Alkon käsityöläisoluet 2015

Alko kutsui pruuviin maistelemaan tämän vuoden käsityöoluet. Jos joku ei vielä tiennyt, Alkohan on siis viime vuosina kerran vuodessa tilannut erän kotimaisia pienpanimo-oluita (no, pääasiassa kotimaisia, viime vuonna oli brittejäkin...). Monesta asiasta Alkoa parjataan olutasioissa, monesti syystäkin, mutta tämä käsityöläisviikot-setti on loistava vuosittainen ilopilleri. Tänä vuonna oluet tulevat tarjolle 2.2. eli viikon päästä. Tekniset tiedot löytyvät Alkon sivuilta jo nyt.

Huomiona siis asiasta kirjaa pitäville: oluet tulivat Alkon laskuun. Alko järjestää uutuuspruuvejaan tasaisesti, joten tulen kirjoittelemaan niistä jatkossakin, jos aikatauluni vain antaa  myöten osallistua.

Yhteenvetona: Tasokas setti on Alkon hyllyille tulossa. Oikeastaan kaikki kokeilemisen arvoisia vähintään, pari pakkohankintaa, muutama kypsytettävä.

Vedän tässä nopeasti yhteen oluet makujen puolesta, mutta mielenkiintoisimmista teen ehkä vielä erilliset jutut sitten kun hankin niitä ihan pullotavarana. Parista senttilitrasta aromilasin pohjalla saa kyllä kuvan oluen olemuksesta, mutta aidompi fiilis vaatii kyllä ihan koko annoksen. Lisäksi muutama noista vaatii ehdottomasti kypsyttämistä. Siiderit jäivät ikävä kyllä maistamatta oman aikatauluni vuoksi. Kuviakaan ei ole, koska olen idiootti, mutta tämähän oli jo kaikkien tiedossa.

Jätin maistellessa savuolueksi merkityt viimeiseksi, normaalin kevyestä-raskaaseen järjestyksen lisäksi, savuaromi kun tuppaa olemaan helposti turhankin voimakas. Mutta listataanpa panimoittain aakkosjärjestyksessä, mars.

Bryggeri Kanttori
Dubbel, 6,8%
Tumman ruskea. Ensimmäinen nuuhkaisu on hyvinkin leipäinen, miltei paahteinen. En olisi dubbeliksi tuominnut, mutta sitten makea belginen mausteisuus tulee paremmin esiin. Kova, aika hapokas. Leipää, mausteita, pippuria, luumua. 3/5

Hiisi Aarni
Ruis IPA, 6,9%
"RyePA" eli ruis-IPA. Ruskea. Kova, sitruksinen ja mäntyinen jenkkihumalainen tuoksu. Olut tuntuu ensisekunnilla ohuelta ja vähän mitättömältä, mutta loppua kohti räjähtää. Reilun katkeron seasta avautuu sitrusta, jopa marjaisuutta, ja ruis edellä pyörähtelevä monikerroksinen mallas ja jatkuu jälkimakuun asti. Yksi setin parhaista. 4/5

Laitilan Mississippi Beer
Höyryolut, 5,0%
Amerikkalaisen Yalobusha brewing-panimon kanssa yhteistyönä pantu höyryolut. Keltainen, kirkas. Römäkästi hiilihappoinen ja paljon kesältä muistamaani terävämmin katkeroitu. Vihanneksinen tuoksu. Vähän tunkkaiseksi jää. Ei tämä varsinaisesti mitään huonoa ole, mutta en oikein keksi missä tätä joisi. Saunassa ehkä. 3/5

Lammin Sahdin Kotka
Strong Ale, 7,0%
Tumma, punertavan ruskea. Reilusti alkoholinen ja fenolinen tuoksu. Tummia hedelmiä, rusinoita, konjakkia. Melko hiilihappoinen. Maussa rusinaa, hedelmiä, monenlaista maltaan leikkiä alullaan, mutta jää silti vähän kovaksi ja suoraksi. Tästä voi tulla kypsyttämällä melko loistava, mutta tällä hetkellä 3½/5

Maku Savu Porter
Porter, 5,9%
Hyvä lajivalinta. Syksyllä löysin tyylin klassikon Alaska Smoked Porterin ja mieli on tehnyt vastaavia lisää. Musta. Päivän paras tuoksu. Upea paahde. Kahvia. Maltaat ja savuisuus tukevat, mutta savu ei ole niin pääosassa kuin Prykmestarissa. Maku ei aivan pysy tuoksun perässä, mutta ei se huonokaan ole. Lakritsaa, paahteisuutta yllin kyllin, melko täpäkkä humalointi, joka jää pitkäksi aikaa suuhun. 4/5

Malmgård Barley Wine
Barley Wine, 10,4%
Erän paras? Omaan makuuni ainakin. Hieno tuoksu on rusinoita, alkoholia, karamellia ja silti hyvinkin raikas. Se johtunee barley winelle melko ronskista humaloinnista. Öljyinen. Maussa leipää, paljon monipuolista hedelmää. Katkerointi on reilu, hartsinen. Ehdottomasti kypsymään. 4(½)/5

Rekolan Panimo Funky Luomu
Saison, 6,5%
Todella hedelmäinen tuoksu, nimensä mukaista "funkkia" tuoksussa on, mutta melko hillitysti. Hikisyyttä vähän. Maussa tuhdimpaa troopista hedelmää keveällä sitruksen vivahteella alla ja mausteisuutta päälle. Ruokajuoma. 3/5

Ruosniemen Vuorineuvos Imperial Stout
Imperial Stout, 9,5%
Ruosniemellä oli parhaimmillaan melko erikoisia oluita viime vuonna tarjolla ja ei ole tämä siis ensimmäinen, jonka kanssa ensireaktio on "Että mitenkä?" Pikimusta. Erikoinen tuoksu, etenkin tyyliinsä. Mallasta, mäntyä, karamellia, liuotinta, yrttejä. Paksu olut, maussa lakritsia, yskänlääkettä, liuotinmaisia käymisaromeja, reilusti humalaa. Vaatii ehdottomasti uuden maiston. Ehkä myös kypsymään. Hankala pisteyttää, mutta annan 3/5, kunnes saan koko putelin käsiini.

Saimaan Brewer's Special Saison
Saison, 6,0%
Vaalean keltainen, samea. Hyvin hedelmäinen tuoksu, yrttisyyttä ja vähän tallia. Yllättävän timmi katkerointi saisoniksi. Mukava, hedelmäinen maku, hieman sitrusta ja yrttisyyttä. Saisonmaisen maanläheinen kuitenkin. Ruokaolut. 3½/5

Stadin Panimo Imperial Porter
Imperial Porter, 9,5%
Reilusti humaloidulta portterilta tuoksuu. Musta olut. Paahdetta ja sitrusta, metsääkin. Öljyinen. Maultaan melko suora, makeahko ja topakasti humaloitu. Siinä määrin, että melkein IBAna pitäisin. Voisi ottaa kypsymään. Kun humala vähän hellittää, kokemus voi olla täysin erilainen*. 3/5

Stallhagen Pumpkin Ale
Maustettu olut (pumpkin ale), 6,0%
Halloween-olutta helmikuussa? No miksei. Imelän mausteinen tuoksu, suorastaan parfyyminen. Vahva mausteisuus jatkuu maussa. Kanelia, vaniljaa, karamellia, appelsiinia. Vähän yhden vitsin juomaksi tämä silti jää. Jos tykkää kurpitsaoluista, niin tykännee tästäkin. Itselleni nämä (pari maistamaani pumpkin alea) eivät niin uppoa. 2½/5

Teerenpeli Notkea nIPA
IPA, 6,6%
Hyvin kevyt aromi, etenkin IPAksi, makeaa hedelmäisyyttä lähinnä. Lisäksi hiivaa, pientä mausteisuutta. Maku toimii paremmin. Sitrushedelmäisyyden päälle nousee hitaasti ja pehmeästi mattainen katkerointi. Arvostin, katkeruuden ei aina tarvitse IPAssakaan iskeä kieleen kuin pendolinon jänikseen. Raikkautta ja niitä aromeja tosin kaipaisin, ja isomman lasin. 3/5

Vakka-Suomen Prykmestar Savuvehnä
Savuolut/Hefe-weiss, 5,5%
Uudenkaupungin jampat on käyneet maltaansa Bambergista, sen verran tuttu Schlenkerlan savu tuotteesta puskee. Ja mikäs siinä, jos jonkun savuaromin olueensa haluaa, niin miksei sitten sitä maailman parasta. Taustalla savun vyörytyksen alle jää vehnäoluen aromit makeine hedelmineen. Ei onneksi banaania juurikaan. Maun puolesta kevyt pettymys. Käytännössä ok-weissbierin päälle on laitettu erinomainen savuaromi. Vahvan savun alla kevyehkö runko ja hyvin kevyesti vehnäoluen makeita hedelmiä ja neilikkaa. Eipä siinä, no-nonsense meininki ei tee oluesta huonoa. Ottaisin saunaolueksi. 3½/5

*siinäpä lause, jonka kuulee yleensä neljältä aamuyöllä

Kommentit