Signature Brew Black Tongue (Mastodon-olut)

Black Tongue
Panimo: Signature Brew
Maa: Englanti

Tyyli: Black IPA
Alkoholia: 8,3%
Katkeruus: 120 IBU

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: Makea, melko portermainen black IPA, joka ei oikein nouse speksiensä tasolle.

You own the darkness
And taken my sight

Noin puhuu amerikkalainen uuden aallon metallibändi Mastodon biisissään, josta on otettu nimi tälle bändioluelle. Pimeys on oluelle hyvästä, mutta näön lähteminen on ehkä vähän vahvempien kotipolttoisten alaa. Uskaltauduin silti maistamaan. Olihan tämä Englannista asti minulle tuliaiseksi hilattu. Kiitos vain vaivannäkijälle.

Signature Brew on erikoinen konsepti. Vaeltava panimo, joka tekee vuokrapanimoissa vain tilaustyöoluita bändeille sun muille vastaaville. Mastodon on tilanneista ehdottomasti näkyvin ja isoin (mielipide, jonka perustan siihen, etten ole muista kuullutkaan).

Metallibändi tarvitsee oluen, jossa on särmää ja sitä tässä on ehdottomasti lähetty speksien puolesta hakemaankin. Black IPA tyylinä on kahden voimakkaan maun yhdistelmä ja tästä on tehty vielä pullon mukaan Double Black IPA. Näinpä alkoholia on terveellinen 8,3%, katkeroita tökitty huima 120 ibu-pisteen verran, eli yli ihmisen aistien. Pitäisi kai olla se musta kieli.

Musta olut, kuten olettaa saataa. Nopea vaahto. Aromi on hyvin makea suklaa ja paahde edellä tuleva. Taustalta huokuu raikkaampaa ipa-maista hedelmäisyyttä.

Näin vahvalta oluelta näin tummassa rungossa odottaisi täyteläistä pyöreyttä, mutta kattoon asti vedetty katkeruus leikkaa rungon erikoisen ohueksi. Se onkin humaloiden pääasiallinen vaikutus tässä. Muuten olutta dominoi makea maltaisuus ja porterin paahteisuus, hieman amerikan humaloita sitruksineen pyörähtää jossain taustalla. Jotenkin olut sitten lässähtää melko mitättömäksi, portermaisen olemukseen odottamani black IPAn humaloinnin juhla jää tulematta. Noin huimissa ibuissa pyörivä humalointi on oluessa oikeastaan todella mitäänsanomaton.

Tavallaan ihan hyvä olut portermaisuudessaan, mutta en oikeastaan haluaisi toiste juoda. Mitäs se musta kieli nyt sanoikaan... ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul? Eh, not so much. 3/5

Kommentit