Liefmans Cuvée Brut

Liefmans Cuvée Brut
Panimo: Liefmans (Duvel Moortgat)
Maa: Belgia

Tyyli: Hapanolut / Hedelmäolut
Alkoholia: 6%

Pisteet: 5/5
Lyhyesti: Upea monitahoinen kirsikkaolut ilman ylilyövää mehuisuutta.

Viime vuoden puolella tuli maisteltua Liefmansin perinteikkään hapanolutpanimon Flanderin ruskeat Oud Bruin ja Goudenband. Koska kyseessä on Belgia ja hapanoluet, panimon valikoima ei tietysti jää perusversioihin. Lambicien tapaan Liefmans on maustanut oluttaan kirsikoilla ja perusvalikoiman kolmantena tuotoksena on näin Cuvée Brut. Olut pannaan kerran vuodessa ja annetaan kypsyä kirsikkojen kanssa puolestatoista kolmeen vuotta, jonka jälkeen vanhemmista ja nuoremmista tynnyreistä sekoitellaan (jälleen lambicien tapaan) tasapainoinen sekoitus.

Poikkeuksellisesti tätä ei tarvinnutkaan tilata internetistä. Ainoana myönnytyksenään hapanoluille, tätä kirsikkaversiota Alkolla on ollut pariinkiin otteeseen myynnissä. Nyt tätä jälleen löytyi jouluolutvalikoimista. En tiedä miten jouluista kirsikka on, mutta pakkaus on tietty kivan jouluisen värinen ja paperikuorineen pistää silmään kilometrin päästä. Tätä suositellaan jossain lämmitettynäkin juotavaksi, ikään kuin glögiä. Kokeilin sitä niin takavuosina, mutta en erityisemmin ihastunut. Meneehän se niinkin, mutta ihan normaalisti n. 10-15 asteisena minä tämän mielummin juon. Pakkauksessa (papereissa) muuten lukee, että olutta on makeutettu myös makeutusaineella, mitä ei sen kummemmin avata missään. Ei sitä ainakaan huomannut mitenkään negatiivisesti.

Punaruskea olut, lähempänä punaista kuin ruskeaa. Nopea pieni vaahto. Tuoksu on hyvin voimakkaasti makean hapanta kirsikkaa, muitakin marjoja sieltä voi keksiä. Mansikkaa, vadelmaa. Itselleni nousee mieleen jostain lapsuuden syövereistä vadelmatoukka-irtokarkit. Taustalta tulee käyneempiä ja kypsyneitä aromeja ja tynnyriä. Sellainen hyvin kevyen makean sherryinen taustatuhahdus.

Ohut, mehuinen, poreilevan hiilihappoinen suutuntuma. Maku on mahtava. Voimakas makea, jopa hieman karamellinen kirsikka tulee ensin, väistyy sitten happamuuden tieltä, joka nousee uljaasti esille ja vaimetessaan jälkimakuun päästää esiin tynnyrin ja puun sävyjä. Lopputuloksena suuhun jää kuitenkin raikkaan kirpeä, mutta makea marjainen maku. En ole erityisen suuri hedelmäoluiden ystävä, mutta tässä tulee yksinkertaisista ja voimakkaista mauista upeasti monimuotoisempia tasoja esiin, eikä kirsikka täysin tapa muuta oluen luonnetta vaikka voimakas onkin. Yksi parhaista kirsikkaoluista, jokunen lambic-yrittäjä (Cantillon, Hanssens, mitä näitä nyt on...) tästä paremmaksi laittaa, mutta sanoisin, että jopa Alkon hinnoissa oikein hyvin rahansa väärti on tämä. 5/5

Kommentit

 1. Mjaa, itse en innostunut oluen melko karkki-marmeladimaisesta olemuksesta. Tuntui lähinnä siltä, että joku erittää tehdä esansseilla Kriekiä. Onneksi ei ollut Lindemansien yms. henkinen mehuolut, mutta hapanolueksi loppupeleissä aivan liian makea ja karkkinen, suorastaan kosiskeleva.

  Plussaa siitä, että oluesta sentään löytyi sellaista hapahkoa kirpeyttä, mutta eipä juuri muusta. Tosin itse olen tainnut tuhota suuni niillä kuivimmilla ja armottomimmilla lambiceilla, niin ihmekös tuo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan tykkäsin juuri siitä, että happamuus ei ollut niin pinnassa ja olut oli rehellisesti makea kirsikkaolut, muttei silti tosiaan mennyt sinne Lindemansin mehutiivistemeininkeihin. Oli ikään kuin aika hyvin linjassa noiden Liefmansin muiden oluiden kanssa, jotka eivät nekään sieltä superhappamasta päästä ole.

   Tosin olisi pitänyt ehkä laittaa pieni disclaimer, että tämä oli ensimmäinen olut kahteen viikkoon, niin toki se maistui erityisen hyvältä. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.