St. Bernardus Prior 8

Prior 8
Panimo: St. Bernardus Brouwerij
Maa: Belgia

Tyyli: Dubbel
Alkoholia: 8%

Pisteet: 5/5
Lyhyesti: Loistavasti tasapainoinen, oppikirja-dubbel.

St. Bernardus on belgialainen "semi-trappisti"-panimo Watoun kaupungista. Naapurissa Westvleterenissä on se hankalimmin lähestyttävä Pyhän Sikstuksen trappistiluostari. St. Bernardus tapasi tehdä "Westyn" oluet ennen kuin trappistien säännöt menivät uusiksi. Niinpä se tätä nykyä tekee samalta pohjalta maallisempia oluita, eli hyvin lähelle samankaltaisia kuin luostarissa itsessään. Tunnetuin näistä on tietysti huipun, jos hieman ylihypetetyn, Westvleteren 12:n vastike "Abt 12".

Jostain syystä maailma kulkee niin, että saan jo toistamiseen vaiko jopa kolmatta kertaa St. Bernarduksen kamaa sukulaisten tuliaisena Puolasta. Kiitos vain sinne. Ei ehkä tyypillisin reitti, mutta samaa oluttahan tämä on Puolankin kautta tuotuna. Nyt siirsin Abt 12:n kaapin perukoille veljiensä seuraan miettimään syntejään ja otin numerosarjan (4-6-8-12) toiseksi suurimman Prior 8:n maistoon. Parasta ennen on 25.2.2019, eli jos viiden vuoden väli pitää kutinsa, niin noin vuosi sitten pullotettu.

Suuri tiivis ja kukkurainen vaahto, joka vajoaa kuitenkin melko pian noin puolen sentin viiruksi. Ruskea, samea olut.

Tuoksussa selkeää makeutta, joka vaihtelee nuuhkiessa mallassiirapista kandisokeriin ja aina toffeeseen asti, lisäksi aavistuksen palanutta leipää ja hiivan tuottamaa liuotinmaisuutta purukumivivahteella.

Keskipaksu, terävän hiilihappoinen. Karamellisen maltaan seasta makea hieman rusinainen hedelmäisyys puskee suht voimakkaan hiilihappoisuuden teroittamaan aavistuksen neilikkaiseen yrttisyyteen. Lämmetessä rusinaisuus vahvistuu.

Erittäin pehmeä ja sulavan tasapainoinen kokonaisuus, mikään ominaisuus ei lyö yli ja kokonaisuus toimii. Ei liiemmin valittamista. Ensiluokkainen dubbel. 5/5

Kommentit