertaa sokkopruuvissa, sillä erikoiseristä on vain sellainen tarjolla. Oluet on maisteltu siis täysin sokkona, tietämättä mitä lasissa on. Teemankin sain tietää vasta jälkikäteen. "Arvio"-kohdassa oleva juttu on melko suoraan muistiinpanoistani. Hieman selkeyttäen toki, koska tuskin kukaan haluaa kekseliäitä lyhenteitäni lukea... Toisin sanoen nyt pitäisi olla siis niin objektiivista kuin aistikokemukset voivat olla.

Brew Age Alphatier New England IPA
Itselleni täysin tuntemattomalta itävaltalaiselta pienpanimolta on löytynyt NEIPAa kattamaan kuumimpien trendinenien tarpeet. Ikää ei tiedossa, varmasti tuoreempaakin voisi olla, mutta niin aina näiden kanssa.

Arvio: Hyvin samea, keltainen. Erittäin humalainen tuoksu, kirpeän sitruunairtokarkin haju. Pientä petrolisuuden puolelle kääntyvää pihkaisuutta myös tuoksussa. Pehmeä, silkkinen suutuntuma.

Voimakas havuinen katkero dominoi makua. Tiettyä vehnäistä viljaisuutta tuntuu, mutta havukatkero jyrää. Jälkimaussa lainehtii katkeron läpi samaa sitruunakarkkia kuin tuoksussakin. Röyhtäyksessä nousee hämmentävä jalapenon (tai paprikan?) häivähdys.

Omnipollo Nebuchadnezzar
Ruotsalaisen hypepanimon vähiten kikkailevasta päästä oleva tuote, joka on tullut todettua moneen otteeseen erinomaiseksi DIPAksi. Oli kiva havaita, että sokkona ei mieli muuttunut.

Arvio: Hieman samea, kultainen. Tuoksussa humalan metsäpihkaa siinä määrin, että menee jopa tunkkaiseksi ensikosketus. Häipyy onneksi pian. Tilalle nousee kirpeämpi sitruunainen kulma. Hunajaista mallasta ja makeaa miellyttävää hedelmää taustalla.

Täyteläinen, pehmeä, mukava! Muhkea hedelmäisyyden tukema mallarunko, johon nousee terävähkö sitruunakatkero hetken päästä. Katkero yltyy jälkimaussa ja kestää pitkään, muuttuen petrolisen pihkaiseksi. Hyvä DIPA.

Innis & Gunn Session IPA
Mieto sessio-IPAkin otettu mukaan. Satuin pääsiäisenä juomaan tätä tölkillisen ihan maitokaupasta ostettuna. Tynnyrikypsyttelystä tunnetumman skottipanimon versio on vinkeän hedelmäisen aromihumaloitu, aika miedolla katkerolla ja hyvin kliininen siinä samassa. Aiheutti sokkona hämmennystä tyylistä.

Arvio: Kirkas, kultainen. Kova, kuulas tuoksu, jossa hedelmää, melkein hedelmälikööriä. Tosi jännä hedelmäisyys. Hankala sanoa onko jostain uuden seelannin humalasta tms. vai vinkeästä hiivasta. Ei metsää. Hieman rikkisyyttä.

Pehmeä, miedosti hiilihapotettu. Maussa puhdas hedelmäinen vähän yksitotinen, kevyttä viljaisuutta myös, mutta kiva svengi. Maku loppuu nopeasti, mutta nopeaa ja ohutta peräkärryäkin hieman löytyy. Jännä. India Pale Lager?

Tempest In The Dark We Live Black IPA
Mustaksi IPAksi myös skoteista olut. Panimoon olen tainnut ohimennen joskus törmätä, mutta ei erityisempiä muistikuvia.

Arvio: Hyvin tumman ruskea, lähes musta. "Kirkas". Tuoksussa yhdistyy paahdetta ja metsää, joka muistuttaa armeijan naamioverkon tuoksua. Enemmän tuoksuttelemalla paahteisuus vaimenee, lienee shokkia siitä, ettei edellisissä ollut yhtään. Seassa greippiä ja makeaa tummaa toffee-hedelmäkaramellia. Pientä vihanneksisuutta taustalla.

Keskitäyteläinen. Maussa karamellia, siirappia, vähän rukiisuutta. Sen läpi alkaa nousta voimakkaahko katkero, joka jääkin yllättäen jotenkin veltoksi ja lössähtää. Ihan hyvän makuinen, mutta kokonaisuudesta jää vähän velton vetinen fiilis. Parilla lisähörpyllä sitruksinen katkero pörhistäytyy, muttei pelasta. Ok Black IPA.

Malmgård English IPA
Setin ainoa suomalainen ja ikävä kyllä vähän pettymys.

Arvio: Tumma meripihka väriltä, samea. Haisee pahalle. Karkeaa metsää, tunkkaista hiivaisuutta ja vihanneksisuuttakin.

Muhkea hunajainen mallas, johon iskee karu metsäinen katkero. Jälkimaku jää silti aika lyhyeksi. Epätasapainoinen ja tunkkainen katkerointi pilaa koko jutun. Kaipaa pahasti raikkautta. Ehkä joku epäonnistunut farmhouse-tulkinta IPAsta?


Ballast Point Grapefruit Sculpin IPA
Sculpin ei ollut ehtinyt pruuviin, mutta tiedoksi, että semmoistakin tulee.

Nämä siis Erikois- ja Huippumyymälä - Alkoissa kuukauden ensimmäisenä torstaina eli ylihuomenna.

Kommentit