De Ranke XX Bitter

XX Bitter
Panimo: De Ranke
Maa: Belgia

Tyyli: Belgian Ale
Alkoholia: 6%
Katkeruus: 65 IBU

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Terävästi rapsakka ja raikas belgiale.

XX Bitter eli Extra Extra Bitter. Nykypäivän superhumaloitujen west coast india pale alejen kanssa tämän belgin nimi ei ehkä kuulosta järkevältä, mutta aikanaan tämä on ollut kovakin tapaus. Etenkin Belgiassa, jonka aleissa ei perinteisesti humalointia pidetä niin keskeisenä kuin hiivan, maltaan ja mausteiden kanssa leikkimistä.

De Ranke on nuorehko belgipanimo, perustettu 1994. Vuoteen 2008 se teki oluensa vuokrapanimossa. 1998 panimo esitteli tämän XX Bitterin, joka ilmeisesti herätti melko tavalla huomiota tullessaan, olihan se tosiaan rankasti katkerampi kuin belgioluet yleensä. Tiukka katkeruus belgihiivalla tehdyssä oluessa oli silloin hyvinkin uniikkia. Tänä päivänähän se on sen verran tavallista, että mm. BeerAdvocate nimeää oluen tyyliksi "Belgian IPA".

Muita De Ranken oluita on näkynyt Alkossakin asti joskus ainakin Saison De Dottignies ja Noir De Dottignies. Hämärä muistikuva minulla on, että XX Bitteriäkin olisi ollut Alkossa, mutta en löytänyt tähän hätään asialle vahvistusta. Olutravintoloissa hyvin erottuva XX-pullo kuitenkin usein loistaa hyllyissä. Tämän yksilön tilasin marraskuussa Belgian Beer Factorysta saison-paketin kylkeen.

Vaalean keltainen, samea. Tuoksusta tulvii ensin nenään "belgisyyttä" ja mausteita, kuitenkin selkeästi humalaakin. Kukkaista meininkiä. Orvalkin käy mielessä. Ja... ruuti? En minäkään ymmärrä.

Kevytrunkoinen, roiman hiilihappoinen. Kepeää hedelmää korianteri-pippuri-mausteisuuden monipuolistamana. Sen surmaa pian raju katkero, joka väistyy hieman loppua kohden ja päästää taas mausteisuuden paremmin esiin. Jälkimakuun ja jälkivaikutelmaksi jää kuitenkin kuiva, katkera olut. Raikas.

Kesäjuomaksi ehdottomasti. Erinomainen olut ja helposti ymmärrettävissä miksi tämä on kääntänyt päitä tullessaan. 4/5

Kommentit