Laitilan Kievari Mämmi Stout

Mämmi Stout
Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
Maa: Suomi

Tyyli: Stout
Alkoholia: 5,8%
Kantavierre: 15 °Plato
Väri: 270 EBC
Katkeruus: 30,7 IBU

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: Suklainen pehmeä stout, jota lievä metallisuus vaivaa.
Kun Jeesus oli Betaniassa janoa sairastaneen Simonin talossa, tuli hänen luokseen nainen, jolla oli alabasteripullossa hyvin kallista pienpanimo-olutta. Jeesuksen aterioidessa nainen vuodatti oluen hänen kurkkuunsa. Mutta kun opetuslapset näkivät sen, he sanoivat paheksuen: "Millaista haaskausta! Olisihan sen voinut myydä hyvään hintaan ja antaa rahat köyhille." 
Jeesus huomasi tämän ja sanoi heille: "Miksi te pahoitatte naisen mielen? Hän teki minulle hyvän teon. Köyhät teillä on luonanne aina, mutta olutta teillä ei aina ole. Totisesti: kaikkialla maailmassa, missä ikinä oluen sanoma julistetaan, tullaan muistamaan myös tämä nainen ja kertomaan, mitä hän teki. Köyhät kyykkyyn.
Niin tai siis...

Eihän Laitilan Kievari Mämmi Stout ihan alabasteripullossa ole, mutta kuitenkin pääsiäisolut. Aiemmin ihan erilaisena myyty Laitilan Mämmi-niminen olut on täksi vuodeksi korjattu stoutiksi. Stoutin muhkeuteen mämmin luulisikin sopivan paremmin.

Olut on musta kuin pitkäperjantai Golgatalla, sen päälle kokoontuu hartauteen tiivis ja kestävähkö toffeenruskea vaahto.

Roomalaisen keihään lailla tuoksu on yhtäaikaa terävän metallinen ja makean suklainen. Aromi siis toimii yhtä hyvin kuin edellisen lauseen vertauskuva: vain puoliksi.

Miellyttävän pehmeän suutuntuman lomasta velloo esiin tuoksua myötäilevä maku. Suklaisen maltaan ja karamellin seasta hiipii jälkimakuun yllättävän topakasti äyskivä katkerointi, joka tosin lopettaa mesomisensa melko nopeasti. Tämä kaikki olisi ihan hienoa, mutta Laitilassa on ilmeisesti jätetty ristinaulat pääsiäisolutsammioon, sillä metallisuus vaanii taustalla myös maussa.

Mämmiä? Prosessissa kuulemma on. Maussa ehkä. Olisinpa joskus syönyt mämmiä, niin voisin kertoa.

Laitila ei astu taivaisiin asti, mutta toimittaa pientä metallisuutta lukuunottamatta melkein onnistuneen suklaisen stoutin, josta tulee ajoittain mieleen Youngsin Double Chocolate. Alkon pääsiäissetistä ei missään nimessä parhaimpia, mutta ehkä järkevimmän hintainen. Jos pääsiäisaterialla olisi tarjolla, kyllä tätä joisi useampiakin. Etenkin jos olisi jotain raskasta naulaushommaa tiedossa. [Stout] gives you strength, sanoi irlantilainen. 3/5

Kommentit